"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Add to favorite „Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei” de Brian Tracy

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Multe căsnicii se sfârşesc cu divorţul şi există mulţi oameni divorţaţi care au numeroase căsnicii, fiecare do-vedindu-se a fi un eşec. Cu toate acestea, unii oameni se căsătoresc o singură dată şi rămân căsătoriţi tot restul vieţii lor. De ce anume?

Cheia unei căsnicii fericite

Probabil cel mai important motiv pentru o căsnicie fericită este compatibilitatea. Între cei doi oameni există

un echilibru ideal, în care fiecare posedă calităţi şi caracteristici complementare care se îmbină armonios cu ale celuilalt, formând astfel un echilibru perfect.

Oamenii spun adesea că „opusurile se atrag”. Dar asta este o interpretare greşită. Opusurile se atrag în privinţa unui singur aspect, iar acela este temperamentul. Întotdeauna vei fi foarte compatibil cu o persoană care are un temperament opus sau care îl contrabalansează pe al tău.

De exemplu, dacă eşti deschis şi extrovertit, vei fi foarte compatibil cu o persoană care este mai rezervată şi mai retrasă. Dacă eşti volubil şi expresiv, vei fi compatibil cel mai mult cu cineva relaxat, care să fie un bun ascultător. Natura cere un echilibru în temperament pentru ca doi oameni să fie compatibili şi fericiţi împreună.

Cine se aseamănă

În toate celelalte aspecte, în special în ceea ce priveşte

valorile, cele care se atrag sunt similarităţile. Cine se aseamănă chiar se adună. Vei fi mereu atras de oameni

NU scuzelor! 271

care au în comun cu tine cele mai multe valori fundamentale, şi cu ei vei fi compatibil.

Dragostea, de orice tip, este un răspuns la valoarea

altcuiva. Noi iubim ceea ce apreciem cel mai mult, atât la noi înşine, cât şi la ceilalţi. Când un cuplu este într-adevăr fericit împreună, cei doi par să aibă într-o mare măsură

aceleaşi valori în privinţa familiei, banilor, eticii, muncii, copiilor, politicii, religiei şi oamenilor.

Oamenii vor sublinia adesea că există cupluri fericite care votează pentru diferite partide sau vin din diferite medii religioase. Dar problema acută în echilibru şi armonie se învârte în jurul intensităţii cu care o persoană

apreciază un lucru. Această intensitate determină dacă

o persoană este categorică şi fermă sau relaxată şi flexi-bilă în aderenţa lui sau a ei la o credinţă anume în legătură

cu o anumită parte a vieţii.

Oamenii se pot iubi şi trăi împreună fericiţi mulţi ani deşi susţin partide politice diferite cât timp credinţa politică nu este atât de importantă pentru niciunul dintre ei încât să capete întâietate în faţa elementelor mai importante ale relaţiei lor precum copiii, familia şi valorile.

Dragostea este cea mai mare nevoie

a vieţii noastre

Se spune că „tot ce facem în viaţă este fie ca să obţinem dragoste, fie pentru a compensa o lipsă de dragoste”. Psihologii sunt de acord în general că principala cauză a problemelor de personalitate din viaţa adultă poate fi explicată ca un „refuz al dragostei” în pruncie şi copilărie.

272 Brian Tracy

Oamenii au nevoie de dragoste aşa cum trandafirii au nevoie de ploaie. Fără suficientă dragoste şi acceptare, indivizii manifestă tot felul de probleme fizice şi de personalitate. Poţi să fii fericit numai atunci când nevoile tale de dragoste sunt complet îndeplinite.

O căsnicie fericită presupune o autodisciplină şi un autocontrol enorme. Dragostea cere negare de sine şi sacrificiu. Când eşti cu adevărat îndrăgostit de altă persoană, fericirea şi starea de bine a acelei persoane devin mai importante decât ale tale. Eşti dispus să plăteşti orice preţ şi să faci orice sacrificiu pentru a asigura starea de bine a persoanei pe care o iubeşti.

În Biblia creştină, într-o scrisoare către Corintieni, apostolul Pavel spune:

„Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoa-re, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte;

Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul;

Dragostea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură

de adevăr;

Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.

Dragostea nu cade niciodată.”

Temperamentele diferite cer toleranţă

şi înţelegere

Fiecare persoană este un individ cu caracteristici unice şi speciale care îl fac pe el sau pe ea diferit de toţi ceilalţi oameni. Fiecare persoană are idei, gusturi, dorinţe,

NU scuzelor! 273

speranţe, visuri şi aşteptări diferite. Fiecare persoană a avut experienţe diferite şi a dezvoltat diferite moduri de a vedea şi de a se comporta cu lumea din jurul ei sau a lui.

Când ajungi să ai o relaţie romantică cu o altă persoană, indiferent cât de apropiaţi vă simţiţi unul de altul şi indiferent cât de compatibili aţi putea fi din multe puncte de vedere, tot vor exista aspecte în care veţi avea dezacorduri, insatisfacţie şi nemulţumire. Asta e normal şi firesc şi e ceva ce trebuie rezolvat prin practicarea autodisciplinei şi autocontrolului de fiecare dată când au loc aceste diferenţe.

Autodisciplina într-o relaţie presupune ca tu să fii complet onest şi deschis, să fii tu însuţi, să nu încerci să

fii altcineva sau altceva. Autodisciplina şi onestitatea cer ca tu să afirmi clar ce gândeşti şi ce simţi, fără furie sau iritare şi să înţelegi cu calm şi cu răbdare sentimentele, gândurile şi opiniile celeilalte persoane.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com