"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

280

Art. 15

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

cererea vizând autorizarea încheierii unui act juridic privind drepturi asupra locuinţeifamiliei sau a bunurilor ce o mobilează sau o decorează [art. 322 alin. (3) C. civ. prevedecă, în cazul în care consimţământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soţ poatesă sesizeze instanţa de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului];cererea privind atribuirea beneficiului contractului de închiriere privind locuinţafamiliei [art. 324 alin. (1) C. civ. prevede că, la desfacerea căsătoriei, dacă nu este posibilă

folosirea locuinţei de către ambii soţi şi aceştia nu se înţeleg, beneficiul contractului deînchiriere poate fi atribuit unuia dintre soţi, ţinând seama, în ordine, de interesul superioral copiilor minori, de culpa în desfacerea căsătoriei şi de posibilităţile locative propriiale foştilor soţi; potrivit alin. (4) al aceluiaşi articol, prevederile alin. (1)-(3) se aplică înmod similar şi în cazul în care bunul este proprietatea comună a celor doi soţi, atribuireabeneficiului locuinţei conjugale producând efecte până la data rămânerii definitive ahotărârii de partaj];

cererea privind obligarea soţului la plata către celălalt soţ a unei indemnizaţii pentruacoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuinţă [art. 324 alin. (2) C. civ. prevedecă soţul căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere este dator să plătească

celuilalt soţ o indemnizaţie pentru acoperirea cheltuielilor de instalare într-o altă locuinţă,cu excepţia cazului în care divorţul a fost pronunţat din culpa exclusivă a acestuia dinurmă; dacă există bunuri comune, indemnizaţia se poate imputa, la partaj, asupra coteicuvenite soţului căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere].

În schimb, dacă cererea privind locuinţa familiei nu este formulată în considerareaimobilului drept locuinţă a familiei, indiferent dacă cererea respectivă este reală saupersonală, aceasta nu se timbrează potrivit art. 15 lit. e) din ordonanţă, ci potrivit propriuluisău regim de timbrare111.

Drepturile soţilor în legătură cu locuinţa familiei se stabilesc numai la cerere, iarnu şi din oficiu, nefiind incluse în enumerarea art. 919 alin. (2) şi (3) C. proc. civ.

Cererea având obiectul în discuţie se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20

de lei, potrivit art. 15 lit. e) din ordonanţă, dacă nu reprezintă un capăt de cerere accesoriuîn raport de capătul de cerere principal având ca obiect desfacerea căsătoriei prin divorţ.

De exemplu, se timbrează potrivit art. 15 lit. e) din ordonanţă cererea având acestobiect dacă reprezintă o cerere reconvenţională formulată într-un proces început printr-ocerere de chemare în judecată având ca obiect desfacerea căsătoriei prin divorţ, precumşi cererea având acest obiect formulată pe calea unui proces separat de cel de divorţ.

În schimb, cererea având obiectul în discuţie este scutită de la plata taxei judiciarede timbru dacă reprezintă un capăt de cerere accesoriu în raport de capătul de cerereprincipal având ca obiect desfacerea căsătoriei prin divorţ; nu prezintă relevanţă în acestcaz dacă aceste capete de cerere intră în alcătuirea unei cereri principale sau a unei cereriincidentale (cereri reconvenţionale).

111 Într-o opinie similară, a se vedea R. DAN, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 280. Autoarea a a rătat următoarele: ,,( ... ) acest text legal nu îşi găseşte aplicabilitatea în cazul acţiunilor reale imobiliare intentate de soţi terţilor (cum sunt, spre exemplu: acţiunea în constatarea dreptului de proprietate: acţiunea posesorie; acţiunea în anularea/nu litatea actelor încheiate pentru alte motive decât lipsa consimţământului soţului la vânzare etc.), acestea fiind cereri evaluabile în bani care urmează regimul de taxare instituit de art. 3 şi 4 din O.U.G. nr. 80/2013, indiferent dacă în discuţie este imobilul destinat locuinţei familiei".

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com