"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 38

543

2.2. Ipotezele în care instanţa care a judecat într-o etapă procesuală anterioară

nu a comunicat părţii obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru sau a comunicatpărţii obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru într-un cuantum mai mic decâtcel prevăzut de lege

În aceste ipoteze, instanţa învestită cu soluţionarea căii de atac va pune mai întâiîn vedere părţii obligaţia de a face dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumulprevăzut de lege. În opinia noastră, în cazurile analizate, partea are dreptul să îşi îndeplinească

obligaţia anterior pronunţării titlului executoriu prevăzut de art. 38 din ordonanţă. Numaiîn măsura în care partea nu îşi îndeplineşte obligaţia în discuţie, instanţa va face aplicareaart. 38 din ordonanţă.

Partea are dreptul să formuleze cerere de reexaminare împotriva modului de stabilirea taxei judiciare de timbru, potrivit art. 39 din ordonanţăl1l.

Acest drept trebuie recunoscut părţii independent de etapa procesuală în care sestabileşte taxa judiciară de timbru aferentă unei cereri formulate de aceasta.

Este de neacceptat, în opinia noastră, ca o taxă judiciară de timbru fixată în aplicareaart. 38 din ordonanţă să nu poată fi contestată pentru motivul că a fost stabilită de instanţaînvestită cu soluţionarea unei căi de atac într-o altă procedură. Soluţia inadmisibilităţiicererii de reexaminare este de natură să limiteze un drept pe care partea l-ar fi avut dacă

instanţa care a soluţionat cererea într-o etapă procesuală anterioară ar fi stabilit taxajudiciară de timbru în cuantumul legal.

După expirarea termenului de reexaminare sau după soluţionarea acesteia, înipoteza în care părţii îi revine în continuare obligaţia achitării unei taxe judiciare de timbru,instanţa va pune în discuţia părţilor incidenţa art. 38 din ordonanţă şi, în măsura în careîşi va menţine opinia după ascultarea concluziilor părţilor, va obliga partea, prin încheierede şedinţă sau hotărâre de dezînvestire, la plata către unitatea administrativ-teritorială

prevăzută de art. 40 din acelaşi act normativ a taxei judiciare de timbru aferente cereriiformulate de aceasta într-o etapă procesuală anterioară, pe care nu a timbrat-o sau atimbrat-o insuficient.

Ţinând cont de caracterul special al normei ce reglementează cererea de reexaminare,orice altă cale de atac (recurs, contestaţie în anulare, revizuire) prin care subiectul taxabilar critica exclusiv modul de stabilire a taxei judiciare de timbru de către instanţa care afăcut aplicarea art. 38 din ordonanţă se impune a fi respinsă ca inadmisibilă, ca urmarea admiterii excepţiei inadmisibilităţii promovării ei.

De asemenea, pentru aceleaşi considerente precum cele indicate mai sus în privinţacererii de reexaminare, apreciem că partea are dreptul să formuleze cerere de acordarea facilităţilor pentru plata taxei judiciare de timbru, în condiţiile legii.

111 A se vedea, pentru dezvoltări în privinţa incidenţei art. 38 din ordonanţă, indiferent dacă

împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru aferente cererii nelegal timbrate în etapeleprocesuale anterioare a fost formulată sau nu cererea de reexaminare prevăzută de art. 39 dinordonanţă, secţiunea §1 a comentariului aferent art. 38 din ordonanţă.

544 Art. 38

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

2.3. Caracterul de titlu executoriu al hotărârii pronunţate în temeiul art. 38 dinordonanţă

Potrivit art. 38 din ordonanţă, dispozitivul hotărârii prin care instanţa dispuneobligarea părţii la plata taxelor judiciare de timbru constituie titlu executoriu.

În opinia noastră, întreaga hotărâre constituie titlu executoriu, art. 38 din ordonanţă

impunând însă cerinţa ca menţiunea instanţei vizând obligarea părţii la plata taxei judiciarede timbru către unitatea administrativ-teritorială prevăzută de art. 40 din acelaşi act normativsă figureze în dispozitiv, iar nu în alte părţi ale hotărârii, cum ar fi partea introductivă

(practicaua) sau considerentele acesteia.

În schimb, în practicaua hotărârii respective se vor consemna dezbaterile părţilorasupra incidenţei art. 38 din ordonanţă, iar în considerentele acesteia vor fi cuprinseargumentele pentru care a fost impusă obligaţia de plată potrivit acestui text legal.

Dispozitivul hotărârii în discuţie ar putea fi redactat în următorii termeni111:

„Obligă intervenientul principal (nume, prenume, cod numeric personal, domiciliusau reşedinţă ori, după caz, denumire, sediu, cod unic de înregistrare sau cod de identificarefiscală, număr de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere în registrul persoanelorjuridice şi cont bancar) la plata către unitatea administrativ-teritorială (denumire) a sumeide ( ... ) lei, cu titlu de taxă judiciară de timbru aferentă cererii de intervenţie voluntară

principală formulate în etapa judecăţii în primă instanţă, în dosarul nr. ( ... ) al ( ... ).

Executorie ( ... )".

Hotărârea pronunţată în temeiul art. 38 din ordonanţă se execută potrivit art. 41

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com