"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În ipoteza în care compensaţia este invocată în proces de către pârât drept apărarede fond în scopul stingerii sau al reducerii datoriei sale a cărei executare este pretinsă

de reclamant prin cererea de chemare în judecată, pârâtul nu datorează taxă judiciară

de timbru111•

4.14.4. Cererea în constatarea inexistenţei dreptului creditorului de a obţine realizareacreanţei sale prin executare silită ca urmare a intervenirii prescripţiei dreptului de aobţine executarea silită

Potrivit art. 706 alin. (1) C. proc. civ., dreptul de a obţine executarea silită se prescrie întermen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel; în cazul titlurilor emise în materia drepturilorreale, termenul de prescripţie este de 10 ani.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că termenul de prescripţie începe să curgă de ladata când se naşte dreptul de a obţine executarea silită; în cazul hotărârilor judecătoreştişi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.

În conformitate cu art. 707 alin. (1) C. proc. civ., prescripţia nu operează de plindrept, ci numai la cererea persoanei interesate.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §8 a comentariului aferent art. 1 din ordonanţă.

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 3

87

În primul rând, cu referire la modalitatea riguroasă de formulare a obiectului cererii îndiscuţie, cu respectarea art. 35 teza I C. proc. civ.111, acesta trebuie să privească „constatareainexistenţei dreptului creditorului de a obţine realizarea creanţei prin executare silită", iarnu „constatarea prescripţiei dreptului de a obţine executarea silită", având în vedere că

această instituţie juridică constituie cauza cererii, iar nu obiectul său.

În al doilea rând, această cerere este admisibilă, prin raportare la art. 35 tezaa li-a C. proc. civ.121, numai în cazul în care debitorul nu are deschisă calea contestaţiei laexecutare, aceasta din urmă constituind o cerere în realizare.

Ca atare, cererea în constatare în discuţie este admisibilă în ipoteza în care dreptulde a obţine executarea silită s-a prescris anterior începerii executării silitel3l (caz în caredebitorul nu are deschisă calea contestaţiei la executare împotriva executării silite înseşi),precum şi în ipoteza în care dreptul de a obţine executarea silită s-a prescris în cursulexecutării silitel41, iar, după împlinirea termenului de prescripţie, executorul judecătorescnu a mai efectuat niciun act de executare (caz în care debitorul nu are deschisă caleacontestaţiei la executare împotriva actelor de executare silită).

Cererea în constatarea inexistenţei dreptului creditorului de a obţine realizareacreanţei sale prin executare silită ca urmare a intervenirii prescripţiei dreptului de a obţineexecutarea silită se timbrează potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1) alaceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoarea obiectului dreptului de creanţă

ce nu mai poate fi valorificat prin executare silită, în ipoteza în care, desigur, dreptul esteevaluabil în bani.

Dacă acest drept nu este evaluabil în bani, cererea respectivă se timbrează cu otaxă judiciară în cuantum de 100 de lei, potrivit art. 8 alin. (1) lit. a) din ordonanţă.

4.14.5. Cererea în constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept rezultat din încetareade drept sau unilaterală ori convenţională a efectelor unui act juridic patrimonialÎncetarea de drept a efectelor unui act juridic este incidentă în ipotezele în carelegea o prevede expres.

111 Potrivit art. 35 teza I C. proc. civ., cel care are interes poate să ceară constatarea existenţeisau inexistenţei unui drept.

121 Art. 35 teza a li-a C. proc. civ. prevede că cererea nu poate fi primită dacă partea poate cererealizarea dreptului pe orice altă cale prevăzută de lege.

131 În conformitate cu art. 622 alin. (2) C. proc. civ., în cazul în care debitorul nu execută debunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cusesizarea organului de executare, potrivit dispoziţiilor cărţii a V-a, dacă prin lege specială nu seprevede altfel.

141 Posibilitatea împlinirii în cursul executării silite a termenului de prescripţie a dreptului de aobţine executarea silită rezultă din coroborarea alin. (1) pct. 1, 4 şi 5 şi alin. (2) ale art. 709 C. proc. civ.

Potrivit art. 709 alin. (1) pct. 1, 4 şi 5 C. proc. civ., cursul prescripţiei se întrerupe:1.

pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia,a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, înorice alt mod, a datoriei ( ... );

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com