"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Tratamentul cu plante medicinale se bazează pe mai multe acțiuni. Emolientele

sunt necesare pentru calmarea ulcerației și a țesuturilor adiacente. Dacă la asta se poate adăuga și o acțiune cicatrizantă, cu atât mai bine. Rădăcina de tătăneasă și nalba-mare sunt cele care o pot face. Proprietățile specifice de vindecare a mucoaselor ale gențianei ajută la vindecarea mucoasei intestinale. Pentru întărirea țesutului, trebuie să se recurgă la un astringent adecvat precum geranium. Ulcerul duodenal este însoțit adesea de slăbiciune generală și de scăderea vitalității din cauza toxinelor ce pătrund în sânge și în sistemul limfatic, fiind necesare alterativele și tonicele potrivite precum echinacea. Prin urmare, un bun amestec de bază constă în:

rădăcină de tătăneasă

2 părți

rădăcină de nalbă-mare

2 părți

geranium

1 parte

echinacea

1 parte

gențiană

1 parte

Se bea acest ceai de trei ori pe zi înainte de masă. Dacă ții post, trebuie băut în momentul în care iei masa de obicei.

Alimentația trebuie să fie săracă în fibre și proteine atâta vreme cât persistă

simptomele, urmând o revenire treptată la o hrană normală, cu alimente integrale. Un excelent produs calmant pe care să-l iei în momentele acute este ulmul alb. Din el se poate face o pastă de consistența unui terci, aceasta fiind hrănitoare și având și o acțiune emolientă asupra țesutului ulcerat.

Pentru a face față stresului și încordării, sunt indicate nervinele pentru un tratament pe termen scurt. Însă organismul transmite un semnal și oferă un indiciu prin apariția unui simptom precum ulcerul și e mai bine să se țină seama de el. Fii atent la stilul de viață și la obiectivul pe care îl urmărești. Este oare viața ta împlinită și plină de sens? Există multe tehnici valoroase care să te ajute să-ți reevaluezi viața și să scapi de aceste probleme, începând cu tehnicile de relaxare și până la psihoterapie. Managementul stresului și relaxarea sunt discutate în capitolul următor.

Din punct de vedere naturist, un bun amestec de nervine pentru tratarea încordării poate fi făcut din părți egale de gura-lupului și valeriană, infuzate împreună și băute sub formă de ceai ori de câte ori este nevoie. Alte plante medicinale relaxante foarte bune, deși nu la fel de puternice, sunt roinița, mușețelul, lavanda și florile de tei, din care se poate face un ceai care să fie băut la nevoie.

ENTERITA

Această denumire este dată unei inflamații care poate să se manifeste în orice parte a intestinului subțire, uneori chiar de-a lungul întregii sale întinderi. Când apare într-una dintre secțiuni, poate fi denumită ca atare: duodenită, jejunită sau ileită; tratamentul însă este de fiecare dată același. În majoritatea cazurilor, recomandările și tratamentul pentru ulcerul duodenal sunt suficiente. Totuși, pentru o și mai bună ameliorare a inflamației și a durerilor, ar fi bine să se

adauge 1 parte ignamă sălbatică la amestecul respectiv.

MALABSORBȚIA

O afecțiune foarte obișnuită, deși adesea nedepistată, este capacitatea scăzută a intestinului subțire de a absorbi mâncarea în general sau anumiți compuși specifici, precum mineralele. Aceasta poate să producă simptome de malnutriție, carențe evidente de vitamine și minerale, anemie și pierdere în greutate, dureri abdominale sau o stare mai insidioasă de rău.

De cele mai multe ori, malabsorbția se datorează unei reacții alergice la anumite alimente, ceea ce duce la probleme la nivelul mucoasei peretelui intestinal.

Reacția alergică poate să fie extremă și evidentă, ca în cazul bolii celiace, datorate unei puternice alergii la gluten, sau să ia o formă mai blândă și să nu genereze simptome evidente. Însă, în orice caz de suspiciune de malabsorbție, merită de fiecare dată să fie eliminați din alimentație potențialii alergeni. Într-o listă completă de potențiali alergeni se regăsesc toate alimentele, căci oricare dintre ele poate să declanșeze o reacție alergică, dar, în majoritatea cazurilor, se constată că numai anumite tipuri de alimente sunt cauza. Trebuie evitate alimentele care conțin gluten. Acestea sunt în primul rând toate produsele pe bază de grâu. Alte cauze majore de reacții alergice sunt laptele și produsele lactate, precum brânza și untul. Zahărul și produsele bogate în zahăr trebuie avute și ele în vedere, precum și ouăle. Elimină aceste produse din alimentația ta mai multe săptămâni și vezi dacă se schimbă ceva. Dacă da, renunță la alimentul care provoacă alergia; dacă nu, vezi dacă nu cumva alimentația ta cuprinde și alte alimente pe care le poți bănui, precum cafeaua, ceaiul sau roșiile. Merită să

experimentezi o vreme ca să afli.

Remediile naturiste pot ajuta la calmarea, vindecarea și reînnoirea mucoasei intestinale. Emoliente precum rădăcina de tătăneasă, rădăcina de nalbă-mare și ulmul alb calmează mucoasele. Plantele antiinflamatoare, cum ar fi crețușca și ignama sălbatică, trebuie avute în vedere, precum și astringentele ca turița-mare, dracila și crețușca. Carminativele precum cardamomul, mușețelul și hameiul sunt neprețuite, ultimele două acționând ca relaxante nervoase. Se poate să fie nevoie să te ferești de infecții, de aceea se folosește și echinacea. Pentru

probleme mai grave de acest tip, ca boala celiacă sau boala Crohn, consultă un medic specialist.

INTESTINUL GROS

Principala funcție a intestinului gros — sau colon — este să absoarbă apa și mineralele. Alte alimente sunt extrase prea puțin sau deloc, căci asta a avut loc în intestinul subțire. Bacteriile intestinale sau flora intestinală, cum se mai numește, sintetizează o parte dintre vitaminele noastre aici și ne protejează împotriva anumitor bacterii toxice.

APENDICITA

Infecția apendicelui se poate manifesta în două feluri: fie ca o criză acută și severă, fie ca o formă mai cronică. O criză bruscă și acută necesită servicii medicale imediate, căci se poate transforma în peritonită, o afecțiune în care apendicele se sparge și care este foarte periculoasă.

Simptomele de infecție cronică pot să ia forma unor crize recurente de dureri abdominale în partea inferioară, însoțite de creșterea temperaturii, grețuri și poate chiar stări de vomă. Acestea pot fi tratate cu un amestec de: echinacea

2 părți

ignamă sălbatică

2 părți

turiță-mare

1 parte

mușețel

1 parte

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com