"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

§3. Încheierea prin care s-a dispus sau, după caz, s-a constatat suspendareaprocesului

Codul de procedură civilă reglementează trei tipuri de suspendare a procesului:suspendarea voluntară (art. 411 C. proc. civ_lll);

111 Potrivit art. 411 alin. (1) C. proc. civ., judecătorul va suspenda judecata:1.

când amândouă părţile o cer;

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 25

365

suspendarea de drept (art. 412 C. proc. civ.111);

suspendarea facultativă (art. 413 C. proc. civ.121).

În ipoteza suspendării voluntare şi a celei facultative, instanţa dispune suspendarea,în timp ce, în ipoteza suspendării de drept, instanţa constată suspendat procesul, întrucâtîn acest din urmă caz, spre deosebire de primele două, suspendarea procesului operează

de drept, iar nu ca efect al hotărârii judecătoreşti.

Potrivit art. 414 alin. (1) C. proc. civ., asupra suspendării judecării procesului instanţase va pronunţa prin încheiere, care poate fi atacată cu recurs, în mod separat, la instanţaierarhic superioară; când suspendarea a fost dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,hotărârea este definitivă.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că recursul se poate declara cât timp durează

suspendarea cursului judecării procesului, atât împotriva încheierii prin care s-a dispussuspendarea, cât şi împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea cererii de repunerepe rol a procesului.

Acest articol reglementează regimul juridic al căii de atac susceptibile de a fi exercitată

împotriva încheierii prin care s-a dispus sau, după caz, s-a constatat suspendarea procesului.

Cererea de recurs împotriva încheierii prin care s-a dispus sau, după caz, s-a constatatsuspendarea procesului se timbrează cu o taxă judiciară în cuantum de 20 de lei, potrivitart. 25 alin. (1) lit. b) din ordonanţă.

Art. 25 alin. (1) lit. b) din ordonanţă este aplicabil şi timbrării cererii de recursîmpotriva încheierii prin care s-a respins cererea de repunere pe rol a procesului, pentruconsiderentul că soluţia în discuţie o conţine implicit şi pe aceea de menţinere a suspendării2.

când niciuna dintre părţi, legal citate, nu se înfăţişează la strigarea cauzei; cu toate acestea,cauza se judecă dacă reclamantul sau pârâtul a cerut în scris judecarea în lipsă.

111 Art. 412 alin. (1) C. proc. civ. prevede că judecarea cauzelor se suspendă de drept:1.

prin decesul uneia dintre părţi, până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară decazul când partea interesată cere termen pentru introducerea în judecată a acestora;2.

prin instituirea consilierii judiciare sau a tutelei speciale ori a curatelei cu privire la unadintre părţi, până la numirea tutorelui sau a curatorului;

3.

prin decesul reprezentantului sau al mandatarului uneia dintre părţi, survenit cu mai puţinde 15 zile înainte de ziua înfăţişării, până la numirea unui nou reprezentant sau mandatar;4.

prin încetarea funcţiei tutorelui sau curatorului, până la numirea unui nou tutore sau curator;5.

când persoana juridică este dizolvată, până la desemnarea lichidatorului;6.

prin deschiderea procedurii insolvenţei, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive,dacă debitorul trebuie reprezentat, până la numirea administratorului ori lichidatorului judiciar;7.

în cazul în care instanţa formulează o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminareadresată Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, potrivit prevederilor tratatelor pe care se întemeiază

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com