Este alergia cauzată de alergen sau de procesul intern pe care acesta îl declanșează? Situația clasică despre ce a fost mai întâi, oul sau găina? Eu consider că există un spectru de motive de la cauzele pur genetice la cele datorate exclusiv unui stil de viață inadecvat. Dacă stilul de viață este adecvat, iar mediul intern este armonios, s-ar putea ca slăbiciunea genetică nici măcar să
nu se manifeste.
Pentru a trata și a ameliora simptomele de febra fânului, următorul amestec de plante medicinale poate să fie foarte eficient:
flori de soc
2 părți
efedră
1 parte
silur
1 parte
gențiană
1 parte
Se bea o ceașcă din acest ceai de trei ori pe zi.
Pentru a preveni apariția febrei fânului, tratamentul trebuie să debuteze cu cel puțin o lună înainte de începutul sezonului propice febrei fânului, căci proprietățile tonice și antialergenice au nevoie de timp pentru a-și face efectul. Și aici sunt benefice alimentația anti-mucogenă (vezi partea despre sistemul respirator sau despre congestie), precum și vitamina C sau usturoiul.
POLIPII
Polipii nazali pot să fie o problemă recurentă și trebuie examinați și tratați în contextul stării întregului organism. Local, se tratează cel mai bine prin prizarea unui amestec alcătuit din părți egale de mac canadian și un astringent precum Krameria triandra, mărunțite sub formă de pudră fină. Prizarea trebuie să se facă
de două ori pe zi o perioadă lungă. În plus, folosind o pensulă subțire, polipii pot fi unși de două ori pe zi cu un extract lichid din tuia.
HEMORAGIILE NAZALE
Hemoragia nazală este numai un simptom că e ceva în neregulă în organism.
Poate să fie un semn minor sau să indice o problemă gravă, de exemplu, hipertensiune arterială, dar, dacă este recurentă, pacientul trebuie să consulte un medic.
Simptomul în sine poate fi tratat cu ușurință prin folosirea unui astringent. O
modalitate simplă și convenabilă este să folosești hamamelis: se înmoaie o bucată de vată în distilat de hamamelis și se înfundă în nară.
PROBLEMELE CUTANATE
Nasul este afectat de o mulțime de probleme cutanate, de exemplu impetigo, herpes și eczemă. Acestea sunt tratate în capitolul despre piele.
GÂTUL
Gâtul poate fi afectat de probleme care își au originea în plămâni, în nas, sinusuri, stomac și gură, dar și de probleme ale organismului ca sistem. Ele pot lua forma amigdalitei, faringitei sau laringitei, dar aceste afecțiuni trebuie înțelese într-un context mai larg. Un bun exemplu al acestei perspective mai largi este abordarea holistică a amigdalitei.
AMIGDALITA
Țesutul glandular numit amigdale este o specie de țesut limfatic, având, alături de alte glande limfatice, rolul său în apărarea organismului de infecții. Inflamația amigdalelor, amigdalita, demonstrează că glandele își îndeplinesc scopul de protecție a organismului. Tratamentul adecvat vizează să susțină organismul cu plante medicinale, pentru a ajuta glandele în activitatea lor. Acestea nu trebuie îndepărtate chirurgical, așa cum se procedează atât de des, decât dacă există un bun motiv pentru asta.
În acest sens, e nevoie de remedii antimicrobiene precum echinacea, smirna sau salvia roșie, alături de tonice alterative ca lipicioasa, gențiana, gălbenelele sau rădăcina de cârmâz. Mai pot fi folosite astringente și emoliente. Un bun amestec pentru uz intern este următorul:
echinacea
2 părți
rădăcină de cârmâz
2 părți
salvie roșie
2 părți
Populus gileadensis
1 parte
Se bea o ceașcă la fiecare două ore; poate fi îndulcit cu lemn-dulce.
Turița-mare și zmeurul au o reputație bună când vine vorba de amigdalită. O
infuzie în părți egale, băută de trei ori pe zi, poate fi de ajutor. Se poate folosiinfuzia și pentru gargară.