"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Ca bitter tonic cu efecte ușor laxative, se folosește în cazul persoanelor slăbite sau debilitate, pentru întărirea sau purificarea organismului. O acțiune interesantă este capacitatea sa de a micșora splina mărită. Acționează împotriva malariei și este eficientă și în tratamentul infecției cu protozoar cauzate de Leishmania spp.

Asocieri: în afecțiunile bilei se asociază foarte bine cu scoarță de tufă-cu-ciucuri-albi de Virginia și cu Leptandra virginica.

PRECAUȚII

A se evita în timpul sarcinii.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pune 1 linguriță scoarță la 1 cană apă, se dă în clocot și se lasă 10–15

minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

DRAGAVEI

Rumex crispus

POLIGONACEE

Parte folosită: rădăcină.

Cules: rădăcina trebuie culeasă la sfârșitul verii și toamna, între august și octombrie; se spală bine și se taie pe lungime înainte de a fi pusă la uscat.

Compuși: glicozide antrachinone, tanini.

Acțiuni: alterativă, purgativă, colagogă.

INDICAȚII

Dragaveiul se folosește extensiv în tratamentul problemelor cronice ale pielii, precum psoriazis. Antrachinonele prezente au un semnificativ efect purificator la nivelul intestinelor, însă în această plantă au o acțiune blândă, probabil temperată

de conținutul de tanini. Aceasta face dragaveiul un remediu bun pentru constipație, ce acționează mult mai amplu decât prin simpla stimulare a musculaturii intestinale. Stimulează secreția de bilă și are o acțiune, oarecum obscură de purificare a sângelui. Faptul că acționează asupra bilei îl recomandă

în tratamentul icterului datorat congestiei.

Asocieri: se asociază foarte bine cu păpădie, brusture și lipicioasă.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pun 1–2 lingurițe rădăcină la 1 cană apă, să dă în clocot și se lasă să

fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1-4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

ECHINACEEA

Echinacea angustifolia

COMPOZITE

Parte folosită: rădăcină.

Cules: rădăcinile trebuie culese toamna; se pare că extractul proaspăt este mai eficient decât rădăcina uscată.

Compuși: uleiuri volatile, glicozide, echinaceină, acizi fenolici.

Acțiuni: antimicrobiană, alterativă.

INDICAȚII

Echinacea este remediul principal pentru a ajuta organismul să scape de infecții microbiene. Este eficientă și împotriva atacurilor bacteriene, și împotriva celor

virale. Se poate folosi pentru afecțiuni precum furuncule, septicemie și alte infecții asemănătoare. Împreună cu alte plante medicinale, este utilă în orice infecții, indiferent de locul lor în organism. De exemplu, alături de coada-șoricelului sau de strugurii-ursului, vindecă eficient cistita.

Este deosebit de utilă pentru infecțiile tractului respirator superior, ca laringită, amigdalită, și pentru catar la nivelul nasului și sinusurilor. În general, se poate folosi sub formă de apă de gură și pentru tratamentul pioreei și gingivitei. Mai poate fi folosită ca loțiune pentru uz extern, ajutând la vindecarea rănilor și tăieturilor.

Asocieri: această plantă foarte utilă poate fi asociată cu multe alte plante medicinale.

PREPARARE ȘI DOZARE

Decoct: se pun 1–2 lingurițe rădăcină la 1 cană apă și se fierb 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.

Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com