EFEDRĂ
Ephedra sinica
EFEDRACEE
Denumire populară: Ma Huang.
Parte folosită: tulpini aeriene.
Cules: se culeg ramurile tinere toamna înainte de primul îngheț, când nivelul de alcaloizi este cel mai ridicat; se poate usca la soare.
Compuși: peste 1,25% alcaloizi: efedrină și norefedrină; tanini, saponine, flavone, uleiuri esențiale.
Acțiuni: vasodilatatoare, hipertensivă, de stimulare a circulației sângelui, antialergică.
INDICAȚII
Alcaloizii din efedră se pare că au un efect aparent opus asupra orgnismului.
Acțiunea generică este totuși una de echilibru și de stare de bine. Datorită
capacității sale de calmare a spasmelor bronșice, se folosește cu mare succes în tratamentul astmului și al afecțiunilor asociate. Astfel, este bună în caz de astm bronșic, bronșită și tuse convulsivă. De asemenea, reduce intensitatea reacțiilor alergice, având rol în tratamentul febrei fânului și al altor alergii. Se poate folosi în tratamentul hipotensiunii arteriale și al insuficienței circulatorii.
PREPARARE ȘI DOZARE
Decoct: se pun 1–2 lingurițe plantă uscată la 1 cană apă, se dau în clocot și se lasă să fiarbă 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
FENICUL
Foeniculum vulgare
UMBELIFERE
Parte folosită: semințe.
Cules: semințele trebuie culese toamna, când sunt coapte și se sparg; teaca maronie trebuie îndepărtată; semințele se cern pentru a le curăța; se usucă la umbră.
Compuși: până la 6% uleiuri volatile: anetol și fenconă; uleiuri non-volatile 10%.
Acțiuni: carminativă, aromatică, antispasmodică, stimulatoare, galactogogă, rubefiantă, expectorantă.
INDICAȚII
Feniculul este un excelent remediu gastric și intestinal, care calmează flatulența și colicii, stimulând în același timp digestia și pofta de mâncare. Este asemănător cu anasonul în efectul său calmant asupra bronșitei și tusei. Poate fi folosit pentru aromatizarea remediilor pentru tuse. Feniculul face să crească secreția de lapte la proaspetele mămici. Extern, uleiul calmează durerile musculare și reumatice. Infuzia se poate folosi sub formă de compresă pentru tratamentul conjunctivitei și inflamației pleoapelor (blefarită).
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe semințe zdrobite ușor și se lasă să se infuzeze 10 minute; se bea de 3 ori pe zi; pentru calmarea flatulenței, se bea 1 cană cu o jumătate de oră înainte de masă.
Tinctură: se administrează 2–4 ml tinctură de 3 ori pe zi.
FERIGĂ
Dryopteris filix-mas
POLIPODIACEE
Parte folosită: rizom fără rădăcină.
Cules: rizomul se culege toamna.
Compuși: filicin, acid filicic, tanin, derivați de floroglucină, urme de uleiuri esențiale.
Acțiune: vermifugă.
INDICAȚII
Feriga este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru distrugerea teniei. Cu toate acestea, supradozele sunt potențial otrăvitoare și trebuie administrată numai sub supraveghere medicală.
FUMĂRIȚĂ
Fumaria officinalis
FUMARIACEE