"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

scoarță de stejar

Se bea acest ceai din oră în oră până când simptomele cedează, apoi înainte de fiecare masă, până când digestia revine la normal.

DUREREA

Durerile digestive sunt un indiciu al tipului de boală prezentă. Orice durere abdominală extremă, acută, necesită supraveghere medicală imediată. Durerile mai puțin acute însoțesc adesea tulburările digestive. Colicile și crampele se datorează spasmelor musculare intense la nivel abdominal și indică, de regulă, o încercare de eliminare a unui blocaj datorat gazelor sau materiilor fecale sau poate fi un spasm muscular de origine nervoasă. Colicile cu flatulență sunt ameliorate de plantele carminative, dar trebuie tratate toate cauzele pentru a scăpa de durere. Antispasmodicele utile în acest caz sunt chimenul, ghimbirul, valeriana și ignama sălbatică. Durerile cauzate de ulcere gastrice și alte probleme similare pot fi ameliorate prin utilizarea de emoliente precum tătăneasa sau nalba-mare. Sigur, în toate cazurile în care durerea este un simptom, trebuie tratate rădăcinile problemei.

PIERDEREA POFTEI DE MÂNCARE

Pofta de mâncare poate fi un indicator bun pentru starea sistemului digestiv.

Dacă, de exemplu, există o problemă gastrică, pofta de mâncare se diminuează o perioadă de timp. În acest fel stomacul are posibilități mai mari să se refacă, întrucât trebuie să proceseze mai puțină mâncare. Un tipar asemănător poate să

apară în caz de probleme hepatice, când ficatul este supraîncărcat.

Dacă pierderea poftei de mâncare are loc în faza de recuperare după o boală

precum gripa, trebuie folosite stimulatoare digestive ca ghințura sau pelinul pentru o funcționare sănătoasă a sistemului digestiv.

ANOREXIA NERVOSA

Anorexia nervosa se caracterizează prin pierderea extremă a poftei de mâncare, practic aversiune față de mâncare și, adesea, incapacitate de a mânca, ceea ce duce la o drastică pierdere în greutate. Anorexia nervosa este cauzată de probleme psihologice și de aceea trebuie abordată psihoterapeutic. Din punctul de vedere al plantelor medicinale, procesul poate fi susținut prin utilizarea de digestive și nervine, de exemplu, un ceai din părți egale de: mușețel

condurango

ghințură

gura-lupului

Se bea de trei ori pe zi.

GURA

Deoarece gura este capătul inițial al sistemului digestiv, sănătatea ei va influența întregul sistem. Dacă există o problemă cronică a danturii care face dificilă

masticația sau vreo infecție, cum ar fi un abces, și partea de jos a sistemului va fi afectată și contaminată. La fel, dacă nu există suficientă salivă sau dacă nu este adecvată compoziția acesteia, procesul digestiv este încetinit. Igiena orală trebuie astfel subliniată. Problemele abdominale pot, la rândul lor, să cauzeze probleme bucale, cum ar fi respirație urât mirositoare sau ulcerații bucale recurente.

DINȚII

Când apar probleme, dinții trebuie tratați la stomatolog, dar și plantele medicinale sunt utile pentru prevenirea cariilor dentare.

Cu mult înainte de apariția periuțelor din peri naturali sau din plastic, rădăcini precum cea de nalbă-mare, lemn-dulce, lucernă sau hrean erau folosite pentru curățarea dinților. Rădăcina de lemn-dulce, de exemplu, poate fi preparată foarte ușor, prin simpla curățare a cojii la un capăt și răzuirea fibrelor. Rădăcina de nalbă-mare necesită ceva mai multă pregătire: se alege o rădăcină dreaptă, se taie în bucăți de 13 cm. Se curăță capetele și se fierb în apă, alături de bețe de scorțișoară și de cuișoare, până când se înmoaie. Apoi se pun cu atenție — se rup ușor — în coniac și se lasă la înmuiat o zi. Se scot și se lasă la uscat. Înainte de a le folosi, se scufundă capătul puțin timp în apă fierbinte. Nici nu va mai fi nevoie să folosești pastă de dinți, căci toate ingredientele necesare sunt în rădăcină. Și are și gust plăcut.

Dacă dorești să utilizezi pastă de dinți, în prezent se găsesc multe produse din plante, cele mai bune fiind cele care conțin plante antimicrobiene ca echinacea și smirnă.

Ca tratament de prim ajutor în caz de dureri de dinți, se mestecă mai multe cuișoare, căci sunt bogate în eugenol, un ulei analgezic. Ca alternativă, se poate înmuia o bucată de tifon în ulei de cuișoare, plasându-se apoi în apropierea dintelui. Uleiul de mentă acționează și el ca anestezic, dar nu este la fel de eficient.

GINGIVITA

Gingivita este o infecție comună a suprafeței tisulare a gingiilor cauzată de lipsa igienei orale și de o alimentație nepotrivită. Trebuie evitate mai ales zahărul și alimentele rafinate, procesate industrial. Plantele antimicrobiene precum echinacea, eucaliptul și smirna pot fi folosite foarte eficient sub formă de tincturi. În funcție de gravitatea infecției, se pot face și spălături zilnice cu tinctură de smirnă sau, dacă este nevoie de un remediu mai puternic, se poate folosi un amestec în părți egale din tinctură de smirnă și tinctură de echinacea.

Chiar dacă nu este foarte plăcut la gust, este foarte eficient. Ca alternativă, se masează gingiile cu ulei de eucalipt înainte de culcare și se face gargară cu distilat de hamamelis dimineața.

PARADONTOZA

Această boală cronică degenerativă a gingiilor trebuie tratată sistemic, prin folosirea de alterative care sunt și antimicrobiene, și purificatoare limfatice. Ca terapie, se folosește abordarea descrisă la gingivită pentru tratarea gingiilor, alături de administrarea unor doze ridicate de vitamina C. Cel mai important este să se întrebuințeze un amestec de:

echinacea

2 părți

stânjenel

1 parte

lipicioasă

1 parte

rădăcină de cârmâz

1 parte

Se bea acest ceai de trei ori pe zi timp de mai multe săptămâni sau până când boala se vindecă.

ABCESUL

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com