"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

121 Potrivit art. 527 C. proc. civ., cererile pentru soluţionarea cărora este nevoie de intervenţiainstanţei, fără însă a se urmări stabilirea unui drept potrivnic faţă de o altă persoană, precum suntcele privitoare la darea autorizaţiilor judecătoreşti sau la luarea unor măsuri legale de supraveghere,ocrotire ori asigurare, sunt supuse dispoziţiilor cărţii a III-a a Codului de procedură civilă.

546 Art. 39

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

taxei de a o achita este unul de drept fiscal. Acesta nu coincide cu raportul juridic dedusjudecăţii prin cererea supusă timbrării. Soluţionarea cererii de reexaminare presupuneanalizarea exclusiv a raportului juridic de drept fiscal menţionat anterior, astfel încât pârâtuldin cererea supusă timbrării nu figurează ca parte în cererea de reexaminare.

De altfel, dispoziţia de stabilire a taxei judiciare de timbru constituie o măsură

cu caracter administrativ, prin intermediul acesteia urmărindu-se încasarea, în avans, acosturilor, evaluate legal, aferente serviciului judiciar ce urmează a fi prestat. Aceasta nureprezintă o măsură de judecată, întrucât nu priveşte raporturile juridice deduse spresoluţionare instanţei prin cererile în justiţie.

Normele speciale ce reglementează cererea de reexaminare, cuprinse în art. 39 dinO.U.G. nr. 80/2013, se completează cu dreptul comun reprezentat de normele proceduriinecontencioase. Astfel, potrivit art. 536 alin. (2) C. proc. civ., materiile necontencioase cuprivire la care legea prevede o procedură specială rămân supuse acelor dispoziţii, care sevor completa cu cele ale cărţii a III-a a Codului de procedură civilă, denumită „Proceduranecontencioasă judiciară".

De asemenea, este incident şi art. 536 alin. (1) C. proc. civ., potrivit căruia dispoziţiileart. 527-535 din acelaşi cod referitoare la procedura necontencioasă se completează cudispoziţiile de procedură contencioasă, în măsura în care acestea din urmă sunt compatibilecu natura necontencioasă a cererii.

Prin urmare, cererii de reexaminare i se aplică normele speciale prevăzute deart. 39 din O.U.G. nr. 80/2013, care se completează cu normele de drept comun dinprocedura necontencioasă judiciară, care, la rândul lor, se completează cu normele dedrept comun din procedura contencioasă judiciară, în măsura în care sunt compatibile cunatura necontencioasă a cererii de reexaminare.

1.2. Condiţiile extrinseci şi condiţiile intrinseci ale cereriiÎn lipsă de dispoziţii legale speciale vizând conţinutul cererii de reexaminare şiţinând cont că aceasta se soluţionează potrivit procedurii necontencioase judiciare, esteaplicabil art. 530 alin. (1) şi (2) C. proc. civ.

Astfel, prin raportare la art. 530 alin. (1) C. proc. civ., cererea de reexaminare vacuprinde:

numele, prenumele şi domiciliul (în cazul persoanelor fizice) sau denumirea şisediul (în cazul persoanelor juridice) subiectului ce a formulat cererea;Art. 530 alin. (1) C. proc. civ. omite să facă referire la reşedinţa persoanei fizicecare a formulat cererea, în ipoteza în care aceasta ar avea un atare atribut de identificare.

Ţinând cont de art. 536 alin. (1) C. proc. civ., potrivit căruia dispoziţiile art. 527-535

din acelaşi cod referitoare la procedura necontencioasă se completează cu dispoziţiile deprocedură contencioasă, în măsura în care acestea din urmă sunt compatibile cu naturanecontencioasă a cererii, art. 148 C. proc. civ. este aplicabil în completarea art. 530 dinacelaşi act normativ.

Din moment ce art. 148 face referire şi la atributul de identificare al persoaneifizice reprezentat de reşedinţă, conţinutul cererii de reexaminare îl va include şi pe acesta,dacă este cazul.

Acest atribut de identificare a subiectului este util şi în ipoteza cererii de reexaminare,întrucât, chiar dacă aceasta se soluţionează fără citare, potrivit art. 39 alin. (2) teza I din

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com