"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

84

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

cererea în constatarea existenţei dreptului de proprietate al reclamantului asupraunui imobil, în ipoteza în care reclamantul este în posesia acestuia şi, ca atare, nu aredeschisă calea acţiunii în revendicare.

În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă cererii în constatarea existenţeiunui drept real imobiliar111, în lipsa unui regim juridic taxabil derogatoriu, aceasta se calculează

potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prinraportare la valoarea indicată de art. 31 alin. (3) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 31 alin. (3) din ordonanţă, în cererile având ca obiect dreptul deproprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa de timbru se calculează înfuncţie de valoarea impozabilă a bunului imobil; dacă valoarea impozabilă este contestată

sau apreciată de instanţă ca vădit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare lagrilele notariale cuprinzând valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare.

În ipoteza în care cererea de chemare în judecată are ca obiect constatarea dreptuluireclamantului de proprietate asupra unei construcţii, prin efectul accesiunii imobiliareartificiale, şi asupra unui teren care nu constituie parte comună cu caracter accesoriua construcţiei121, prin efectul uzucapiunii reglementate de Codul civil din 1864, aceastaeste alcătuită din două capete de cerere, fiecare fiind supus unei taxe judiciare de timbrudistincte, potrivit art. 34 alin. (1) din ordonanţă.

Numărul capetelor de cerere este determinat de numărul obiectelor pretenţieideduse judecăţii, iar, în cazul dat, acest din urmă număr este conferit de numărul de imobileîn privinţa cărora se solicită de către reclamant constatarea dreptului său de proprietate.

Dacă terenul nu constituie parte comună cu caracter accesoriu a construcţiei, cumeste şi cazul ipotezei analizate, suntem în prezenţa a două imobile şi, pe cale de consecinţă,a două capete de cerere.

Pentru fiecare capăt de cerere în parte se stabileşte câte o taxă judiciară de timbrupotrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prinraportare la valoarea indicată de art. 31 alin. (3) din acelaşi act normativ; primul capăt111 A se vedea, pentru problema determinării taxei judiciare de timbru în ipoteza în care cerereaare ca obiect drepturi reale asupra unui teren şi a unei construcţii edificate pe suprafaţa sa, secţiunea

§7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

121 Raportat la art. 537 C. civ., în noţiunea de imobile sunt cuprinse distinct terenurile şiconstrucţiile. Astfel, potrivit art. 537 C. civ., intitulat „Bunurile imobile", sunt imobile terenurile,izvoarele şi cursurile de apă, plantaţiile prinse în rădăcini, construcţiile şi orice alte lucrări fixate înpământ cu caracter permanent, platformele şi alte instalaţii de exploatare a resurselor submarinesituate pe platoul continental, precum şi tot ceea ce, în mod natural sau artificial, este încorporatîn acestea cu caracter permanent.

În conformitate cu art. 649 alin. (1) lit. a) C. civ., este considerată parte comună, în măsuraîn care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel, terenul pe care se află clădirea, compusatât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţieiconstrucţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară

proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite.

Potrivit art. 651 C. civ., cota-parte din dreptul de proprietate asupra părţilor comune arecaracter accesoriu în raport cu dreptul de proprietate asupra spaţiului din clădire care constituiebunul principal; înstrăinarea sau ipotecarea cotei-părţi nu se va putea face decât odată cu dreptulasupra spaţiului care constituie bunul principal.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 3

85

de cerere se timbrează prin raportare la valoarea impozabilă sau, după caz, la valoareaorientativă a construcţiei cuprinsă în grilele notariale, iar cel de-al doilea capăt de cerereprin raportare la valoarea orientativă a terenului cuprinsă în grilele notariale, întrucâtpentru terenuri, potrivit legislaţiei fiscale, nu se stabileşte valoare impozabilă111.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com