Uciderea din culpă şi vătămarea corporală din culpă
53
echipele de coordonare, prelevare, transplant de organe, ţesuturi şicelule de origine umană"1 •
Legea conţine însă o dispoziţie cu caracter general privindsituaţiile în care mai multe cadre medicale intervin, simultan sausuccesiv, asupra aceluiaşi pacient: conform art. 654 alin. (1) dinLegea sănătăţii, ,,toate persoanele implicate în actul medical vorrăspunde proporţional cu gradul de vinovăţie al fiecăruia".
Textul are în vedere răspunderea civilă şi se referă la modul decalcul al cuantumului despăgubirilor la care aceste persoane vor fiobligate pentru acoperirea prejudiciului cauzat pacientului.
În privinţa răspunderii penale, textul este însă fără relevanţă:întâi pentru că „proporţia culpelor" este o sintagmă criticabilă celpuţin în dreptul penal ( ea putând desemna, eventual, o trăsătură alegăturii de cauzalitate, anume gradul în care una dintre acţiuni acontribuit la producerea rezultatului, întrucât vinovăţia nu este unelement susceptibil de „divizare"); apoi, pentru că răspundereapenală este consecinţa întrunirii în raport cu fiecare faptă şi persoană a tuturor elementelor de conţinut dintr-o normă de incriminare, numai individualizarea consecinţelor răspunderii penale(aplicarea sau nu a unei pedepse, pronunţarea condamnării oriamânarea ei) putând ţine eventual cont, între alte criterii de individualizare, de gradul în care un act medical a contribuit la producerea rezultatului.
Premisa pe care trebuie să se întemeieze angajarea răspunderiipenale a fiecăreia dintre persoanele implicate în actul medicalprestat faţă de acelaşi pacient este aceea că răspunderea arecaracter personal: ea poate fi angajată numai printr-un fapt propriu,comisiv sau omisiv, şi nu poate avea decât caracter subiectiv.
Prin urmare, răspunderea se întemeiază în toate situaţiile pevinovăţie, care se apreciază prin raportare la un fapt propriu cerealizează trăsăturile de conţinut ale infracţiunii, şi nu la un fapt alaltei persoane, oricare ar fi natura relaţiilor în cadrul echipei 1 Ilustrativ pentru caracterul imprecis al normelor din această lege: textele nu permit identificarea respectivelor „echipe"; norma citată se înţelege totuşi teleologic, ea dispune ca persoana care declară decesul să
nu fie dintre cele implicate în vreuna dintre activităţile menţionate.