"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

548

Art. 39

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Potrivit art. 39 alin. (1) teza a li-a din ordonanţă, cererea de reexaminare estescutită de la plata taxei judiciare de timbru.

1.3. Termenul de formulare a cererii

Potrivit art. 39 alin. (1) teza I din ordonanţă, termenul de formulare a cererii dereexaminare este de 3 zile de la data comunicării taxei judiciare de timbru datorate.

În parag. 24 din considerentele Deciziei nr. 872/2020111, Curtea Constituţională areţinut următoarele:

„Astfel, în ceea ce priveşte criticile formulate din perspectiva instituirii unui termenscurt de decădere de 3 zile, împrejurare de natură a aduce atingere accesului la instanţă

şi dreptului la «un recurs efectiv», Curtea a reţinut că textul criticat din Ordonanţa deurgenţă a Guvernului nr. 80/2013 reprezintă o normă procedurală care reglementează

soluţionarea cererii de reexaminare împotriva încheierii de stabilire a taxei judiciare detimbru, aşadar, un incident procedural prealabil antamării fondului de către instanţa dejudecată. Întrucât în discuţie este o chestiune prealabilă, soluţionarea acesteia este guvernată

de principiul celerităţii, care ar fi grav afectat prin aplicarea în materie a principiilor oralităţiişi contradictorialităţii, a obligativităţii citării părţilor, precum şi a posibilităţii exercităriiunei căi de atac împotriva încheierii de soluţionare a cererii de reexaminare. Curtea a maiobservat că raţiuni ce ţin de necesitatea soluţionării într-un termen rezonabil a cauzeloraflate pe rolul instanţelor judecătoreşti justifică în mod obiectiv soluţia legislativă criticată,care asigură în mod eficient un raport rezonabil de proporţionalitate între scopul urmărit stabilirea corectă a taxelor judiciare de timbru -şi mijloacele procedurale utilizate. Totodată,Curtea a statuat că acest cadru legislativ, în deplin acord cu normele fundamentale, creează

premisele necesare ce permit instanţei judecătoreşti să examineze circumstanţele specificefiecărui caz şi să realizeze un just echilibru între interesele individuale şi cele privindadministrarea justiţiei, astfel încât solicitantului să îi fie asigurat accesul efectiv la justiţie".

Termenul menţionat mai sus este unul imperativ, sancţiunea nerespectării acestuiafiind decăderea din dreptul de a formula cererea de reexaminare, potrivit art. 185 alin. (1)teza I C. proc. civ.'21

În ipoteza în care cererea de reexaminare a fost formulată cu încălcarea termenuluilegal, instanţa va invoca şi va admite excepţia tardivităţii cererii de reexaminare şi va declaranulitatea acesteia, raportat la art. 185 alin. (1) teza a l i-a C. proc. civ.'3IÎn această ipoteză, minuta poate fi redactată în următorii termeni:

,,Admite excepţia tardivităţii cererii de reexaminare.

Decade reclamantul din dreptul de a formula cerere de reexaminare.

Anulează cererea de reexaminare ca tardivă.

Definitivă ( ... )".

111 Publicată în M. Of. nr. 226 din 5 martie 2021.

121 În conformitate cu art. 185 alin. (1) teza I C. proc. civ., când un drept procesual trebuieexercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului,în afară de cazul în care legea dispune altfel.

131 Art. 185 alin. (1) teza a li-a C. proc. civ. prevede că actul de procedură făcut peste termeneste lovit de nulitate.

O.U.G . NR. 80/2013

Art. 39

549

Având în vedere că termenul se socoteşte pe zile, potrivit art. 181 alin. (1) pct. 2

C. proc. civ., nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua cândacesta se împlineşte. De asemenea, este aplicabil art. 181 alin. (2) C. proc. civ., potrivitcăruia, când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeştepână în prima zi lucrătoare care urmează.

De exemplu, dacă citaţia prin care i s-a comunicat reclamantului cuantumul taxeijudiciare de timbru i-a fost comunicată la data de 23 august 2023 (miercuri), termenul deformulare a cererii de reexaminare se împlineşte la data de 28 august 2023 (luni), având învedere că ultima zi a termenului procedural de 3 zile cădea într-o zi nelucrătoare (duminică).

Dacă cererea de reexaminare a fost depusă la poştă, servicii specializate de curierat,unităţi militare sau locuri de deţinere în vederea înaintării către instanţă, este incidentart. 183 C. proc. civ. Potrivit acestui din urmă text legal, actul de procedură, depus înăuntrultermenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la unserviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax saue-mail, este socotit a fi făcut în termen [alin. (1)]; actul depus de partea interesată înăuntrultermenului prevăzut de lege la unitatea militară ori la administraţia locului de deţinereunde se află această parte este, de asemenea, considerat ca făcut în termen [alin. (2)];în cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), recipisa oficiului poştal, precum şi înregistrareaori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat decomunicare, de unitatea militară sau de administraţia locului de deţinere, pe actul depus,precum şi menţiunea datei şi orei primirii faxului sau a e-mail-ului, astfel cum acestea suntatestate de către calculatorul sau faxul de primire al instanţei, servesc ca dovadă a dateidepunerii actului de către partea interesată [alin. (3)].

Consecinţa nedepunerii actului de procedură la oficiul poştal prin scrisoarerecomandată a constituit subiect de practică neunitară111•

Art. 183 C. proc. civ. reglementează o prezumţie legală absolută, potrivit căreiaactul depus la oficiul poştal, înăuntrul termenului legal, este considerat în termen, chiardacă a fost înregistrat la instanţă ulterior împlinirii acestui termen.

Având în vedere că prezumţia are caracter absolut, nu este permisă posibilitateapentru partea adversă de a dovedi contrariul, în sensul că, deşi actul a fost expediat întermen oficiului poştal, acesta ar fi totuşi tardiv prin raportare la data înregistrării lui lainstanţă.

Prezumţia specificată operează independent de modalitatea în care actul deprocedură a fost predat oficiului poştal, prin urmare, chiar şi în ipoteza în care nu a fostpredat acestuia prin scrisoare recomandată.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com