"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

436

Art. 30

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

§2. Scutirea mixtă de la plata taxei judiciare de timbru aplicabilă cererilorformulate de către o instituţie publică

Potrivit art. 30 alin. (1) din ordonanţă, sunt scutite de taxă judiciară de timbruacţiunile şi cererile, inclusiv căile de atac formulate, potrivit legii, de instituţii publice,indiferent de calitatea procesuală a acestora, când au ca obiect venituri publice.

Prin Decizia nr. 497 /2020111, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată,excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 30 din O.U.G. nr. 80/2013, reţinând,în parag. 15 şi 16, următoarele considerente:

„15. ( ... ) Curtea a stabilit că scutirea autorităţilor publice ( ... ) de taxe, tarife, comisioanesau cauţiuni pentru cererile, acţiunile şi orice alte măsuri pe care le îndeplinesc în vederearealizării creanţelor bugetare are o justificare obiectivă şi raţională, întrucât ar fi absurd caautorităţile respective-beneficiare de alocaţii bugetare- să fie obligate (formal) să plătească

din buget o taxă care revine aceluiaşi buget, acestea fiind finanţate de la bugetul de statpentru a putea funcţiona. De asemenea, Curtea a statuat că principiul egalităţii, prevăzutde Constituţie pentru cetăţeni, nu poate ca, prin extensie, să primească semnificaţia uneiegalităţi între cetăţeni şi autorităţile publice. Aşa cum rezultă din dispoziţiile constituţionaleale art. 16, cetăţenii se bucură de drepturile prevăzute în Constituţie şi în legi, fiind egaliîn faţa acestora şi a autorităţilor publice, în timp ce autorităţile publice exercită atribuţiilece le sunt stabilite de lege, potrivit competenţei lor, în realizarea funcţiilor pentru caresunt create.

16. Curtea a învederat însă că existenţa calităţii de autoritate/instituţie publică

nu este suficientă pentru a beneficia de scutirea de la plata taxei judiciare de timbru,inclusiv cea prevăzută de art. 30 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013,aceasta nefiind aplicabilă decât în cazul special al veniturilor publice, iar nu şi în cazul încare instituţia formulează cereri ca urmare a pretenţiilor ce decurg din contracte civilesau comerciale sau alte raporturi ce excedează domeniului strict delimitat al noţiunii devenituri publice. Aşa fiind, nu toate pretenţiile pecuniare formulate de autorităţile publiceprevăzute în art. 30 alin. (1) din actul normativ menţionat sunt scutite de taxa judiciară detimbru. Competenţa de a califica obiectul cauzei deduse judecăţii şi, implicit, modalitateade stabilire a taxei judiciare de timbru aferente litigiului reprezintă însă atributul exclusival instanţei de judecată".

Pentru a fi incidentă scutirea mixtă reglementată de art. 30 alin. (1) din O.U.G.

nr. 80/2013, trebuie îndeplinite cumulativ două condiţii121, şi anume:cererea să fie formulată de o instituţie publică, noţiune care, în accepţiunea acesteiordonanţe, include şi autoritatea publică; această din urmă concluzie decurge din faptulcă în enumerarea efectuată de art. 30 alin. (1) din ordonanţă pentru scutirile subiectivesunt încadrate şi autorităţi publice (de exemplu, Guvernul României - autoritate publică

a puterii executive), iar apoi este uzitată sintagma „alte instituţii publice" (s.n.), de natură

111 Publicată în M. Of. nr. 967 din 21 octombrie 2020.

121 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Braşov, 10-11 iunie 2021; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii, redat în cadrul prezenteilucrări în formă completată, a fost redactat de D.N. THEOHARI; participanţii la întâlnire şi-au însuşit,în unanimitate, soluţia expusă în punctul de vedere al 1.N.M.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 30

437

să conducă la ideea că şi autorităţile publice, în optica ordonanţei, cu referire la scutireade la plata taxei judiciare de timbru, sunt încadrate în noţiunea de instituţie publică;cererea să aibă ca obiect venituri publice, astfel cum acestea sunt explicitate înalin. (2) al art. 30 din ordonanţă; se impune menţionarea faptului că, pentru a fi incidentart. 30 alin. (1), este necesar ca obiectul cererii să fie reprezentat de o cerere în constatareaunui drept de creanţă având ca obiect un venit public ori de o cerere în realizarea acestuidrept de creanţă {obligarea la plata unei sume de bani), concluzia rezultând din faptulcă textul în discuţie reglementează scutirea cererii formulate de o instituţie publică dela plata taxei judiciare de timbru numai atunci când obiectul acesteia priveşte un venitpublic; în schimb, în ceea ce priveşte cererile formulate de restul autorităţilor enumerateîn cadrul art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 {Senat, Avocatul Poporului etc.), textul nuimpune vreo limitare în privinţa obiectului acestora.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com