din acelaşi act normativ.
Împotriva modului de aducere la îndeplinire a obligaţiei prin executare silită parteainteresată poate formula contestaţie la executare; prin intermediul acesteia nu se vorputea invoca motive de fapt sau de drept pe care partea le-ar fi putut opune în cadrulcererii de reexaminare, raportat la art. 713 alin. (1) C. proc. civ.121
1 1 Potrivit art. 425 alin. (1) lit. c) C. proc. civ., în dispozitivul hotărârii judecătoreşti se vor arăta,printre alte elemente prevăzute de acest text legal, numele, prenumele, codul numeric personalşi domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, după caz, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare saucodul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului ori de înscriere înregistrul persoanelor juridice şi contul bancar.
Alin. (3) al aceluiaşi articol prevede că în partea finală a dispozitivului se vor arăta dacă
hotărârea este executorie, este supusă unei căi de atac ori este definitivă, data pronunţării ei,menţiunea că s-a pronunţat în şedinţă publică sau într-o altă modalitate prevăzută de lege, precum şisemnăturile membrilor completului de judecată; când hotărârea este supusă apelului sau recursuluise va arăta şi instanţa la care se depune cererea pentru exercitarea căii de atac.
121 În conformitate cu art. 713 alin. (1) C. proc. civ., dacă executarea silită se face în temeiul uneihotărâri judecătoreşti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive defapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale deatac ce i-a fost deschisă.
Art. 39. [Cererea de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei detimbru]
(1)
Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantulpoate face cerere de reexaminare, la aceeaşi instanţă, în termen de 3 zile de la datacomunicării taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutită de la plata taxeijudiciare de timbru.
(2)
Cererea se soluţionează în camera de consiliu de un alt complet, fără citareapărţilor, prin încheiere definitivă. Dispoziţiile art. 200 alin. (2) [în prezent, alin. (3) -
n.n.] teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce priveştecomplinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanţa va procedala comunicarea cererii de chemare în judecată, în condiţiile art. 201 alin. (1) dinCodul Ade procedură civilă, numai după soluţionarea cererii de reexaminare.
(3)
In cazul admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa vadispune restituirea taxei de timbru total ori, după caz, proporţional cu reducereasumei contestate.
(4)
În cazul taxelor datorate pentru cereri adresate Ministerului Justitiei şiParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţionarea cer�rii dereexaminare este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti.
COMENTARIU
§1. Cererea de reexaminare împotriva modului de stabilire a taxei de timbrudatorate pentru cererile adresate instanţelor judecătoreşti
1.1. Caracterul necontencios al procedurii judiciare de soluţionare a cereriiCererea de reexaminare constituie o cale de atacl11 împotriva modului de stabilire ataxei judiciare de timbru, prin care se verifică dacă cuantumul acesteia a fost determinatîn mod legal de către instanţă.
Astfel, obiectul cererii de reexaminare este reprezentat de anularea dispoziţieiinstanţei prin care a fost determinat cuantumul taxei judiciare de timbru, indiferent dacă
aceasta este cuprinsă într-o rezoluţie sau, după caz, într-o încheiere de şedinţă.
Având în vedere că cererea de reexaminare se judecă de către aceeaşi instanţă
care a stabilit cuantumul taxei judiciare de timbru, aceasta reprezintă o cale de atac deretractare.
Cererea de reexaminare se soluţionează potrivit procedurii necontencioase judiciare,încadrându-se în domeniul de aplicare al acestei proceduri prevăzut de art. 527 C. proc. civ.121
Astfel, pentru soluţionarea cererii de reexaminare este nevoie de intervenţia instanţei,fără însă a se urmări stabilirea unui drept potrivnic faţă de o altă persoană.
Raportul juridic în al cărui conţinut sunt cuprinse dreptul unităţii administrativ-teritorialeprevăzute de art. 40 din ordonanţă de a încasa taxa judiciară de timbru şi obligaţia debitorului111 A se vedea, în acest sens, I. DELEANU, Cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru,
în C.J. nr. 5/2006, p. 37.