"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

o.u.G. NR. 80/2013

Art. 3

39

în ipoteza în care reclamantul a solicitat, prin cererea de chemare în judecată, obligareapârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de desfăşurarea unui proces anteriorconstând în onorariul avocaţial în cuantum de 5.000 de lei şi în onorariul de expert încuantum de 1.200 de lei, cererea se timbrează cu o singură taxă judiciară în cuantumde 415 lei, stabilită potrivit art. 3 alin. (1) lit. c) din ordonanţă în funcţie de valoarea de6.200 de lei.

Prin urmare, în cazul analizat, nu se stabileşte, în mod separat, câte o taxă judiciară

de timbru pentru fiecare cheltuială de judecată în parte, întrucât cererea are un singurcapăt, al cărui obiect este reprezentat de cheltuielile de judecată ocazionate de desfăşurareaunui proces, iar nu un număr de capete egal cu numărul tipurilor de cheltuieli de judecată

solicitate. Astfel, în exemplul dat anterior, cererea de chemare în judecată are un capătunic, şi anume cel privind obligarea pârâtului la plata sumei de 6.200 de lei, iar nu două

capete, unul având ca obiect obligarea pârâtului la plata sumei de 5.000 de lei, iar celălaltavând ca obiect obligarea pârâtului la plata sumei de 1.200 de lei.

Reamintim că cererea de acordare a cheltuielilor de judecată ocazionate de procesulîn cadrul căruia au fost solicitate nu se timbrează, întrucât constituie o cerere în legătură

cu procesul pentru care se aplică regula netimbrării, din moment ce această cerere nueste enumerată ca fiind supusă timbrării în cuprinsul art. 9 din ordonanţă sau într-un alttext legal specia1111.

4.5. Acţiunea în revendicare şi acţiunea negatoriel2J

Acţiunea în revendicare constituie cererea prin care reclamantul, ce se pretindeproprietar al unui bun, solicită, în contradictoriu cu pârâtul, posesor sau deţinător albunului, restituirea acestuia [art. 563 alin. (1) teza 1131 şi art. 566 alin. (1) teza I C. civ.141].

Acţiunea negatorie151 constituie cererea prin care reclamantul, ce se pretinde titularuldreptului de proprietate asupra unui bun, solicită, în contradictoriu cu pârâtul, ce se pretindetitularul unui alt drept real asupra bunului, restituirea acestuia [art. 564 alin. (1) C. civ.161].

111 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 8.1.2. din secţiunea §8 a comentariului aferent art. 1

din ordonanţă.

121 A se vedea, pentru dezvoltări în ceea ce priveşte valoarea obiectului cererii, modul decalcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori şi înscrisurile corespunzătoare în dovedireaacesteia, secţiunea §7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

131 Art. 563 alin. (1) teza I C. civ. prevede că proprietarul unui bun are dreptul de a-1 revendicade la posesor sau de la o altă persoană care îl deţine fără drept.

141 Potrivit art. 566 alin. (1) teza I C. civ., pârâtul va fi obligat la restituirea bunului sau ladespăgubiri dacă bunul a pierit din culpa sa ori a fost înstrăinat.

151 A se vedea, pentru dezvoltări în ceea ce priveşte inaplicabilitatea art. 4 alin. (2) din O.U.G.

nr. 80/2013 la stabilirea taxei judiciare de timbru aferente acţiunii negatorii, secţiunea §2 acomentariului aferent art. 4 din ordonanţă.

161 În conformitate cu art. 564 alin. (1) C. civ., proprietarul poate intenta acţiunea negatorie contraoricărei persoane care pretinde că este titularul vreunui drept real, altul decât cel de proprietate,asupra bunului său.

40

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com