procesul de vindecare. Efectul lor asupra sistemului digestiv este deosebit de puternic prin influențarea sistemului nervos autonom. Astfel de stări de stres și anxietate trebuie reduse în mod activ. Fă pace și liniște în interiorul tău! Stresul nu e necesar. Schimbă-ți locul de muncă. FII LINIȘTIT!
Alimentația trebuie să fie cât de diversificată, de naturală și de bogată în fibre se poate. Trebuie să conțină preferențial fructe, legume și cereale naturale, în detrimentul amidonoaselor, zahărului și făinii puternic rafinate. Detaliile exacte despre alimentație trebuie stabilite individual, în funcție de nevoile personale și de abordarea filosofică.
PLANTELE MEDICINALE PENTRU SISTEMUL
DIGESTIV
Există o multitudine de remedii din plante care pot fi folosite în tratamentul tulburărilor digestive. Asta nu e deloc surprinzător dacă plantele sunt considerate ca alimente, ca legumele. Cele mai multe plante sunt introduse în gură și, astfel, absorbite în sistemul digestiv, unde forța lor vindecătoare începe imediat să fie eficientă.
În loc de a-ți oferi o listă nesfârșită de plante digestive, acestea vor fi trecute în revistă în funcție de acțiunea lor, prin intermediul câtorva exemple impresionante. O listă mai completă de plante medicinale se găsește în capitolul despre acțiunea acestora.
Acțiunile plantelor medicinale pot fi grupate în mare în acțiuni ce stimulează
diversele părți ale sistemului pentru a-i intensifica sau a-i îmbunătăți activitatea
— stimulatoarele digestive — și acțiuni care relaxează țesutul și diminuează
orice fel de hiperactivitate a sistemului, relaxantele digestive.
STIMULATOARELE
PLANTELE MEDICINALE AMARE
Chiar dacă au o serie întreagă de proprietăți de tot felul și de compuși chimici, plantele medicinale amare au toate în comun gustul foarte intens. Această
amăreală stimulează apetitul și ajută digestia într-un mod complex. Așa cum am explicat, această acțiune ține întru totul de papilele gustative și de acțiunea reflexă a creierului. Dacă aceste plante ar fi administrate sub formă de capsule fără să poată fi gustate, proprietățile lor digestive nu ar intra în acțiune. Din multele amare, cele mai valoroase sunt dracila, țintaura, rădăcina de ghințură, gențiana, ungurașul și pelinul.
Sigur că este reprezentată aici o gamă foarte mare de alte acțiuni. De exemplu, ungurașul poate fi folosit și în afecțiuni bronșitice, în care apetitul este scăzut și digestia lentă, sau ca remediu digestiv în cazurile în care există slăbiciune pulmonară.
SIALAGOGELE
Importanța salivei în procesul digestiv nu are egal. Digestia începe în gură, inițiind procesul ce se continuă în stomac. Saliva descompune carbohidrații mari în unități mai mici care să poată fi procesate în alte părți ale sistemului. Dacă nu se acordă timp unei bune masticații, saliva nu ajunge să se amestece suficient de bine cu alimentele și este afectat întreg procesul digestiv. Pe lângă bittere, care stimulează toate fluxul de salivă, alte sialagoge sunt ardeiul iute, ghimbirul, lemnul-dulce, tamarinul și reventul.
HEPATICELE
Hepaticele sunt plante medicinale care întăresc, tonifică și stimulează funcțiile secretorii ale ficatului, ceea ce duce la o creștere a fluxului de bilă. Remediile care ajută și la eliminarea acestei bile în duoden se numesc colagoge. Când se tratează organismul ca întreg, este adesea benefic să fie ajutat ficatul în funcțiile sale, căci acest organ extrem de important este legat intim de toate funcțiile organice și de sănătatea tuturor țesuturilor. Ficatul intervine în problemele digestive prin intermediul bilei. Întrucât este atât de important, există și multe plante medicinale hepatice care ne stau la dispoziție. Cele mai utile sunt: Chelone glabra, dracila, Leptandra virginica, stânjenelul, boldo, rădăcina de păpădie, scoarța de tufă-cu-ciucuri-albi de Virginia, gențiana, verbina, ignama sălbatică, Euonymus atropurpureus și dragaveiul.
LAXATIVELE ȘI EVACUANTELE
Multe plante medicinale ajută la evacuarea din intestine, de la laxative foarte blânde la purgative mai agresive și drastice. Astfel de purgative puternice trebuie folosite doar în cazuri extreme și sub supraveghere medicală. Cele mai bune laxative sunt cele care stimulează secreția naturală a sucurilor digestive precum bila (colagoge), ajutând astfel evacuarea. Unele dintre ele sunt: Chelone glabra, dracila, rădăcina de păpădie, lemnul-dulce, Euonymus atropurpureus și dragaveiul.
Pentru un evacuant mai puternic, poți avea în vedere rădăcina de revent, care, în doze mici, este și un astringent ușor. Altele la fel de valoroase sunt: aloe, pațachină, crușin și siminichie. Aceste evacuante mai puternice acționează în principal prin stimulare chimică sau neurologică, iritând mucoasa intestinală și provocând o expulzie activă a materiilor fecale.
EMETICELE
Există situații în care este foarte de dorit expulzia conținutului stomacului, ca în cazuri de otrăvire, când a vomita este de cele mai multe ori tratamentul adecvat.
Multe plante medicinale pot provoca acest reflex fie acționând asupra nervilor care controlează reflexul, fie iritând mucoasa gastrică. Foarte bune de folosit sunt roinița, ipeca, lobelia și amăreala.
VERMIFUGELE
Vermifugele sunt o grupă de plante medicinale stimulatoare care nu acționează, de fapt, asupra sistemului digestiv în sine, ci asupra paraziților care ar putea fi prezenți. Pentru mai multe informații, consultă capitolul despre infecții și infestări.
RELAXANTELE
După stimulante, trebuie să avem în vedere o grupă de plante cu proprietăți care relaxează țesutul sistemului digestiv sau fac să scadă hiperactivitatea unor funcții normale.
EMOLIENTELE
Când mucoasele tractului intestinal sunt iritate sau inflamate, plantele emoliente pot să le calmeze sau să le protejeze. Dintre numeroasele emoliente care sunt active în diverse părți ale corpului, cele mai eficiente pentru sistemul digestiv sunt rădăcina de tătăneasă, hameiul, mușchiul de piatră, rădăcina de nalbă-mare, ovăzul, sâmburii de gutuie și ulmul alb.
CARMINATIVELE
Multe plante aromatice conțin uleiuri volatile care intervin asupra sistemului digestiv, relaxând mușchii stomacului, făcând să crească mișcările peristaltice ale intestinelor și diminuând secreția de gaze. Ele susțin, astfel, deplasarea materiilor prin sistemul digestiv și ameliorează distensia datorată balonării.
Dintre nenumăratele carminative, cele mai bune pentru sistemul digestiv sunt: angelica, anasonul, obligeana, chimenul, cardamomul, ardeiul iute, mușețelul, semințele de coriandru, feniculul, ghimbirul, menta și cimbrul.
ASTRINGENTELE
Acțiunea astringentelor constă, în mare parte, în capacitatea lor de a contracta pereții celulari, condensând astfel țesuturile și făcându-le mai tari, reținând orice fel de scurgeri nedorite. Dintre numeroasele astringente oferite de regnul vegetal, cele mai potrivite pentru sistemul digestiv sunt: turița-mare, arborele de ceară, geraniumul, untișorul, crețușca, urzicile, scoarța de stejar și sclipeții.
ANTISPASMODICELE
Antispasmodicele sunt remedii ce relaxează rapid orice fel de tensiune nervoasă
care poate provoca spasme digestive sau colici. Încordarea stilului nostru de viață actual se poate manifesta sub forma multor afecțiuni digestive care să
necesite folosirea de relaxante nervoase sau antispasmodice musculare. Cele mai bune în caz de probleme digestive sunt mușețelul, hameiul, lobelia, vâscul, dedițelul, gura-lupului și valeriana. Pentru mai multe detalii despre fiecare dintre ele și pentru a alege cea mai bună plantă sau combinație de plante, vezi secțiunea