Uz etern: vezi indicațiile din capitolul despre piele.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
GENȚIANĂ
Hydrastis canadensis
RANUNCULACEE
Parte folosită: rădăcină și rizom.
Cules: rădăcina și rizomul plantelor de trei ani se culeg toamna, după ce se coc semințele; se spală bine și se usucă încet, la aer.
Compuși: 5% din rădăcină sunt alcaloizi: hidrastină, berberină și canadină; urme de uleiuri esențiale, rășini, uleiuri nonvolatile.
Acțiuni: tonică, astringentă, anticatar, laxativă, de stimulare musculară, ocitocică, de principii amare.
INDICAȚII
Gențiana este una dintre cele mai folositoare plante pe care le avem. Își datorează majoritatea utilizărilor ei specifice acțiunii tonice pe care o are asupra mucoaselor din organism. Astfel, este bună în toate problemele digestive, de exemplu gastrită, ulcer și colită. Stimularea sa amară îi conferă un rol în reglarea lipsei poftei de mâncare. Toate stările de catar pot fi ameliorate cu gențiană, mai ales cele ale tractului respirator superior. Ca tonic și astringent, contribuie la ameliorarea afecțiunilor uterine precum menoragia (sângerare excesivă) și hemoragia. Prin stimularea suplimentară a musculaturii involuntare, este de mare ajutor în timpul nașterii, dar exact din acest motiv trebuie evitată în timpul sarcinii. Extern, se folosește pentru tratamentul eczemei, impetigoului, pruritului (mâncărimii), durerilor de ureche și conjunctivitei.
PRECAUȚII
Întrucât gențiana stimulează musculatura involuntară a uterului, trebuie evitată în timpul sarcinii.
Asocieri: în afecțiuni gastrice, se asociază foarte bine cu crețușcă și mușețel; în caz de hemoragie uterină, se combină cel mai bine cu trillium; extern, sub formă
de spălături pentru iritații și mâncărimi, se asociază foarte bine cu distilat de hamamelis; sub formă de picături de urechi, se poate combina cu lumânărică.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste ½–1 linguriță plantă pisată mărunt și se lasă să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
GERANIUM
Geranium maculatum
GERANIACEE
Parte folosită: rizom.
Cules: rizomul se culege în septembrie și octombrie, se taie în bucăți și se usucă.
INDICAȚII
Geranium este un astringent eficient în caz de diaree, dizenterie și hemoroizi.
Când ulcerul gastric sau duodenal este însoțit de hemoragie, acest remediu se folosește în asociere cu alte plante medicinale. Când se pierde sânge prin fecale, această plantă este de ajutor, deși este vitală diagnosticarea. Se poate folosi și în caz de hemoragie excesivă asociată cu menstruația (menoragie) sau în caz de hemoragie uterină (metroragie). Sub formă de spălături vaginale, se poate folosi în caz de leucoree.
Compuși: 12–25% tanini, nivelul acestora fiind cel mai ridicat înainte de înflorire.
Acțiuni: astringentă, antihemoragică, antiinflamatoare, cicatrizantă.
Asocieri: în caz de ulcer peptic, se poate folosi alături de crețușcă, tătăneasă,
nalbă-mare sau turiță-mare. În caz de leucoree, se poate asocia cu trillium.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se pun 1–2 lingurițe rizom la 1 cană apă și se dau în clocot; se lasă să
fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
GHEARA-DIAVOLULUI
Harpagophytum procumbens
PEDALIACEE
Parte folosită: rizom.