Neglijenţa în serviciu
183
află în raporturi de muncă, de serviciu, cu unitatea medicală, fie ea publică sau privată; aceasta, întrucât profesiunea este una liberală, exercitarea actului medical fiind supusă exclusiv dispoziţiilor art. 3 81 alin. (2) din Legea sănătăţii, potrivit cărora „având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia". Prin urmare, obligaţiile medicului faţă de pacient ( obligaţiile profesionale de care vorbesc) nu decurg din contractul de muncă ori din vreun raport administrativ, sunt exterioare acestora şi au propriul izvor legal şi profesional.
În acelaşi sens este şi hotărârea preliminară la care am făcut referire: ,,dispoziţiile cuprinse în art. 375 alin. (2) - actualmente art. 381 alin. (2), n.a. - ( ... ) nu sunt de natură să conducă la excluderea acestuia din sfera funcţionarilor publici reglementată de Codul penal, textul referindu-se exclusiv la natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său".
Aşadar, în exercitarea actului medical, medicul nu are calitatea de funcţionar public, nici în sensul legislaţiei extrapenale, nici în sensul legii penale: stabilirea şi aplicarea tratamentului, modul în care medicul respectă, faţă de pacientul său, exigenţele profesiei sunt în afara vreunor constrângeri administrative. De aceea, faptele medicului constând în îngrijiri medicale faţă de pacientul său nu pot fi de plano examinate ca fiind fapte „de serviciu", ale unui funcţionar, în sensul art. 297 sau al art. 298 C.pen.
Sunt greşite considerente precum: ,,inculpatul, din culpă, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu ( ... ) şi a stabilit că
sarcina părţii vătămate era o sarcină fără risc, deşi indicatorii arătau că este o sarcină cu risc şi în mod nejustificat a întârziat efectuarea operaţiei de cezariană, iar prin această întârziere a intervenţiei chirurgicale a cauzat o vătămare importantă a intereselor legale ale părţilor vătămate, concretizată în faptul că fătul de sex bărbătesc a fost născut mort", considerente pentru care a fost condamnat inculpatul pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu 1•
1 Jud. Bacău, Secţia penală, sentinţă penală nr. 1 73/201 6, definitivă
prin decizia penală nr. 446/20 1 7 a C.A. Bacău, Secţia penală şi pentrucauze cu minori şi de familie, precitată.