ale
personalităţii
extroversiunea şi nevrotismul, diferenţierea fiind dată destarea generală a scoarţei cerebrale.
Extroversiunea este determinată de starea deexcitaţie a sistemului nervos: în timp ce extrovertiţii daudovadă de un sistem nervos puternic, introvertiţii au unsistem nervos delicat. Tot el consideră că, de regulă,colericii şi sangvinicii sunt extrovertiţi, iar flegmaticii şimelancolicii sunt introvertiţi. Cât priveşte nevrotismul,acesta se explică prin modul în care sistemul nervosrăspunde la stres.
Conform părerii exprimate de Sergey Rubinstein,temperamentul exprimă latura dinamico-energetică apersonalităţii, iar după Gordon Allport temperamentulvizează reacţia la stimuli emoţionali.
Nu se poate vorbi de superioritatea unui tip detemperament asupra altuia, nici de temperamente pure,decât în foarte puţine cazuri. În fiecare categorietemperamentală se pot menţiona oameni cu realizărideosebite, dar şi persoane cu probleme. Prin efortul deautocunoaştere, fiecare om poate valorifica aspectelepozitive ale personalităţii proprii, concomitent cumascarea celor mai puţin eficiente.
86
■ Caracteristicile tipurilor temperamentale
• Sangvinicul: optimist, calm, echilibrat, comunicativ, cu un ritm rapid de activitate; dă dovadă de mobilitate şi inegalitate în trăirile afective, iar uneori de superficialitate şi sugestibilitate.
• Colericul: excitabil, oscilant între entuziasm şi deznădejde; impulsiv, face risipă de energie; lucru în asalt; iniţiative îndrăzneţe; exagerează atât în prietenie, cât şi în ostilităţi.
• Flegmaticul: calm, cu reacţii emotive moderate, cu sentimente puternice şi stabile; meticulos, temeinic în activităţi de durată, leagă greu prietenii.
• Melancolicul: este emotiv, sensibil, uneori cu dificultăţi de adaptare; manifestă exigenţă faţă de sine însuşi; nu riscă; are o rezistenţă mică la efort; înclinaţie spre reverie.
Aptitudinile
■ Caracterizare
Reuşita oamenilor în diferite domenii de activitate se datorează unor însuşiri numite „aptitudini".
Demonstrându-se prin
activităţi,
aptitudinile
reprezintă latura instrumentală şi executivă a personalităţii.
Cercetările efectuate asupra aptitudinilor au relevat că acestea s-au putut manifesta la vârste foarte fragede