începi o rutină de un anumit tip pentru o condiţie fizică
bună şi apoi să ţi-o stabileşti ca test personal sau provo-care ca să vezi dacă ai voinţa şi disciplina de a-ţi duce până la capăt rezoluţia.
Poţi începe astăzi
Acum câţiva ani, era o femeie de şaizeci şi opt de ani care trăia într-un azil pentru bătrâni şi care nu se gândise prea mult la exerciţiile fizice. Ea muncise din greu, îşi crescuse familia, devenise bunică şi trăia acum confortabil într-un adăpost pentru bătrâni.
Într-o zi, ea a văzut la TV o emisiune specială despre jogging. În timpul acestei emisiuni speciale, erau intervievaţi câţiva oameni în jur de cincizeci şi şaizeci de ani care participau la maratoane. Unii dintre ei începuseră să alerge la o vârstă înaintată.
Această femeie de şaizeci şi opt de ani a decis că
voia la rândul ei să alerge într-un maraton. Ea a mers cu maşina până la un magazin din apropiere şi şi-a cumpărat pantofi speciali pentru mers şi
NU scuzelor! 267
alergat. În acea zi, şi-a început programul de exerciţii mergând prin cartierul în care locuia. În următoarele câteva săptămâni, a mers pe distanţe din ce în ce mai mari. A cumpărat cărţi şi a căutat sfaturi despre cum să facă exerciţii şi să-şi antreneze pi-cioarele pentru alergat.
Construieşte gradual
După două luni, ea a început să facă puţin jogging ca parte din rutina ei de mers. După şase luni, a început să alerge ca parte din rutina ei de mers şi jogging. Pe la sfârşitul primului an, ea alergase deja într-un minimaraton din comunitatea ei locală.
Până să împlinească şaptezeci şi cinci de ani, ea înche-iase zece maratoane de 42 de km şi două maratoane pe teren variat de 80 de km. Iar lucrul cel mai remarcabil a fost că nu alergase niciodată înainte de vârsta de şaizeci şi opt de ani.
Deci, care este scuza ta? Dacă această femeie de şaizeci şi opt de ani a putut începe să se antreneze la o vârstă
înaintată, tu de ce nu poţi?
Unul dintre cei mai mari „garanţi” că vei trăi o viaţă
lungă, fericită, că te vei menţine ager, alert şi plin de energie este să începi un program de antrenament fizic regulat, patru sau cinci zile pe săptămână, şi să-l continui tot restul vieţii tale.
Când îţi exerciţi autodisciplina şi voinţa pentru a dobândi un nivel înalt de condiţie fizică bună şi apoi de a-l menţine an după an, te vei simţi minunat în privinţa ta.
268 Brian Tracy
În capitolul următor, afli cum autodisciplina în căs-
nicie poate avea un efect minunat în asigurarea unei vieţi pline de fericire şi împlinire alături de altă
persoană.
Exerciţii de acţiune:
1. Azi e ziua cea mare! Ia decizia că vei obţine cea mai bună
condiţie fizică din viaţa ta în lunile ce urmează şi apoi acţionează imediat.
2. Înainte de a începe, fă-ţi o examinare medicală completă
pentru a-ţi cunoaşte condiţia fizică şi limitele.
3. Începe să mergi treizeci de minute pe zi, preferabil la prima oră a dimineţii sau, dacă nu dimineaţa, atunci imediat după muncă.
4. Înscrie-te la o sală de fitness sau la un club de sănătate, plăteşte pentru un an şi stabileşte-ţi o întâlnire cu tine însuţi pentru a-ţi lucra fizicul de cinci ori pe săptămână, şaizeci de minute de fiecare dată.
5. Angajează un antrenor personal şi lasă-te îndrumat de el sau ea printr-un program de exerciţii săptămânal ce include aerobic, forţă şi exerciţii de flexibilitate.
6. Investeşte într-o bandă de alergat, o bicicletă LifeCycle sau o bicicletă eliptică şi aşaz-o în faţa televizorului tău pentru a face din exerciţii o componentă specifică exis-tenţei şi vieţii tale de familie.
7. Începe gradual şi înaintează încet, hotărându-te să faci exerciţii timp de câteva săptămâni înainte de a observa o diferenţă majoră. Fii răbdător, persistent şi hotărât.
Capitolul 18
Autodisciplina
şi căsnicia
Este mai bine să te controlezi decât să câştigi o miede bătălii. Apoi victoria îţi aparţine. Nu ţi se poatelua, nu de către îngeri sau demoni, rai sau iad.
- BUDDHA
Abilitatea ta de a intra într-o relaţie romantică pe termen lung este o măsură importantă a caracterului şi personalităţii tale.
Bărbaţii şi femeile sunt născuţi să fie două jumătăţi care formează un întreg. Ei au calităţi şi caracteristici diferite care, atunci când sunt combinate în mod potrivit, se completează şi obţin echilibrul şi armonia pe care le cere natura.
Calităţile fundamentale pentru căsnicie şi pentru relaţii iubitoare sunt încrederea şi respectul. Bărbaţii şi femeile pot avea numeroase dezacorduri pe parcursul vieţii lor împreună, ca soţ şi soţie, dar atât timp cât încrederea şi respectul dintre ei dăinuie, căsnicia poate continua la nesfârşit. Dacă una dintre părţi nu mai poate crede în cealaltă sau nu o mai respectă pe cealaltă, relaţia este terminată.
270 Brian Tracy