"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

578

Art. 40

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În acelaşi sens, în considerentele Deciziei nr. 683/2022, menţionată anterior, CurteaConstituţională a arătat următoarele:

„13. Aşa fiind, Curtea reţine că reclamantului îi incumbă obligaţia de a timbra cerereade chemare în judecată în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovadaachitării taxei judiciare de timbru. Potrivit art. 197 din Codul de procedură civilă, dovadaachitării taxelor datorate se ataşează cererii, iar netimbrarea sau timbrarea insuficientă

atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii. Instanţa sesizată esteobligată să verifice legala achitare a taxei, nu numai sub aspectul cuantumului acesteia,ci şi al contului în care se va face plata, iar o plată nelegală a unei taxe judiciare de timbruechivalează cu neplata acesteia, astfel că, teoretic, ar putea interveni sancţiunea anulăriiacţiunii. După achitarea taxei de timbru judiciar, se va depune dovada plăţii - chitanţa(pentru numerar) sau ordinul de plată-odată cu înregistrarea cererii de chemare în judecată.

Depunerea se face personal la sediul instanţei sau prin poştă, indicând numărul de dosaral cauzei pentru care a fost efectuată plata. Instanţa de judecată nu poate pune în vedereplata acestei taxe unei alte persoane (fie aceasta parte din dosar, fie terţ străin de cauză)decât debitorului taxei. Cu alte cuvinte, instanţa de judecată nu poate da naştere uneiobligaţii în patrimoniul unei alte persoane decât titularul cererii deduse judecăţii, avândîn vedere că instanţa de judecată nu deţine nici calitatea de debitor şi nici pe aceea decreditor în cadrul raportului juridic civil obligaţional care se creează prin introducerea cereriiîn justiţie, ci înfăptuieşte justiţia îndeplinind un «un serviciu de interes public, asigurândrespectarea ordinii de drept, a libertăţilor fundamentale, a drepturilor şi intereselor legitimeale persoanelor fizice şi persoanelor juridice, aplicarea legii şi garantarea supremaţieiacesteia», conform dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

14. Deşi pare mai degrabă o procedură administrativă, ce cade în sarcina celui careformulează o acţiune sau o cerere la instanţele judecătoreşti, plata (sau neplata) taxeide timbru are consecinţe jurisdicţionale asupra acţiunii/cererii timbrate insuficient orinetimbrate. Astfel, art. 197 din Codul de procedură civilă prevede o sancţiune jurisdicţională,de anulare a cererii, pe care o aplică judecătorul, în acord şi cu dispoziţiile art. 34 alin. (2)şi ale art. 36 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxelejudiciare de timbru, după ce în prealabil a acordat reclamantului un termen de 10 zilepentru achitarea acesteia, conform art. 200 alin. (3) din Codul de procedură civilă".

În conformitate cu art. 40 alin. (1) teza finală din ordonanţă, costurile operaţiunilorde transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru sunt în sarcina debitoruluitaxei. Această dispoziţie legală constituie o aplicaţie particulară a regulii prevăzute deart. 1.498 C. civ., potrivit căruia cheltuielile plăţii sunt în sarcina debitorului, în lipsă destipulaţie contrară.

Inclusiv aceste sume pot fi recuperate de către debitorul taxei judiciare de timbrusub formă de cheltuieli de judecată de la cel ce a pierdut procesul, potrivit art. 453 alin. (1)C. proc. civ.

§5. Modalităţile de plată a taxei de timbru

Potrivit art. 40 alin. (1) din ordonanţă, taxele judiciare de timbru se plătesc dedebitorul taxei în numerar, prin virament sau în sistem on-line.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com