de amintire; se realizează fie prin recunoaştere, fie prinreproducere (de exemplu recunoaştem o persoană pecare am văzut-o cu prilejul unui eveniment la care amparticipat în urmă cu un timp sau reproducem versurileunei poezii învăţate pentru ora de limba română);
■ Însuşirile memoriei
a) volumul, respectiv cantitatea de informaţii memorateşi păstrate;
b) elasticitatea, respectiv capacitatea de reorganizarea memoriei la primirea de noi informaţii;c) trăinicia, respectiv durata păstrării;d) fidelitatea, respectiv gradul de corespondenţă dintreinformaţia memorată şi cea reactualizată;corespondenţa informaţiei reproduse cu ceamemorată depinde de modul în care s-a realizat
memorarea (logic sau mecanic, de interesulmanifestat în procesul memorării etc)e) promptitudinea, respectiv viteza cu care sereactualizează informaţia necesară într-o activitate.
■ Memorie şi învăţare
Învăţarea este prezentă în acţiuni diferite: mersulbiped, dobândirea limbajului, exersarea deprinderiloretc.
În fiecare caz, ea presupune dobândirea unuicomportament nou, ca urmare a unui antrenamentspecial, pe parcursul căruia este necesară memoria cucalităţile ei.
Învăţarea se poate realiza prin imitaţie sau prin formedirijate, voluntare (în cadrul învăţării şcolare se folosesctehnici diferite de predare - învăţare; aşa se pot amintiorganizarea materialului, stimularea gradului deimplicare în memorare, organizarea de repetiţii).
Imaginaţia
Pe parcursul vieţii, omul se confruntă cu situaţiidiferite de cele anterioare, care fac necesară elaborareaunor scheme comportamentale noi, descoperirea unorsoluţii noi de rezolvare a problemelor. În astfel de situaţiiel foloseşte un proces psihic specific lui, şi anumeimaginaţia.
so
■ Definire:
- imaginaţia este procesul psihic cognitiv superior deelaborare a unor imagini, idei şi proiecte, princombinarea şi transformarea experienţei (după
unele accepţiuni ,,fantezia" reprezintă un termensinonim pentru „imaginaţie").
■ Specificul imaginaţiei este dat de faptul că, pe lângă
reproducerea realităţii, îi adaugă acesteia ceva nou.
În acelaşi timp, dacă memoria, de exemplu, este cuatât mai valoroasă, cu cât este mai fidelă realităţiicare i-a determinat conţinutul, imaginaţia este maiapreciată, cu atât mai mult cu cât produsele ei seremarcă prin originalitate şi diferenţă faţă de ceea ceexistă deja.
În actele creatoare şi în rezolvarea de probleme,imaginaţia este asociată cu inteligenţa, respectiv cucapacitatea minţii umane de a stabili relaţii întreelemente distincte şi aparent fără legătură.