"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

De asemenea, cu referire la acest din urmă exemplu, dacă valoarea creanţeireclamantului-creditor ar fi fost de 2.000 de lei, prin urmare, mai mică decât valoareaprestaţiei la care s-a obligat, prin contractul de donaţie, debitorul său (transmitereaproprietăţii bunului în valoare de 5.000 de lei), taxa judiciară de timbru aferentă acesteicereri se stabileşte potrivit art. 3 alin. (1) lit. b) din ordonanţă în funcţie de valoarea de2.000 de lei.

Şi în această situaţie, prejudiciul suferit de creditor ca urmare a încheierii de cătredebitor a contractului de donaţie constă în faptul că acesta din urmă şi-a creat o starede insolvabilitate, întrucât în patrimoniul său, anterior încheierii donaţiei, se găsea unbun în valoare de 5.000 de lei, iar, ulterior încheierii vânzării, nu se mai găseşte niciunbun susceptibil de executare silită. Valoarea prejudiciului suferit de creditor nu poateînsă să depăşească valoarea creanţei sale; de altfel, prin admiterea cererii, se va declarainopozabilitatea parţială a actului fraudulos faţă de reclamant, exclusiv în limita creanţeiacestuia; creditorul are posibilitatea urmăririi bunului în valoare de 5.000 de lei ce aformat obiectul prestaţiei debitorului său în temeiul contractului de donaţie, însă, înurma executării silite, i se va elibera exclusiv suma necesară acoperirii dreptului său decreanţă (suma de 2.000 de lei), suma rămasă disponibilă (suma de 3.000 de lei) urmânda fi predată debitorului111.

4.7. Acţiunea oblică (subrogatorie)

Potrivit art. 1.560 alin. (1) C. civ., creditorul a cărui creanţă este certă şi exigibilă poatesă exercite drepturile şi acţiunile debitorului atunci când acesta, în prejudiciul creditorului,refuză sau neglijează să le exercite.

Art. 1.561 C. civ., care reglementează efectele admiterii acţiunii oblice, prevedecă hotărârea judecătorească de admitere a acesteia profită tuturor creditorilor, fără niciopreferinţă în favoarea creditorului care a exercitat acţiunea.

Taxa judiciară de timbru aferentă acţiunii oblice coincide cu taxa judiciară de timbruaferentă cererii exercitate în concret de creditor pe cale subrogatorie.

În ipoteza acţiunii oblice, spre deosebire de acţiunea revocatorie, în operaţiuneade determinare a taxei judiciare de timbru aferente acesteia, valoarea creanţei de carese prevalează creditorul-reclamant nu prezintă relevanţă.

111 Potrivit art. 864 C. proc. civ., dacă există un singur creditor urmăritor, după reţinerea cheltuielilorde executare, când este cazul, suma de bani realizată prin urmărirea silită se eliberează acestuiapână la acoperirea integrală a drepturilor sale, iar suma rămasă disponibilă se predă debitorului.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 3

43

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com