Art. 33. [Plata anticipată a taxei judiciare de timbru. Regularizarea cereriiprincipale în ipoteza în care reclamantul nu a ataşat acesteia dovada plăţii taxeijudiciare de timbru potrivit legii]
(1)
Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, cu excepţiile prevăzute delege.
(2)
Dacă cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată,reclamantului i se pune în vedere, în condiţiile art. 200 alin. (2) teza I [în prezent,alin. (3) - n.n.] din Codul de procedură civilă, obligaţia de a timbra cererea încuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovada achitării taxeijudiciare de timbru, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicăriiinstanţei. Prin aceeaşi comunicare instanţa îi pune în vedere reclamantuluiposibilitatea de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor laplata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării.
Dispoziţiile art. 200 alin. (2) teza I [în prezent, alin. (3) - n.n.] din Codul de procedură
civilă rămân aplicabile în ceea ce priveşte complinirea celorlalte lipsuri ale cereriide chemare în judecată. Instanţa însă nu va proceda la comunicarea cererii dechemare în judecată în condiţiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă,decât după soluţionarea cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciarede timbru.
COMENTARIU
§1. Diferenţa de reglementare dintre art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 146/1997
şi art. 33 din O.U.G. nr. 80/2013
Potrivit art. 20 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, taxele judiciare de timbru se plătescanticipat.
În conformitate cu alin. (2) al aceluiaşi articol, dacă taxa judiciară de timbru nu afost plătită în cuantumul legal, în momentul înregistrării acţiunii sau cererii, ori dacă, încursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune învedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată.
Alin. (3) al textului legal indicat anterior prevedea că neîndeplinirea obligaţiei deplată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii.
Deosebirea dintre art. 20 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 146/1997 şi art. 33 din O.U.G.
nr. 80/2013 a fost determinată de reglementarea în art. 200 C. proc. civ. a instituţiei juridicea regularizării cererii de chemare în judecată, introductivă de instanţă.
Dacă reclamantul nu ar fi făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru aferenteunei cereri de chemare în judecată înregistrate pe rolul instanţei judecătoreşti anteriorintrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, judecătorul, prin rezoluţie, ar fi dispuscitarea acestuia cu menţiunea de a depune la dosar, până la primul termen de judecată,dovada achitării taxei judiciare de timbru aferente cererii, sub sancţiunea anulării acesteiaca netimbrată.
În actuala reglementare, cele specificate anterior se aplică numai în ipoteza în carecererea de chemare în judecată nu este supusă, potrivit legii, regularizării sau judecătorula omis, din eroare, să procedeze la regularizare.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 33 459