"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

4.

pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;5.

pe data depunerii cererii de reluare a executării ( ... ).

Alin. (2) al aceluiaşi text legal prevede că, după întrerupere, începe să curgă un nou termende prescripţie.

88

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Intră în această categorie, cu titlu exemplificativ, următoarele:revocarea de drept a promisiunii de donaţie [art. 1.022 alin. (1) şi (2) C. civ.];rezoluţiunea de drept a contractului [art. 1.550 alin. (2) şi art. 1.553 alin. (1) C. civ.];desfiinţarea contractului pentru imposibilitate de executare [art. 1.557 alin. (1)C. civ.]; încetarea contractului de locaţiune prin expirarea termenului [art. 1.809 alin. (1) C. civ.],prin imposibilitatea folosirii bunului [art. 1.818 alin. (1) C. civ.], prin desfiinţarea titluluilocatorului [art. 1.819 alin. (1) C. civ.];

încetarea contractului de cont curent prin expirarea termenului [art. 2.183 alin. (1)C. civ.]; desfiinţarea contractului de asigurare pentru lipsa riscului asigurat [art. 2.205 alin. (1)C. civ.]; nulitatea clauzelor nescrise [art. 1.255 alin. (2) şi (3) C. civ.].

În cazul în care un act juridic a încetat de drept, instanţa va fi învestită cu o cerereîn constatarea existenţei dreptului reclamantului sau, după caz, a inexistenţei dreptuluipârâtului rezultat din faptul încetării de drept a actului juridic; cererea în constatare esteadmisibilă, prin raportare la art. 35 teza a li-a C. proc. civ., numai în ipoteza în care nu estedeschisă calea cererii în realizare pentru valorificarea dreptului respectiv.

Faţă de reglementarea art. 35 teza I C. proc. civ., potrivit căruia cel care are interespoate să ceară constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept, obiectul cererii înconstatare, în ipotezele analizate, nu trebuie exprimat în sensul constatării încetării de drepta actului juridic, ci în cel al existenţei dreptului reclamantului sau, după caz, al inexistenţeidreptului pârâtului rezultat din actul juridic ale cărui efecte au încetat în temeiul legii.

De pildă, în ipoteza unei rezoluţiuni de drept a unui contract de vânzare, obiectulcererii în constatare promovate de cumpărător s-ar impune a fi exprimat în sensul constatăriiinexistenţei dreptului de creanţă al pârâtului, vânzător, vizând plata preţului bunului (înipoteza în care preţul nu a fost achitat, considerent pentru care cumpărătorul nu are ladispoziţie cererea în restituirea preţului). Dacă cererea este promovată de vânzător, obiectulacesteia poate fi exprimat riguros în sensul constatării dreptului său de proprietate asuprabunului (în ipoteza în care bunul nu a fost predat, considerent pentru care vânzătorul nuare la dispoziţie cererea în restituirea bunului). Aşadar, raportat la art. 35 teza I C. proc. civ.,obiectul acestei cereri în constatare nu este reprezentat de constatarea rezoluţiunii dedrept a contractului de vânzare, aceasta fiind de fapt cauza juridică a acţiunii.

În cazurile menţionate, taxa judiciară de timbru se stabileşte potrivit art. 3 alin. (2)lit. b) cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă la valoarea preţului, respectivla valoarea bunului, raportată şi aceasta din urmă, în funcţie de felul bunului, mobil sauimobil, la art. 31 alin. (2) şi, respectiv, alin. (3) din ordonanţă.

În ipoteza încetării contractului de locaţiune prin expirarea termenului, prinimposibilitatea folosirii bunului sau prin desfiinţarea titlului locatorului, cererea în constatareainexistenţei dreptului pârâtului de a folosi bunul (admisibilă în ipoteza în care nu estedeschisă calea cererii în evacuare, drept cerere în realizare, raportat la art. 35 teza a li-aC. proc. civ.) s-ar impune a fi timbrată cu taxa judiciară de timbru de 100 de lei, stabilită

potrivit art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com