Parte folosită: părți aeriene.
Cules: trebuie culeasă când înflorește, adică vara.
Compuși: alcaloizi, principii amare, mucilagii, acid fumaric, aminoacizi, rășini.
Acțiune: diuretică, laxativă, alterativă.
INDICAȚII
Fumărița are o îndelungată istorie în tratamentul problemelor cutanate precum eczemă și acnee. Acțiunea sa se datorează probabil unui efect generic de purificare mediat prin rinichi și ficat. Fumărița este folosită și sub formă de spălături oculare pentru calmarea conjunctivitei.
Asocieri: poate fi asociată foarte bine cu brusture, lipicioasă și buberic.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe plantă uscată și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se poate bea după voie, dar pentru problemele pielii trebuie băută de cel puțin 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
GALANGAL
Alpinia officinarum
ZINGIBERACEE
Parte folosită: rizom.
Cules: această plantă se cultivă în China, unde rizomii sunt culeși la sfârșitul verii și începutul toamnei, spălați, tăiați în bucăți și uscați.
Compuși: uleiuri volatile, rășini, galangol, kempeferol, galangină, alpinină.
Acțiuni: stimulatoare, carminativă.
INDICAȚII
Asemenea multor altor plante valoroase, galangalul se folosește puțin în ziua de azi. El este un foarte bun carminativ în caz de flatulență, dispepsie și grețuri, mai ales datorate unui metabolism lent. Se pare că este bun pentru ameliorarea răului de mare. Doamna Grieve ne spune că arabii „îl foloseau pentru a-și face caii neînfricați“.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste ½ linguriță rizom bine pisat și se lasă la infuzat 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.
Tinctură: se administrează 1–2 ml tinctură de 3 ori pe zi.
GĂLBENELE
Calendula officinalis
COMPOZITE
Parte folosită: petale galbene (inflorescențe).
Cules: fie întreaga inflorescență, fie doar petalele se culeg între iunie și septembrie; trebuie uscate cu mare atenție, pentru a se asigura că nu se decolorează.
Compuși: saponine, carotenoide, principii amare, uleiuri esențiale, flavonoide, mucilagii.
Acțiuni: antiinflamatoare, astringentă, cicatrizantă, antifungică, colagogă, emenagogă.
INDICAȚII
Gălbenelele sunt cea mai bună plantă medicinală pentru tratamentul problemelor locale ale pielii. Se poate utiliza în deplină siguranță în caz de inflamații ale pielii fie datorate infecției, fie agresiunii fizice. Se poate folosi pentru orice sângerare externă sau rană, vânătaie sau întindere. Este foarte bună în cazul rănilor care se vindecă greu și al ulcerațiilor pielii. Este ideală ca prim ajutor în caz de arsuri și opăriri minore. Tratamentele locale se pot face cu loțiune, cataplasmă sau compresă, oricare este mai potrivită. Intern, este o plantă foarte bună pentru inflamații digestive sau ulcere. Astfel, se poate folosi în tratamentul ulcerelor gastrice și duodenale. În calitatea sa de colagogă, ajută la calmarea problemelor vezicii biliare și prin această acțiune e utilă în cazul multor probleme digestive vagi reunite sub numele de indigestie. Gălbenelele au o semnificativă activitate antifungică și se pot folosi și intern, și extern pentru combaterea unor astfel de infecții. Ca emenagog, are reputația de a ajuta menstruația întârziată și menstruația dureroasă. În general, normalizează
procesul menstrual.
Asocieri: pentru problemele digestive, se poate folosi alături de rădăcină de nalbă-mare și geranium; sub formă de aplicări externe calmante, se poate utiliza alături de ulm alb și alte remedii relevante. Prin asocierea cu gențiană și smirnă
se obține o loțiune antiseptică foarte bună.
PREPARARE ȘI DOZARE
Infuzie: se toarnă 1 cană apă clocotită peste 1–2 lingurițe inflorescențe și se lasă
să se infuzeze 10–15 minute; se bea de 3 ori pe zi.