"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Din perspectiva plăţii unei taxe judiciare de timbru în cuantum fix de 20 lei, pentru fiecare capăt decerere neaccesoriu cererii de divorţ, apreciez că este justificată o asemenea plată, precum şi faptulcă este mai mult decât rezonabil cuantumul acestei taxe, având în vedere verificările jurisdicţionalepe care le face instanţa de judecată învestită cu astfel de cereri".

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 15 273

părinteşti, stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor,dreptul părintelui sau al altor persoane decât părinţii de a avea legături personale cucopilul, locuinţa familiei, taxa judiciară de timbru este de 20 de lei pentru fiecare cerere;folosind argumentul de interpretare logică a contraria în privinţa art. 15 lit. e) dinordonanţă, rezultă că cererile având obiectul menţionat, în ipoteza în care sunt formulateprin intermediul unor capete de cerere accesorii, potrivit art. 30 alin. (4) C. proc. civ., înraport de un capăt de cerere principal având ca obiect desfacerea căsătoriei prin divorţ,nu se timbrează; în opinia noastră, dacă cererile în discuţie sunt formulate pe calea cereriireconvenţionale, cererea principală fiind cea de divorţ, acestea se timbrează potrivit art. 15

lit. e) din ordonanţă, nefiind capete de cerere accesorii, ci capete de cerere principale înalcătuirea unei cereri incidentale;

dacă legiuitorul ar fi intenţionat timbrarea cererilor în discuţie, distincţia operată

de art. 15 lit. e) din ordonanţă (,,cererile care nu sunt accesorii") nu s-ar mai fi justificat,în condiţiile în care acestea ar fi fost oricum timbra bile cu o taxă judiciară în cuantum de20 de lei fiecare, potrivit art. 15 lit. f) din acelaşi act normativ, fiind cereri neevaluabile înbani referitoare la raporturi de familie.

Dată fiind soluţia indicată anterior, apreciem că apelul prin care partea a criticathotărârea judecătorească exclusiv în privinţa modului de soluţionare a acestor capete decerere accesorii este scutit de la plata taxei judiciare de timbru, potrivit art. 28 din ordonanţă.

În ceea ce priveşte cererile în discuţie, dacă acestea nu reprezintă capete accesoriiîn raport de un capăt de cerere principal având ca obiect desfacerea căsătoriei prin divorţ,ci a unuia având ca obiect declararea nulităţii căsătoriei sau o pretenţie vizând filiaţiacopilului, acestea se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 15

lit. e) din ordonanţă.

De exemplu, în conformitate cu art. 438 alin. (1) C. civ., prin hotărârea de admitere aacţiunii privitoare la filiaţie instanţa se pronunţă şi cu privire la stabilirea numelui copilului,exercitarea autorităţii părinteşti şi obligaţia părinţilor de a-I întreţine pe copil. Alin. (2)al aceluiaşi articol prevede că, în cazul în care admite o acţiune în contestarea filiaţiei,instanţa poate stabili, dacă este cazul, modul în care copilul păstrează legături personalecu acela care l-a crescut.

Art. 15 lit. e) din ordonanţă este incident, desigur, şi când cererile respective constituiecereri principale formulate pe calea unui proces separat de cel de divorţ.

Dacă obiectul cererilor enumerate în cuprinsul art. 15 lit. e) din ordonanţă sereferă la mai mulţi copii, apreciem că cererea respectivă este alcătuită, în realitate, dinmai multe capete de cerere, întrucât drepturile protejate prin intermediul acestora suntdistincte. În acest caz, fiecare capăt de cerere se timbrează, raportat la art. 34 alin. (1)din ordonanţă, cu câte o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivit art. 15 lit. e) dinacelaşi act normativ.

De exemplu, dacă părintele-reclamant solicită, prin cererea de chemare în judecată,stabilirea unui program de vizitare a celor doi copii, aceasta are, de fapt, două capete,fiecare având ca obiect stabilirea câte unui program de vizitare pentru un singur copil;astfel, prin intermediul capetelor de cerere în discuţie, reclamantul tinde la protejarea adouă drepturi distincte de a avea legături personale.

Totodată, dacă cererea de chemare în judecată priveşte stabilirea contribuţiilor lacheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională datorate mai multor

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com