"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 6

141

acestei obligaţii, cererea va fi anulată ca urmare a admiterii excepţiei de insuficientă

timbrare, potrivit art. 197 C. proc. civ_lll

În al cincilea rând, reclamantul are posibilitatea modificării cererii formulate potrivitprocedurii speciale, în conformitate cu art. 204 C. proc. civ.

În ipoteza modificării obiectului cererii iniţiale prin cererea adiţională prevăzută deart. 204 alin. (1) C. proc. civ_l2l operează fie o înlocuire a obiectului iniţial cu un alt obiect,fie o completare a cererii iniţiale cu un nou capăt de cerere având un alt obiect.

În primul caz13l, reclamantului i se va trasa obligaţia de a ataşa la dosar dovadaachitării unei sume suplimentare reprezentând diferenţa dintre taxa judiciară de timbruaferentă cererii adiţionale (200 de lei) şi taxa judiciară de timbru aferentă cererii iniţiale (SO

de lei), numai în măsura în care valoarea noului obiect al cererii depăşeşte pragul valorical obiectului cererii iniţiale de 2.000 de lei prevăzut de art. 6 alin. (1) din ordonanţă. Însituaţia în care reclamantul nu se va conforma acestei obligaţii, cererea astfel cum a fostmodificată va fi anulată ca urmare a admiterii excepţiei de insuficientă timbrare, potrivitart. 197 C. proc. civ. Dacă valoarea obiectului cererii iniţiale depăşea pragul valoric de2.000 de lei prevăzut de art. 6 alin. (1) din ordonanţă, în sarcina reclamantului nu există

obligaţia achitării unei taxe judiciare de timbru suplimentare, din moment ce acesta afăcut deja dovada achitării unei taxe judiciare de timbru în cuantum maxim.

În al doilea caz, reclamantului i se va trasa obligaţia de a ataşa la dosar dovadaachitării taxei judiciare de timbru aferente cererii adiţionale (SO de lei sau, după caz,200 de lei), potrivit art. 6 alin. (1) din ordonanţă. În situaţia în care reclamantul nu se vaconforma acestei obligaţii, cererea adiţională va fi anulată ca urmare a admiterii excepţieide netimbrare, potrivit art. 197 C. proc. civ.

În ipoteza majorării cuantumului obiectului cererii iniţiale prin cererea adiţională

prevăzută de art. 204 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ.14l, reclamantului îi incumbă, potrivitart. 36 alin. (2) din ordonanţă, obligaţia de a depune la dosar dovada achitării unei sumesuplimentare reprezentând diferenţa dintre taxa judiciară de timbru aferentă cereriiiniţiale astfel cum a fost precizată prin cererea adiţională (200 de lei) şi taxa judiciară detimbru aferentă cererii iniţiale (SO de lei), numai în măsura în care cuantumul majoratprevede că instanţa va j udeca cererea potrivit dreptului comun. Cred că, odată cu informarealegată de împrejurarea că cererea nu se poate judeca în regimul procedurii speciale, ar trebui careclamantul să fie informat şi despre necesitatea completării taxei judiciare de timbru, calculateconform cererilor evaluabile în bani, în regimul dreptului comun, sub sancţiunea anulării cererii".

111 Art. 197 C. proc. civ. prevede că, în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovadaachitării taxelor datorate se ataşează cererii, iar netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrageanularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.

121 Potrivit art. 204 alin. (1) C. proc. civ., reclamantul poate să îşi modifice cererea şi să propună

noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat; înacest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vedereaformulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înainteatermenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.

131 De exemplu, constituie un asemenea caz de înlocuire a obiectului cererii iniţiale prin cerereaadiţională prevăzută de art. 204 alin. (1) C. proc. civ. ipoteza unei modificări a obiectului cererii dinplata unor despăgubiri materiale în declararea rezoluţiunii unui act juridic.

141 În conformitate cu art. 204 alin. (2) pct. 2 C. proc. civ., nu se va da termen, ci se vor trece înîncheierea de şedinţă declaraţiile verbale făcute în instanţă când reclamantul măreşte sau micşorează

cuantumul obiectului cererii.

142 Art. 6

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

al obiectului cererii depăşeşte pragul valoric al obiectului cererii iniţiale de 2.Q00 de leiprevăzut de art. 6 alin. (1) din ordonanţă. În situaţia în care reclamantul nu se va conformaacestei obligaţii, instanţa va soluţiona cererea în limitele în care taxa judiciară de timbrus-a plătit în mod legal. După cum am arătat şi într-o ipoteză anterioară, dacă valoareaobiectului cererii iniţiale depăşea pragul valoric de 2.000 de lei prevăzut de art. 6 alin. (1)din ordonanţă, în sarcina reclamantului nu există obligaţia achitării unei taxe judiciarede timbru suplimentare, din moment ce acesta a făcut deja dovada achitării unei taxejudiciare de timbru în cuantum maxim.

În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru aferentă căii de atac a apelului reglementate de art. 1.033 alin. (1) C. proc. civ.111, apreciem că aceasta, ca regulă, se calculează

potrivit art. 23 alin. (1) lit. b) prin raportare la art. 6 alin. (1) din ordonanţă. De exemplu,dacă cererea de valoare redusă are ca obiect plata unei sume de 5.000 de lei, apeluldeclarat împotriva hotărârii pronunţate de prima instanţă prin care s-a respins cerereaca neîntemeiată se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 100 de lei, reprezentândjumătate din taxa judiciară de timbru achitată în primă instanţă pentru cererea de valoareredusă. Prin excepţie, în ipoteza în care cererea nu este soluţionată prin admiterea saurespingerea fondului său, în anumite cazuri expres prevăzute de ordonanţă, apelul setimbrează potrivit art. 25 din acest act normativ, taxa judiciară de timbru fiind, în acestcaz, de 20 de lei (de exemplu, cazul în care cererea a fost anulată ca netimbrată), 50 delei (de exemplu, cazul în care cererea a fost respinsă ca prematură) sau, respectiv, de 100

de lei (de exemplu, cazul în care apelul este exercitat împotriva considerentelor hotărâriijudecătoreşti prin care a fost soluţionată cererea).

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com