"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.U.G . NR. 80/2013

Art. 27

385

Astfel, în primul rând, raportat la art. 2.323 C. civ., dreptul de retenţie recunoscutreclamantului prin hotărârea judecătorească constituie o garanţie reală destinată să îiasigure acestuia îndeplinirea de către pârât a obligaţiei patrimoniale ce îi incumbă. Acestfolos obţinut de reclamant prin admiterea cererii nu poate fi evaluat, nefiind echivalent,în niciun caz, cu valoarea dreptului său de creanţă.

În al doilea rând, raportat la art. 2.497 C. civ., prin hotărârea judecătorească deadmitere a cererii, reclamantul devine un administrator al bunului altuia, împuternicit cuadministrarea simplă, administrarea bunului nefiind efectuată în interesul său personal.

În opinia noastră, art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă nu este incident în privinţatimbrării acestei cereri, chiar şi dacă noţiunea de „bun închiriat sau arendat", din cuprinsulacestui text de lege, ar fi interpretată în mod extensiv, întrucât admiterea cererii nu determină

naşterea în patrimoniul reclamantului a unui drept de folosinţă asupra bunului. Împrejurareacă dreptul de folosinţă al pârâtului asupra bunului este afectat prin recunoaşterea dreptuluide retenţie în favoarea reclamantului nu este de natură să atragă incidenţa art. 8 alin. (1)lit. c) din ordonanţă, dat fiind faptul că taxa judiciară de timbru se stabileşte, ca regulă,prin raportare la folosul obţinut de reclamant prin admiterea cererii, iar nu la eventualeleefecte juridice produse faţă de alte persoane.

judecăţii intră un drept patrimonial, real sau de creanţă. Fiind vorba despre o cerere de constatarea existenţei unui drept patrimonial, taxa de timbru se determină conform art. 3 alin. (2) lit. b) dinO.U.G. nr. 80/2013".

Art. 28. [Scutirea de la plata taxelor judiciare de timbru a căilor de atac]

Dacă legea nu prevede altfel, este scutită de ia plata taxei judiciare de timbru oricecerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinare şi extraordinare, împotrivahotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiune sau cerere scutită,potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.

COMENTARIU

§1. Regimul juridic de timbrare aplicabil căilor de atac

Raportat la art. 1 alin. (1) şi (3) din ordonanţă, regula în materie de timbrare acererilorr11, inclusiv a celor pentru exercitarea căilor de atac, indiferent dacă acestea suntordinare sau extraordinarer21, este timbrarea, iar excepţia, incidentă numai în cazurileanume prevăzute de lege, este reprezentată de scutirea de la plata taxei judiciare de timbru.

În ceea ce priveşte regimul de drept comun al timbrării căilor de atac, indicămurmătoarele:

timbrarea apelului este reglementată de art. 23 şi art. 25 din ordonanţă;timbrarea recursului este reglementată de art. 24 şi art. 25 din ordonanţă;timbrarea contestaţiei în anulare şi a revizuirii este reglementată de art. 26 dinacelaşi act normativ.

În ceea ce priveşte scutirea de la plata taxei judiciare de timbru a căilor de atac,aceasta este prevăzută, în conţinutul ordonanţei, de art. 28 (normă generală) şi de art. 29

şi art. 30 (norme speciale).

§2. Scutirea de la plata taxelor judiciare de timbru a căilor de atac potrivitart. 28 din ordonanţă

Potrivit art. 28 din ordonanţă, dacă legea nu prevede altfel, este scutită de laplata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei căi de atac, ordinareşi extraordinare, împotriva hotărârii judecătoreşti prin care a fost soluţionată o acţiunesau cerere scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru.

Acest text prevede, ca regulă ce comportă excepţii prevăzute de lege, că, atuncicând calea de atac este exercitată împotriva unei hotărâri judecătoreşti pronunţate asupraunei cereri scutite, potrivit legii, de la plata taxei judiciare de timbru, şi aceasta, calea deatac, este scutită de taxă judiciară de timbru.

În primul rând, se impune menţionarea faptului că regula analizată este incidentă

în ipoteza în care cererea soluţionată prin hotărârea judecătorească atacată este scutită,

potrivit legii, de taxă judiciară de timbru, iar nu ca urmare a admiterii de către instanţă aunei cereri de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.

Această concluzie rezultă, pe de o parte, din faptul că art. 28 din ordonanţă prevede,cu claritate, că cererea este scutită, potrivit legii, de taxă judiciară de timbru, iar nu caurmare a unei hotărâri judecătoreşti, şi, de pe altă parte, din împrejurarea că soluţia deadmitere a unei cereri de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru cu privire111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §8 a comentariului aferent art. 1 din ordonanţă.

121 Potrivit art. 456 C. proc. civ., calea ordinară de atac este apelul, iar căile extraordinare deatac sunt recursul, contestaţia în anulare şi revizuirea.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com