"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Aceeaşi modalitate de timbrare se aplică şi în ipoteza în care cererea de chemareîn judecată are ca obiect constatarea dreptului reclamantului de proprietate asupra uneiconstrucţii şi asupra unui teren care nu constituie parte comună cu caracter accesoriu aconstrucţiei, ambele prin efectul uzucapiunii reglementate de Codul civil din 1864.

În schimb, dacă, în legătură cu această din urmă ipoteză, terenul constituie partecomună cu caracter accesoriu a construcţiei, cererea are un singur capăt, care se timbrează

cu o singură taxă judiciară stabilită potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1)al aceluiaşi articol din ordonanţă prin raportare la valoarea impozabilă sau, după caz, lavaloarea orientativă a construcţiei cuprinsă în grilele notariale.

4.14.2. Cererea în constatarea existenţei unui drept real mobiliarÎn categoria cererilor în constatarea existenţei unui drept real mobiliar se încadrează

următoarele cereri, enumerate cu titlu exemplificativ:

cererea în constatarea existenţei unui drept real asupra unui autoturism promovată

de cumpărător;

cererea în constatarea existenţei unui drept real asupra unui bun mobil prin efectulaccesiunii mobiliare;

cererea în constatarea existenţei dreptului de proprietate al reclamantului asupraunui bun mobil, în ipoteza în care reclamantul este în posesia acestuia şi, ca atare, nu aredeschisă calea acţiunii în revendicare.

În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă cererii în constatarea existenţeiunui drept real mobiliar, în lipsa unui regim juridic taxabil derogatoriu, aceasta se calculează

potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol din ordonanţă prinraportare la valoarea indicată de art. 31 alin. (2) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 31 alin. (2) din ordonanţă, în cazul taxelor calculate în funcţie de valoareaobiectului cererii, valoarea la care se calculează taxele judiciare de timbru este cea prevăzută

în acţiune sau în cerere; dacă valoarea este contestată sau apreciată de instanţă ca văditderizorie, evaluarea se face în condiţiile art. 98 alin. (3) C. proc. civ., după înscrisurileprezentate şi explicaţiile date de părţi.

Valoarea ce se impune a fi indicată de reclamant în cerere este valoarea de circulaţiea bunului mobil, apreciată la data înregistrării cererii la instanţă, în condiţiile legii.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

Pentru o opinie diferită, a se vedea S. STOICESCU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 41. Autoareaa arătat că „taxa de timbru va fi calculată la o valoare totală rezultată din însumarea valorii impozabilestabilite pe baza unui certificat de atestare fiscală (în cazul construcţiei) şi a valorii terenului determinată

prin raportare la grilele notariale (în lipsa valorii impozabile)".

86

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

4.14.3. Cererea în constatarea inexistenţei dreptului de creanţă al pârâtului ca urmarea operării compensaţiei legale

Potrivit art. 1.616 C. civ., datoriile reciproce se sting prin compensaţie până laconcurenţa celei mai mici dintre ele.

În conformitate cu art. 1.617 alin. (1) C. civ., compensaţia operează de plin dreptde îndată ce există două datorii certe, lichide şi exigibile, oricare ar fi izvorul lor, şi care auca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile de aceeaşi natură.

Raportat la art. 35 teza I C. proc. civ., potrivit căruia cel care are interes poate să

ceară constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept, exprimarea riguroasă a obiectului

„cererii în constatarea compensaţiei legale" este în sensul constatării inexistenţei dreptuluide creanţă al pârâtului ca urmare a operării compensaţiei legale.

În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă cererii în discuţie, aceastase calculează potrivit art. 3 alin. (2) lit. b) cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol dinordonanţă prin raportare la valoarea folosului patrimonial pe care l-ar realiza reclamantulîn eventualitatea admiterii cererii, şi anume la valoarea obiectului obligaţiei stinse princompensaţie.

De exemplu, dacă reclamantul a solicitat, prin cererea de chemare în judecată,constatarea inexistenţei dreptului de creanţă al pârâtului de a-i cere acestuia executareaobligaţiei de plată a sumei de 2.000 de lei, ca urmare a stingerii acestei obligaţii princompensaţie cu obligaţia pârâtului faţă de reclamant de plată a sumei de 5.000 de lei, taxajudiciară de timbru aferentă cererii este în cuantum de 145 de lei, potrivit art. 3 alin. (2)lit. b) cu trimitere la alin. (1) lit. b) al aceluiaşi articol din ordonanţă, fiind calculată înraport de valoarea de 2.000 de lei.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com