"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 3

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În ipoteza în care acţiunea în revendicare sau acţiunea negatorie priveşte un bunimobil111, taxa judiciară de timbru se calculează potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă înfuncţie de valoarea indicată de art. 31 alin. (3) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 31 alin. (3) din ordonanţă, în cererile având ca obiect dreptul deproprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa de timbru se calculează înfuncţie de valoarea impozabilă a bunului imobil; dacă valoarea impozabilă este contestată

sau apreciată de instanţă ca vădit derizorie, taxarea cererilor se va face prin raportare lagrilele notariale cuprinzând valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare.

În ipoteza în care acţiunea în revendicare sau acţiunea negatorie priveşte un bunmobil, taxa judiciară de timbru se calculează potrivit art. 3 alin. (1) din ordonanţă în funcţiede valoarea indicată de art. 31 alin. (2) din acelaşi act normativ.

Potrivit art. 31 alin. (2) din ordonanţă, în cazul taxelor calculate în funcţie devaloarea obiectului cererii, valoarea la care se calculează taxele judiciare de timbru estecea prevăzută în acţiune sau în cerere; dacă valoarea este contestată sau apreciată deinstanţă ca vădit derizorie, evaluarea se face în condiţiile art. 98 alin. (3) C. proc. civ.,respectiv după înscrisurile prezentate şi explicaţiile date de părţi.

Valoarea ce se impune a fi indicată de reclamant în cerere este valoarea de circulaţiea bunului mobil în privinţa căruia se solicită restituirea.

4.6. Acţiunea revocatorie (pauliană)

Potrivit art. 1.562 alin. (1) C. civ., dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poatecere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în fraudadrepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare deinsolvabilitate.

Art. 1.565 C. civ., care reglementează efectele admiterii acţiunii revocatorii, areurmătorul conţinut:

(1)

Actul atacat va fi declarat inopozabil atât faţă de creditorul care a introdus acţiunea, câtşi faţă de toţi ceilalţi creditori care, putând introduce acţiunea, au intervenit în cauză. Aceştiavor avea dreptul de a fi plătiţi din preţul bunului urmărit, cu respectarea cauzelor depreferinţă existente între ei.

(2)

Terţul dobânditor poate păstra bunul plătind creditorului căruia profită admitereaacţiunii o sumă de bani egală cu prejudiciul suferit de acesta din urmă prin încheierea actului.

În caz contrar, hotărârea judecătorească de admitere a acţiunii revocatorii indisponibilizează

bunul până la încetarea executării silite a creanţei pe care s-a întemeiat acţiunea, dispoziţiileprivitoare la publicitatea şi efectele clauzei de inalienabilitate aplicându-se în modcorespunzător.

Folosul patrimonial pe care creditorul îl obţine, în mod indirect, prin admitereaacţiunii revocatorii priveşte acoperirea prejudiciului suferit de acesta ca urmare a încheieriide către debitor a unui act juridic în frauda dreptului său de creanţă, act prin care acestadin urmă şi-a creat sau şi-a mărit o stare de insolvabilitate.

1 1 A se vedea, pentru problema determinării taxei judiciare de timbru în ipoteza în care cerereaare ca obiect drepturi reale asupra unui teren şi a unei construcţii edificate pe suprafaţa acestuia,secţiunea §7 a comentariului aferent art. 31 din ordonanţă.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com