"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Acțiune: rubefiantă.

INDICAȚII

Cruciulița poate fi otrăvitoare pentru ficat și nu trebuie administrată intern sub nicio formă. Ca alifie, este un preparat stimulator și generator de căldură ce se folosește extern pentru reumatism muscular.

PREPARARE ȘI DOZARE

Cataplasmă: această plantă se poate folosi sub formă de cataplasmă conform instrucțiunilor din capitolul despre prepararea plantelor medicinale.

PRECAUȚII

A nu se administra niciodată intern.

CRUȘIN AMERICAN

Rhamnus purshiana

RHAMNACEE

Parte folosită: scoarță uscată.

Cules: scoarța se desprinde de trunchiul acestui arbore vest-american primăvara și vara și este lăsată să se matureze timp de câțiva ani; din cauza tăierilor abuzive ale albilor în secolul al XIX-lea, numărul pădurilor s-a redus mult.

Compuși: antrachinone, tanini, uleiuri volatile.

Acțiuni: de purgativ ușor, de tonic amar.

INDICAȚII

Crușinul american poate fi folosit în caz de constipație cronică, căci susține peristaltismul și tonifică musculatura relaxată a sistemului digestiv.

Asocieri: crușinul american poate fi asociat cu plante aromatice și carminative, de exemplu, cu lemn-dulce.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pun 1–2 lingurițe scoarță la 1 cană apă, se dă în clocot și se lasă să se infuzeze 10 minute; se bea seara la culcare.

Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură seara la culcare.

CUIȘOARE

Eugenia caryophyllus

MIRTACEE

Parte folosită: flori uscate și ulei.

Cules: mugurii se culeg atunci când partea inferioară a arbustului, care crește la Oceanul Indian, se transformă din verde în purpuriu.

Compuși: până la 20% uleiuri volatile.

Acțiuni: stimulatoare, carminativă, aromatică.

INDICAȚII

Cuișoarele se pot utiliza pentru calmarea grețurilor, a stărilor de vomă și a flatulenței și pentru stimularea sistemului digestiv. Sunt un antiseptic local puternic și un ușor anestezic, putând fi folosite extern în cazul durerilor de dinți.

PREPARARE ȘI DOZARE

Cuișoarele pot fi folosite ca mirodenii în mâncare și în ceaiuri, adăugând câteva la 1 cană apă clocotită și lăsând să se infuzeze 10 minute. Pentru durerile de dinți, se pune un cuișor în apropierea dintelui respectiv și se ține acolo. Ca alternativă, se pot vărsa câteva picături de ulei de cuișoare pe o bucată de vată ce se așază apoi în apropierea dintelui.

DAFIN AMERICAN

Sassafras albidum

LAURACEE

Parte folosită: scoarța de pe rădăcină.

Cules: pentru a culege această plantă se dezgroapă rădăcina; crește în zone extinse din America de Nord.

Compuși: uleiuri esențiale: safrol; sesamină, tanini, rășini.

Acțiuni: alterativă, carminativă, diaforetică, diuretică.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com