În ceea ce privește alimentația, este esențial ca, pe termen scurt, să se evite factorii iritanți care pot să cauzeze sau să agraveze inflamația. Aceștia pot să fie temperatura sau factori iritanți de natură chimică sau mecanică.
— Trebuie evitate alimentele sau băuturile foarte fierbinți, căci acestea vor agrava direct inflamația. Și produsele reci au, de regulă, un efect dureros asemănător.
— Factorii iritanți de natură chimică au impact imediat. Trebuie evitate preparatele care conțin oțet, căci este acid acetic diluat. Nu trebuie să se adauge oțet în mâncare; de asemenea, trebuie evitate murăturile. Alcoolul sub orice formă este interzis, căci acționează asupra mucoasei gastrice la fel ca oțetul. Și tutunul agravează problema, deoarece mare parte din gudron ajunge să fie înghițit. Alimentele picante și preparatele grase au un efect neplăcut.
— Factorii iritanți de natură mecanică provoacă și ei disconfort.
Când inflamația este acută, cea mai bună este o alimentație săracă în fibre, căci și acestea pot să aibă același efect de șmirghel pe rană! E nevoie de o dietă
blândă: fără pâine tare, arahide, roșii etc. Îndată ce apare o ameliorare, se pot reintroduce fibrele, căci acestea sunt o componentă esențială a unei alimentații sănătoase.
Din punctul de vedere al plantelor medicinale, următorul amestec ameliorează
eficient și vindecă mucoasa gastrică:
rădăcina de tătăneasă
2 părți
rădăcina de nalbă-mare
2 părți
crețușca
2 părți
gențiana
1 parte
Se bea acest ceai după fiecare masă până la vindecarea afecțiunii.
Dacă inflamația este însoțită de flatulență în exces, se adaugă la amestec și 1
parte obligeană. La fel, dacă stresul este o cauză a problemei, se poate adăuga valeriană ca nervină.
ULCERUL GASTRIC
Atunci când abuzul asupra stomacului continuă, poate inconștient, prea mult timp, are loc o inevitabilă descompunere a mucoasei gastrice. Când mucoasa peretelui nu se mai confruntă cu situația nesănătoasă, acidul și enzimele digestive ajung la peretele gastric și apare ulcerul gastric.
Tratamentul naturist al acestor ulcere este foarte direct și aparent rapid. Totuși, calmarea durerilor nu trebuie confundată cu vindecarea problemei de sănătate.
Remediile naturiste calmează simptomele și încep procesul de vindecare, dar vindecarea completă necesită timp și trebuie să includă și o examinare detaliată a stilului de viață. Prin apariția ulcerului gastric sau duodenal, organismul ne spune că există ceva în întreaga rețea a stilului nostru de viață care e nepotrivit.
S-ar putea să fie doar alimentația, dar adesea și felul în care muncim, relațiile pe care le avem și chiar și politica de apărare a țării!
Plantele medicinale pot să vindece ulcerul, dar acesta poate să revină foarte repede dacă lecțiile primite nu sunt recunoscute conștient și nu se acționează în consecință.
Tratamentul se bazează pe o alimentație atentă și pe folosirea de plante medicinale. Un ceai util este cel din părți egale de: rădăcină de tătăneasă
gențiană
rădăcină de nalbă-mare
crețușcă
Tătăneasa și nalba-mare au o excelentă acțiune emolientă și de calmare, plus unefect de vindecare a mucoaselor. O infuzie rece de plante emoliente este maimucilaginoasă și mai calmantă decât un ceai sau o tinctură. Pentru detalii, vezicapitolul despre prepararea plantelor medicinale. Se poate adăuga și ulmul albîn alimentație sau se poate lua sub formă de tablete. Crețușca liniștește stomaculși reduce impactul excesului de acid. Gențiana este benefică pentru mucoasă șitonifică țesutul, având o acțiune tonică asupra întregului corp. Dacă există
sângerări gastrice, se poate adăuga și geranium la acest amestec. Dacă șistresul este o componentă — și de regulă este —, pot fi avute în vedere valerianași, poate, hameiul.
Alimentația trebuie să fie foarte săracă în fibre în faza acută a bolii. În plus, proteinele trebuie reduse, pentru ca stomacul să nu lucreze foarte mult. Când simptomele cedează, pot fi reintroduse încetul cu încetul fibrele și câteva proteine. De mare importanță este evitarea alcoolului și a tutunului. În cazul tutunului, renunțarea poate să genereze tensiune nervoasă și, astfel, să
înrăutățească lucrurile. Dacă aceasta este situația, renunță la fumat cât de curând posibil; ești prins în laț.
INTESTINUL SUBȚIRE
Lungul și îngustul intestin subțire este locul unde se absorb în organism mare parte dintre substanțele nutritive. Prin urmare, orice problemă a intestinului subțire afectează statutul nutritiv, ducând la carențele ce sunt, de fapt, probleme de malabsorbție. Stresul are un impact marcant asupra acestei părți a corpului, așa cum o demonstrează ulcerele duodenale. Intestinul subțire este partea cea mai lungă a sistemului digestiv, având o întindere totală de circa șase metri, fiind împărțit în trei secțiuni: duoden, jejun și ileon.
ULCERELE DUODENALE
Duodenul, prima parte a intestinului subțire, începe de la sfincterul piloric, o valvă de la capătul stomacului. Această valvă controlează trecerea unor părți din conținutul stomacului în duoden și, dacă aceasta nu funcționează bine, se poate ca în duoden să treacă prea mult acid gastric și să provoace probleme. Când o cantitate prea mare din sucurile gastrice foarte acide se scurge în duodenul alcalin, pereții duodenali se inflamează și, în cele din urmă, apare ulcerul. Există
mai mulți factori care pot să provoace aceste scurgeri, dar de departe cel mai comun se datorează faptului că funcționarea acestei valve este influențată de stres și încordare. Având în vedere mediul foarte competitiv și încărcat în care trăiesc cei mai mulți oameni, e surprinzător că nu sunt foarte mulți cei care fac ulcere duodenale.
Abordarea vindecării unui ulcer duodenal are trei etape, constând într-un tratament naturist, schimbări alimentare și căutarea cauzei, ceea ce, în majoritatea situațiilor, înseamnă să se țină seama de factorii cauzatori de stres și încordare.