Alexandru Solomon
37
probleme. Dacă tot trăieşti aici, măcar atâta poţi să faci, oricum nu poţi să schimbi lucrurile altfel. În ceea ce priveşte Franzela exilului, mi s-a părut că, pentru a fi într-adevăr vie, cultura nu trebuie să apară în documentar ca o lecţie predată la tablă.
Caragiale e viu azi pentru că ne vorbeşte despre lumea românească actuală. Eu am vrut, făcând acest film, să vorbesc despre lumea românească de azi, deoarece nu puteam eluda faptul că
eu fac filmul ăsta în 2002, şi nu în 1902. Din cauza asta, tema sa este exilul berlinez al lui Caragiale văzut la 100 de ani după.
Cred că de aici se trag neînţelegerile unor comentarii: filmul a părut neserios, fiindcă a şocat perspectiva asta de actualizare.
Eu nu cred că există neapărat un conflict între temele culturale şi cele sociale. De exemplu, Marele jaf comunist porneşte de la o temă culturală: reconstituirea realităţii cu ajutorul filmului şi, desigur, al ideologiei.
Ce te-a atras la avangarda românească, care revine în câteva filmeale tale?
În România a existat o mişcare de avangardă perfect sincronă
cu ce se întâmpla în Occident. Numai că mişcarea asta a rămas undeva la periferia culturii noastre, fiind considerată, în epocă, străină de specificul cultural românesc, şi aşa a şi rămas. Mi s-a părut că reluarea, în anii '90, a unor teme propuse de avangarda românească în anii '20-'30 ar fi un gest benefic, pentru că aceste teme sunt la fel de proaspete azi, deschiderea lor e la fel de contrastantă cu restul culturii române, iar în momentul actual, la 70-80 de ani după, ne găsim cam în acelaşi punct.
Cred că au prins elemente de avangardă chiar şi în felul în care lucrează scriitorii şi artiştii de azi. Nu e meseria mea, dar cred că se poate vorbi de preluări de teme, tehnici şi chiar viziuni din anii aceia; colajul e cel mai bun exemplu.
38
„Noul val" în cinematografia românească
Cum ţi-a venit ideea să porneşti, după un secol, pe urmele luiJ.l. Caragiale?