O.U.G. NR. 80/2013
Art. 40
577
(8)
Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în cazul erorilor generate de operatoriisistemului de decontare bancară. În acest caz, îndreptarea erorilor se realizează din oficiude către organul fiscal sau, după caz, la solicitarea instituţiei de credit.
În cazul analizat, debitorul a efectuat plata taxei judiciare de timbru în alt bugetdecât cel al cărui venit este creanţa fiscală plătită, acesta aparţinând unui alt organ fiscaldecât cel competent potrivit art. 40 din ordonanţă, fiind incident art. 164 alin. (2), (3),(5) şi alin. (7) lit. b) C. proc. fisc.
Prin urmare, pentru ca plata astfel efectuată să fie valabilă, de la momentul efectuăriiacesteia, raportat la art. 164 alin. (2) C. proc. fisc. cu trimitere la alin. (1) al aceluiaşi articol,este necesar ca debitorul să formuleze o cerere de îndreptare a erorilor din documentulde plată, pe care să o depună la organul fiscal la care s-a creditat contul bugetar cu plataefectuată eronat, potrivit art. 164 alin. (5) şi alin. (7) lit. b) din acelaşi act normativ.
În opinia noastră, plata taxei judiciare de timbru efectuată în mod eronat într-uncont al unei unităţi administrativ-teritoriale diferite de cea competentă potrivit art. 40
din ordonanţă, în absenţa efectuării de către debitor a demersurilor specificate anterior,echivalează cu o plată făcută unui terţ, care nu este, în cazul dat, valabilă11l.
Debitorului taxei judiciare de timbru îi incumbă, în continuare, obligaţia de a achitataxa judiciară de timbru în contul unităţii administrativ-teritoriale prevăzute de art. 40
din ordonanţă şi de a depune la dosar dovada corespunzătoare, sub sancţiunea anulăriicererii, potrivit art. 200 alin. (4) sau, după caz, art. 197 teza a li-a C. proc. civ.
Orice neregulă privind plata taxei judiciare de timbru, prin urmare, şi cea careface obiectul prezente analize, poate fi invocată, din oficiu, de către instanţă fie în etaparegularizării cererii, fie, ulterior fixării primului termen de judecată, sub forma excepţieinelegalei timbrări a cererii.
Instanţa va pune în vedere reclamantului să facă dovada achitării taxei judiciarede timbru în contul corect, acordând fie termenul legal de 10 zile prevăzut de art. 200
alin. (3) C. proc. civ., fie, după caz, un termen judecătorescl2l.
În acest caz, debitorul taxei judiciare de timbru are posibilitatea fie să uzeze deprocedura îndreptării erorilor din documentele de plată prevăzută de art. 164 C. proc. fisc.,fie să procedeze la efectuarea unei noi plăţi în contul unităţii administrativ-teritorialeprevăzute de art. 40 din ordonanţă, iar ulterior acestei plăţi să uzeze de procedura restituiriitaxei judiciare de timbru achitate iniţial într-un cont eronat, în temeiul art. 45 alin. (1)lit. a) din ordonanţă.
111 Pentru aceeaşi opinie, a se vedea G.C. FRENŢIU, op. cit., p. 357; C.M. SOLOMON, op. cit., înRevista Themis nr. 1-2/2021.
Pentru opinia contrară, a se vedea S. STOICESCU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 598-599.
Autoarea a arătat următoarele: ,,Apreciem că, în cazul în care taxa judiciară de timbru se achită
într-un alt cont decât cel corect, dar cu menţionarea corectă a elementelor care individualizează
dosarul în cauză, sancţiunea care intervine nu este nulitatea cererii pe motiv de neplată a taxei detimbru, aceasta fiind o problemă ce ţine, mai degrabă, de executarea fiscală a creanţelor. Mai mult,conform art. 197 C.pr.civ., anularea cererii intervine exclusiv pentru netimbrare sau nedepunereadovezii de achitare a taxei judiciare de timbru, ipoteză care nu se verifică într-o asemenea situaţie,căci cu greu se poate susţine, în opinia noastră, «nevalabilitatea taxei de timbru » pe motiv că ar fifost achitată în alt cont. Mai trebuie adăugat şi faptul că normele ce instituite sancţiuni nu pot fiaplicate prin analogie, raportat şi la art. 10 C.civ. ( ... )".
121 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunile §3 şi §4 ale comentariului aferent art. 33 din ordonanţă.