Calendarul centrului conține câteva răsfățuri care cu siguranță că își merită banii. Unul dintre ele este combinația de masaje Raindrop, cu miere (din gama detox, dacă mai țineți minte) și OFT (aici să vă văd: Original Feeling Touch). Fiindcă despre detox am tot povestit în capitolul precedent, e cazul unei priviri aruncate celorlalte două tipuri de masaje.
Raindrop, bunăoară, este prezentat drept „o ploaie cu picături de uleiuri esențiale revitalizante, ce aduce aminte de ploaia de lumină oferită de spectacolul aurorei boreale, pentru care indienii Lakota călătoreau în fiecare an spre Canada, în scopul purificării fizice și spirituale”. Amatoarele își pot lăsa coca trupească pentru frământare cu o sumedenie de uleiuri: salcie himalayană, măghiran, chiparos, mentă, cimbru, oregano etc. Că scapi de virusuri și bacterii ar mai fi cum ar mai fi, dar la capătul frământării ajungi fără să-ți dai seama la unul dintre idealurile detox (hotărât lucru, nu se poate scăpa de povestea asta): „curățarea” celulară. După ce uleiurile deretică prin fiecare celulă, organismul scârțâie de nou ce este.
Dacă masajul Raindrop aduce a ploaie cu picături, masajul Original Feeling Touch depășește cadrul îngust al frământării unei bucăți de carne de om, după cum scrie pe site:
„Original Feeling Touch (OFT) este mai mult decât o terapie. Este o metodă
terapeutică revoluționară, creată după masajul terapeutic abdominal Chi Nei Tsang, rezultatul unei explorări îndelungate a dinamicii ascunse a vindecării. OFT este o abordare holistică a atingerii terapeutice, care oferă
o nouă viziune asupra modului în care atingerea, acest «instrument» la îndemâna oricui, folosit din interiorul spațiului iubirii, al compasiunii și al acceptării necondiționate, poate genera vindecare.”
Dacă agenda, timpul liber, portofelul și soții le permit, doamnele au la dispoziție și alte variante de loisir cu folos: sesiunile individuale de Theta Healing, workshopurile online despre Mandalele de Lumină, cuplate la tema onestității (fabulos!) sau niscai access consciousness bars. Și, dacă tot nu se 107
satură, angajatele magazinului cu minuni sunt gata să scoată după tejghea și ultimele produse „de import”: terapii șamanice private, astrograme experiențiale sau mayașe, curățări energetice de casă și ritualuri Despacho.
Asta-i acum, ce-i ăla Despacho? Păi ce să fie? Exact ce spune site-ul www.omulpedrum.ro:
„Despacho este un dar către Univers, este ca o rugăciune de mulțumire în care ne conectăm cu toate energiile vii care constituie Universul, un mod de a ne manifesta iubirea și recunoștința pentru Mama Pământ și marile spirite ale naturii folosind simboluri. Acest ritual este un schimb energetic care să restabilească echilibrul și armonia în toate aspectele vieții noastre.
Ceremonia se face pentru a ne exprima intențiile de a atrage în viețile noastre, ale familiilor noastre și ale comunităților lucrurile pentru care suntem recunoscători. Despacho se face și pentru a binecuvânta și a-ți exprima recunoștința pentru o relație (chiar și în urma unui divorț), cu ocazia nașterii unui copil, când avem o casă nouă, un job nou, o afacere, un an nou, o recoltă bogată, cu ocazia solstițiilor și echinocțiilor, când vrem să
aducem în viața noastră vindecare fizică și emoțională.”
Ceea ce site-ul uită să spună cu privire la acest ceremonial este că Despacho nu are legătură nici cu Despacito, nici cu gazpacho.
Ce vrăji a mai făcut șamanthă-meu
Poate nu știați, dar bolile noastre degenerative sunt provocate de așa-numite „amintiri-fantomă”. Procedeul e simplu: înainte de a-și da obștescul sfârșit, celula care moare își transmite memoria noii celule care se naște, asigurând în acest fel continuitatea bolii. Degeaba înghițim medicamente cu pumnul. Până la urmă, degeaba apelăm la medicina tradițională, care nu poate trece de nivelul consultației, intervenției și rețetei – compensată sau nu.
Nu corpul trebuie ajutat să depășească momentul complicat, ci mintea. Aici se află misterul și tot aici, salvarea. Ce-i drept, acest lucru e ceva mai greu de făcut dacă ții cont de invitația unuia dintre propagatorii noului tip de medicină: „Lasă-ți mintea acasă! Vino cu inima deschisă”.
„Noul tip” e în realitate străvechi. Este vorba despre Roata Medicinei, despre medicina energetică și – de fapt și de drept – despre practicile pe care le implică medicina șamanică Inca. Cele trei compun miracolul deplinei 108
comuniuni și armonii spirituale, pe care Eliade nu-l poate bănui în momentul când tatonează, cu umilele-i puteri, subiectul. Aduse în lumea modernă de antropologul Alberto Villoldo, învățăturile maeștrilor din Anzi te ajută să-l înțelegi mai bine pe șaman ca pe „cel care creează o punte între lumi, pășind cu siguranță și integritate în teritoriul Sufletului, acolo unde se regăsesc darurile și resursele necesare echilibrului fizic, emoțional și sufletesc.
Redescoperim pe această cale impecabilitatea și integritatea la un nivel ridicat interpersonal”.
Practicile șamanice de vindecare nu sunt pentru fitecine, lucru pe care administratorii site-ului www.evenimentespirituale.ro și organizatorii sesiunilor de inițiere (adică Ayni Experience Centru – chiar așa) au grijă să-l enunțe din capul locului: „Sunt mulți cei chemați pe cale, puțini cei care aud chemarea și doar câțiva ce au curajul și curiozitatea de a vedea unde duce drumul”. Indiferent cât sunt de puțini, ei nu au voie nici aici să se prezinte la linia de start a aventurii cu buzunarul gol. There’s no free lunch, remember? Și cum, Doamne iartă-mă, să nu plătești, când intri în posesia unei roți a spiritului pe care poți s-o învârti după pofta inimii în călătoria pe urmele primilor șamani? O călătorie lungă de un an, în care parcurgi patru module care reprezintă cele patru direcții sau puncte cardinale și sunt asociate celor patru arhetipuri: Șarpe (sud), Jaguar (vest), Pasărea Colibri (nord – fără
Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici) și Vultur (est). După parcurgerea fiecărui modul primești câteva ritualuri de inițiere, la fel cum la OMV, după ce faci plinul, te alegi cu niște timbre care te pot ajuta să câștigi, prin tragere la sorți, un rucsac sau un troler.
Ritualurile de inițiere sunt repartizate în funcție de arhetip și de punctul cardinal. De exemplu, doar pentru Șarpe ritualurile de inițiere înseamnă
Benzile de Protecție, Ritualul Văzătorilor Kawak, Ayni Karpay, Riturile Humpeq, Ritualurile Mesei, Mesa Vindecătorilor – conectarea cu linia altarelor de vindecători în timp. După ce primești și celelalte trei seturi de ritualuri, devii proprietarul unei serii de sintagme pe care e aproape imposibil s-o parcurgi până la capăt fără să te lovească somnul sau damblaua.
Pudra absconsă care acoperă checul șamanic lasă totuși să se vadă
splendoarea construcției. Templul celor patru puncte cardinale conține principiile pe care e chemat să și le însușească oricine e ispitit de inițierea în Roata Medicinei. Fiecare arhetip, cu punctul lui cardinal, reprezintă un principiu și presupune învățarea și aplicarea unui proces. Iată, de exemplu, cum se prezintă primul modul, cel sudic, zis și al Șarpelui: 109
„Șarpele este principiul vindecării. Învățăm să încorporăm căile șarpelui, care sunt non-judecata, non-atașamentul, non-suferința și pășirea în frumusețe. Prin procedeele șamanice vechi și puternice ne lepădăm de trecut precum face șarpele cu pielea lui, transformăm cele mai vechi și mai profunde răni ale noastre în surse de putere și compasiune, astfel încât aceste răni devin lecții oferite de trecutul nostru, constituind resursele și combustibilul necesare evoluției și creșterii noastre. Nemaifiind condiționați de trecut, ci animați de darurile sale, suntem liberi să ne reinventăm pe noi înșine. Tot în sud, odată cu procesele mitice și energetice de transformare, începem construirea altarului șamanic (mesa) și dobândim primele trei pietre vindecătoare ale șamanului ( kuyas).
Acestea vor face parte din pachetul nostru medicinal (altarul șamanic
«mesa»), care la finalul călătoriei în jurul Roții Medicinei va conține treisprezece pietre (trei pentru fiecare punct cardinal, dar și o a treisprezecea piatră, care reprezintă legătura cu Linia Șamanică Incașă.).
Pietrele din mesa vor conține toată informația transformării și puterii dobândite în urma vindecării personale, ele devenind propriile voastre pietre vindecătoare.”
Curățarea. O poveste cu pântec
Oamenii cu care stăm de vorbă au în general nume obișnuite: Elena, Ioana, Florin, Daniela, Gabriel, Paula, Răzvan etc. Uneori dai și peste excese ale nașilor, nume puse la pariu sau în pas cu tendințele și întâmplările vremii: Izraela, Brusli, Mercedesa, Monamour, Tyson, Izoleta. Există însă și situația când entitatea cu care intri în contact, îndeosebi online, se numește, misterios,
„aliniereaenergetica”, ipostază în care le întâmpină pe doamne cu un salut cosmopolit – Hey! – și cu o întrebare rafinat-cașistă: „Știai că modul în care tu te raportezi la această lume, ca și femeie, este influențat de energia care se află în pântecul tău?”
Așa cum conștiința trece marxist prin stomac, energia se moșmondește sau fierbe în acest loc, pe care „aliniereaenergetica” îl consideră sacru, și de unde poate izbucni o formă salutară de emancipare. Dacă va reuși să-și curețe pântecul, femeia nu-l va convinge pe bărbat să nu mai râgâie la masă, să
renunțe la meciurile lui FC Voluntari sau să nu mai vină beat de la cârciumă.
Va izbuti, în schimb, altceva: să-și activeze sursa propriei puteri feminine. Nu 110
de alta, dar Programul de Curățare a Pântecului este conceput „pentru fiecare femeie care vrea să își activeze esența feminină, care vrea să învețe cum să se deschidă din nou și să înflorească în toate domeniile vieții”. Nu în ultimul rând, „acest program te ajută să îți activezi magnetul și să devii complet magnetică prin câmpul tău”.
Cine compară Programul de Curățare a Pântecului cu oferta taberei de seducție sesizează rapid diferența. Femeilor care iau parte la program nu li se promite că „vor avea ocazia să sărute tipi în mai puțin de două minute” și că
„vor putea face sex cu bărbați în mai puțin de treizeci de minute”. Lucrurile nu se petrec sub imperiul urgenței, furtunos, dezlănțuit, ca la băieți.
Dimpotrivă, Programul de Curățare a Pântecului presupune parcurgerea a trei ritualuri, după cum urmează: 1. Ritualul de Deconectare a Amprentelor Energetice ale Foștilor Parteneri; 2. Ritualul format din trei meditații transformaționale; 3. Ritualul de Eliminare a Scutului Energetic din Jurul Pântecului.
Primul ritual invită de fapt la castrarea simbolică a memoriei, înțeleasă ca un demers obligatoriu pentru cine vrea să ducă o viață deparazitată de gâzele trecutului. Femeia care își curăță pântecul cu program scapă de foștii parteneri, care, din când în când, vin și-i consumă energia fără să-i ceară voie.