"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📽️📽️„Limbaj și comunicare” de Liliana Ionescu-Ruxăndoiu📽️📽️

Add to favorite 📽️📽️„Limbaj și comunicare” de Liliana Ionescu-Ruxăndoiu📽️📽️

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

PREAMBUL

Pe la începutul anilor '80, am „descoperit" (pentru că a fost o întâmplare)cartea lui J. Searle Speech Acts. Nu era o carte uşor de înţeles de cătrecineva fără o pregătire specială în domeniul filozofiei şi, mai ales, al filozofieilimbajului, dar ideile de bază pe care le conţinea m-au atras, fiindcă

răspundeau unor preocupări mai vechi ale mele legate de problematicafoarte largă a modificărilor de diverse ordine pe care le presupune folosirealimbii în procesele curente de comunicare. Lecturile mele de acest tip s-auînmulţit şi diversificat şi, treptat, pragmatica, noţiune destul de vagă înversiunea pe care o reţinusem din semiotică, a început să-şi configurezepentru mine o reprezentare mult mai „palpabilă".

După ce am acumulat o anumită cantitate de informaţie şi lucrurile s-auclarificat şi sistematizat progresiv, am încercat să realizez câteva aplicaţiiale unor principii teoretice şi metodologice de bază la materialul oferit detexte din literatura română.

Toate acestea au constituit punctul de plecare al unui curs de pragmatică

generală - mai întâi facultativ, ulterior opţional -, pe care l-am ţinut câţivaani la Facultatea de Litere. l-aş putea considera pe studenţii mei - la începutdestul de puţini, apoi din ce în ce mai mulţi - coautori ai acestei lucrări:reacţiile şi comentariile lor mi-au semnalat punctele forte, dar mai ales,punctele slabe sau obscure ale expunerilor mele şi, într-o anumită măsură,centrele de interes şi limitele pragmaticii înseşi.

Pentru studenţii de la acest curs am ţinut în anii următori câte un cursaplicativ, fie pe tema Textul literar din perspectivă pragmatică, fie - cevamai târziu - pe tema Aspecte pragmatice ale românei vorbite. Materialulprezentat în cadrul acestor cursuri a constituit nucleul celor două cărţi apărutedupă 1990: Naraţiune şi dialog în proza românească ( 1991) şi Conversaţia:structurişi strategii(ed. I, 1995; ed. a li-a, 1999).

În mod firesc, volumul de faţă, conceput ca o introducere concentrată înproblematica pragmaticii, ar fi trebuit să le preceadă pe celelalte două.

Pregătirea lui a întârziat însă din diferite motive. Unul dintre cele maiimportante l-a constituit dezvoltarea extraordinară din ultimele decenii a

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com