INDICAȚII
Dafinul american se folosește în primul rând pentru problemele pielii ca eczemă
și psoriazis. Întrucât are și o acțiune sistemică neîndoielnică, se poate folosi cu efecte bune în tratamentul reumatismului și gutei. Ca diaforetic, se poate utiliza în caz de febră și infecții sistemice. Planta are și acțiune dezinfectantă, ceea ce face din ea o bună apă de gură și un agent de curățare a dinților. Acționează
specific pentru combaterea păduchilor și a altor infestări.
Asocieri: pentru problemele pielii, se poate folosi alături de brusture, urzici și dragavei.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Ulei: uleiul de dafin american se folosește pentru tratamentul extern al păduchilor și nu se administrează niciodată intern.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
DAMIANĂ
Turnera aphrodisiaca
TURNERACEE
Parte folosită: frunze și tulpini uscate.
Cules: frunzele și tulpinile se culeg în perioada de înflorire.
Compuși: uleiuri esențiale: pinen, cineol, cimol, arbutină, cimen, cadinen și copaen; alcaloizi, principii amare, flavonoide, glicozide cianogene, tanini, rășini.
INDICAȚII
Damiana este un excelent remediu de întărire a sistemului nervos. Are o străveche reputație de afrodiziac. Se poate să fie adevărat, se poate să nu fie, însă
planta are o clară acțiune tonică asupra sistemului nervos central și sistemului hormonal. În farmacologie se afirmă că alcaloizii ar putea avea acțiune de tip testosteron (hormonul masculin). Ca antidepresiv util, damiana este considerată
specifică pentru anxietate și depresie asociată cu factori sexuali. Se poate folosi pentru întărirea sistemului sexual masculin.
Asocieri: ca tonic nervos, se întrebuințează adesea alături de ovăz; de la caz la caz, se asociază foarte bine cu arborele de cola sau gura-lupului.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1 linguriță frunze uscate și se lasă să
se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
DEDIȚEL
Anemone pulsatilla
RANUNCULACEE
Parte folosită: părți aeriene.
Cules: tulpinile trebuie culese în momentul înfloririi, în martie sau aprilie.
Compuși: glicozide, saponine, tanini, rășini.
Acțiuni: sedativă, analgezică, antispasmodică, antibacteriană.
INDICAȚII
Dedițelul este un excelent relaxant nervos, bun pentru probleme legate de tensiunea nervoasă și spasmele de la nivelul sistemului reproducător. Se poate folosi în deplină siguranță pentru calmarea menstruațiilor dureroase (dismenoree), a durerilor ovariene și a afecțiunilor dureroase ale testiculelor.
Se poate utiliza pentru reducerea reacțiilor de încordare și a durerilor de cap asociate cu acestea. Ajută în cazuri de insomnie și de hiperactivare, în general.
Acțiunea antibacteriană îl face să aibă rol în tratarea infecțiilor pielii, în special a furunculelor. Este la fel de util în tratamentul infecțiilor respiratorii și al astmului. Uleiul sau tinctura calmează durerile de urechi.
Asocieri: în caz de menstruații dureroase, se asociază foarte bine cu călin; pentru
afecțiunile pielii, se asociază cu echinacea.
PRECAUȚII
A nu se folosi planta neuscată!