"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 39

567

asupra banilor săi prin plata unei sume nedatorate -nu este despăgubit pentru aceasta cudobânda legală corespunzătoare, Curtea a apreciat că o atare critică vizează o omisiunelegislativă, care nu intră în sfera de competenţă a instanţei de contencios constituţional.

De altfel, taxele judiciare de timbru constituie o contra prestaţie raportat la actul de justiţie,fiind justificat ca persoanele care se adresează autorităţilor judecătoreşti să contribuie laacoperirea cheltuielilor prilejuite de realizarea actului de justiţie".

Considerăm că, în acest caz, restituirea taxei judiciare de timbru se dispune de cătreinstanţă, independent dacă reclamantul a formulat sau nu pretenţia de restituire, avândîn vedere că restituirea taxei judiciare de timbru este reglementată de art. 39 alin. (3) dinordonanţă drept efect al admiterii cererii de reexaminare.

În ipoteza în care reclamantul a achitat taxa judiciară de timbru, stabilită de instanţă,anterior formulării cererii de reexaminare, minuta de admitere a acesteia ar putea firedactată în următorii termenil1l:

,,Admite cererea de reexaminare.

Anulează, în parte, rezoluţia121 întocmită/încheierea pronunţată la data de ( ... ), de( ... ), în dosarul nr. ( ... ).

Stabileşte în sarcina reclamantului obligaţia de a depune la dosar dovada achităriiunei taxe judiciare de timbru în cuantum de ( ... ) lei./Înlătură obligaţia stabilită în sarcinareclamantului de a depune la dosar dovada achitării unei taxe judiciare de timbru încuantum de ( ... ) lei.

Dispune obligarea unităţii administrativ-teritoriale ( ... ) la restituirea către reclamant asumei de ( ... ), achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru prin chitanţa ( ... ), eliberată de ( ... ).

Definitivă ( ... )".

Ipoteza cel mai des întâlnită în practica judiciară este însă aceea în care reclamantulnu a achitat taxa judiciară de timbru, stabilită de instanţă, anterior formulării cererii dereexaminare.

În această ipoteză, minuta de admitere a cererii de reexaminare ar putea fi redactată

în următorii termeni:

,,Admite cererea de reexaminare.

Anulează, în parte, rezoluţia întocmită/încheierea pronunţată la data de ( ... ), de( ... ), în dosarul nr. ( ... ).

Stabileşte în sarcina reclamantului obligaţia de a depune la dosar dovada achităriiunei taxe judiciare de timbru în cuantum de ( ... ) lei./Înlătură obligaţia stabilită în sarcinareclamantului de a depune la dosar dovada achitării unei taxe judiciare de timbru încuantum de ( ... ) lei.

Definitivă ( ... )".

111 Ne însuşim opinia exprimată în literatura de specialitate [G.A. NĂsu1, Timbrarea cererii

de partaj, în Dreptul nr. 2/2005, p. 102; o. TĂTĂRUŞANU, op. cit., p. 153, apud D.N. ÎHEOHARI, înG. BOROI (coord.), op. cit., voi. I, p. 544), potrivit căreia fostele dispoziţii ale art. 18 alin. (4) din Legeanr. 146/1997, inserate în actualul art. 39 alin. (3) din O.U.G. nr. 80/2013, nu au semnificaţia obligaţieipărţii de a achita taxa judiciară de timbru stabilită de instanţă mai înainte de soluţionarea cereriide reexaminare, ci vizează exclusiv ipoteza în care taxa judiciară de timbru a fost achitată anteriorformulării acesteia. Soluţia a fost menţionată şi în D.N. ÎHEOHARI, C.M. ILIE (SOLOMON), M.A. BÎRLOG,B. CRISTEA, op. cit., p. 447.

121 Rezoluţia constituie un act de procedură scris, în privinţa căruia legea nu exclude incidenţasancţiunii nulităţii.

568

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com