Se poate recurge și la o gargară cu gențiană și salvie roșie, după cum acest amestec poate fi pulverizat pe amigdale folosind un recipient ce se găsește în farmacii.
LARINGITA
Recomandările pentru amigdalită sunt valabile și pentru laringită. Salvia roșie —
sau, dacă nu o ai la îndemână, salvia de grădină — este deosebit de valoroasă
pentru clătirea gurii și pentru gargară. Se pun 2 linguri salvie la 0,5 l apă și se dau în clocot. Se acoperă și se lasă să infuzeze 10 minute. Se reîncălzește amestecul ori de câte ori este nevoie și se fac gargare dese.
GLANDELE UMFLATE
Această afecțiune, numită și limfadenită, este tratată în capitolul despre sistemul circulator.
OCHII
Tratamentul ochiului nu face obiectul acestei cărți. Totuși, problemele care afectează pleoapele și glandele lacrimale pot fi tratate cu plante medicinale.
Planta medicinală pentru tratamentul prin excelență al ochiului este silurul. Poate fi folosit intern și extern în probleme oculare și ajută globul ocular și țesuturile adiacente, dar poate fi asociat și cu alte plante medicinale. În tratarea urcioarelor și a altor infecții ale pleoapelor, precum conjunctivita, cel mai bine e ca problema să fie abordată și intern, și extern. Intern, plantele folosite trebuie să fie antimicrobiene, detoxifiante și de tonificare a întregului organism, pentru a-l întări într-atât încât să se poată „scutura“ de infecție. Un bun exemplu de astfel de combinație este amestecul de părți egale de:
stânjenel
lipicioasă
echinacea
silur
rădăcină de cârmâz
Se bea o ceașcă din acest ceai de trei ori pe zi.
Extern, se pot face spălături sau comprese cu silur. Se pune 1 lingură plantă
uscată la 0,5 l apă, se fierbe 10 minute și se lasă să se răcească. Poate fi folosit pentru spălături ale ochiului sau aplicat sub formă de compresă prin umezirea unei bucăți de vată, de tifon sau de muselină în lichidul călduț și așezarea acesteia pe ochi timp de 15 minute. Se repetă de mai multe ori pe zi. Alte remedii care mai pot fi folosite extern în același fel sunt gențiana și gălbenelele.
SISTEMUL DIGESTIV
„Prin înțelegerea metodelor corecte de asimilare și eliminare se ajunge la vindecarea bolilor țesuturilor organice, stomacului și intestinelor și organelor reproducătoare masculine și feminine.“
ALICE BAILEY
SISTEMUL DIGESTIV
S istemul digestiv începe cu gura și se termină cu rectul, la vreo 11 metrimai departe! A fost prezentat ca un tub ce trece prin corp, un fel de fabrică
în care mâncarea este procesată și devine biodisponibilă pentru uzulorganismului. Această descriere arată cât de limitate sunt în ziua de azicunoștințele despre corpul nostru. De fapt, sistemul digestiv este una dintreinterfețele majore dintre mediul intern și cel extern, având o suprafață
totală de câteva sute de ori mai mare decât cea a pielii, o complexitate dereacții ce scapă încă înțelegerii noastre. De exemplu, numărul de microbi cetrăiesc în sistemul digestiv este egal cu numărul total de celule dinorganism, dar modul în care acest amestec de microbi influențează exactstarea noastră de bine și modul în care starea noastră de sănătate leinfluențează situația este, în continuare, în mare parte, necercetat.
Sistemul digestiv conține o rețea bogată de nervi sub forma unui control integrat ce funcționează în conjuncție cu larga varietate de hormoni, atât locali, cât și sistemici. El a fost înfățișat sub forma unei rețele cerebrale enterice. Enteric înseamnă care are legătură cu cavitatea abdominală, iar în acest context înseamnă sistemul nervos local al sistemului digestiv. Această inteligență de la nivelul abdomenului poate, de regulă, să se ocupe foarte bine de coordonarea sistemul digestiv. Gradul de interacțiune și de sinergie dintre diversele părți ale tractului digestiv este de-a dreptul uluitor și, cu cât sunt efectuate mai multe cercetări de către fiziologi, cu atât sunt dezvăluite mai multe.
Pentru că suntem ceea ce mâncăm, sănătatea și vitalitatea noastră depind în mare parte de cât de bine funcționează sistemul nostru digestiv pentru asigurarea elementelor fundamentale ale organismului. Nu e vorba doar despre ce anume băgăm în gură, ține mai ales de o bună procesare pentru o bună asimilare și utilizare organică, întrucât suntem, de fapt, ceea ce asimilăm.
Dacă există o problemă funcțională la nivelul digestiei, atunci, indiferent ce mâncăm, nu se va absorbi bine și vor apărea carențele. Un exemplu de problemă
funcțională, spre deosebire de una organică a acestui sistem, este tensiunea pe parcursul unor mese neregulate și luate pe grabă, ceea ce produce indigestie.
Mâncarea ajunge prea repede într-un stomac nepregătit și cauzează, în cele din urmă, malabsorbție și deci disconfort. Greșeala poate să stea fie în obiceiurile alimentare, în conținutul sau cantitatea de sucuri digestive sau într-o disfuncție a pereților intestinali, astfel că mâncarea nu este absorbită adecvat prin mucoasa intestinală. Aceste probleme pot să dea naștere unei serii întregi de boli. Trebuie subliniat că asta se referă la problemele funcționale, când sistemul nu funcționează pe cât de bine ar trebui, și nu la afecțiuni organice provocate de accidentări sau de anomalii structurale ale organelor și țesuturilor implicate.
Un exemplu excelent de funcționare complexă a procesului digestiv este acțiunea plantelor medicinale digestive amare. Se spune, adesea în glumă, că un medicament, cu cât este mai neplăcut, cu atât e mai bun. În cazul celor amare chiar așa este! S-a descoperit că gustul amar pe limbă stimulează, prin intermediul circuitelor cerebrale reflexe, secrețiile și activitatea esofagului, secrețiile gastrice, duodenale și biliare și stimulează și secreția de insulină a pancreasului. Toate astea de la un gust neplăcut în gură!
Pe lângă funcția de asimilare, o activitate la fel de importantă a sistemului digestiv este eliminarea. Nu toate alimentele mâncate sunt absorbite. Unele nu sunt digerabile și trebuie eliminate. Organismul produce și multe reziduuri metabolice care trebuie eliminate, în parte prin sistemul digestiv. Starea intestinelor și a conținutului lor influențează fundamental restul organismului.
Este de înțeles accentul pe care-l pun terapeuții naturiști pe intestine, fiind de mare importanță și natura alimentelor pe care le mâncăm.
Pe lângă influențele fiziologice care afectează funcționarea și sănătatea sistemului digestiv, există o interacțiune constantă între starea mentală și digestie. Emoțiile influențează profund și funcționarea, și structura tisulară a stomacului și a intestinelor. Există o reacție imediată de răspuns la furie, la anxietate, la frică și la toate formele de stres și de îngrijorare. Pentru a aborda vindecarea problemelor digestive într-o manieră holistică, trebuie inclusă și o evaluare a acestor influențe psihologice.
PREVENIREA BOLILOR
Cele mai multe probleme digestive ce apar de regulă sunt ușor de evitat prin schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor. Printre cele mai clare recomandări de urmat pentru prevenirea problemelor se află atitudinea noastră față de alcool, tutun, stres și alimentație.
E evident că excesul de alcool acționează ca iritant major asupra pereților intestinali și este o amenințare directă la adresa ficatului. În mod ideal, acesta ar trebui menținut la minimum. Și tutunul este o problemă similară. S-a dovedit că
nicotina încetinește vindecarea ulcerelor gastrice și poate grăbi apariția ulcerelor duodenale. Gudronul care ajunge să fie înghițit acționează ca iritant. NU FUMA!
Stresul și anxietatea sunt factori majori ce contribuie la îmbolnăvire și împiedică