F l o r i n l e p a n
Născut la 7 august 1968, la Timişoara, unde trăieşte şi în prezent. Absolvă
ATF-ul la Bucureşti, în 1995. Lucrează la Sahia Film, Pro TV şi TVR. Realizează peste 40 de filme documentare şi producţii de televiziune. În facultatesemnează Hotel Cişmigiu (1991 ) şi filmul de diplomă Zece minute cu clasamuncitoare (1995), ambele premiate la DaKINO. Ultimul „jidan" (Pro TV,1996) este premiat de Consiliul Britanic şi, din nou, la festivalul DaKINO,filmul fiind solicitat de arhivele Muzeului Holocaustului din Ierusalim. În1997, Peisaj după embargo (TVR l ) câştigă Marele Premiu „MediaFest"
şi alte distincţii de la UCIN şi APTR, iar Radio Jebel obţine Premiul pentrudocumentar al Festivalului Internaţional „Astra" (Sibiu). Născuţi la comandă.
Decreţeii (2004) are premiera mondială la cel mai important festival internaţional de documentare din Europa (IDFA, Amsterdam); ulterior, filmuleste prezentat şi premiat la numeroase alte festivaluri, precum şi difuzatde televiziuni din Europa, Asia sau America. Unicul, adevăratul Tarzan (2005),despre actorul Johnny Weissmiiller, originar din Timişoara, este preluat deteleviziunile ARTE, ORF, YLE, AVRO şi TVR. În 1998, colaborează, ca autor, scenarist, regizor şi producător, la emisiunea muzicală Sub-Cult-Ura (Atomic TV),iar în anul următor fondează, împreună cu Călin Meda, casa de producţieindependentă (cinema şi televiziune) cu acelaşi nume. Printre seriile de televiziune semnate de el se numără Povestiri adevărate (Pro TV), Călător înţara eclipsei (TVR l ), Şapte povestiri de dincolo (Mediafax TV) sau Cincipentru naţiune (reality show, TVR 2). După ce absolvă, în 2002, ,,DiscoveryCampus Master School" (Miinchen), cu proiectul Decreţeii, se specializează
în realizarea de coproducţii internaţionale de filme documentare. Este membru activ al „European Documentary Network", cea mai mare organizaţie
profesională, la nivel global, a producătorilor şi autorilor de film documentar. Pregăteşte documentarul De la Iisus la Lenin, dar pentru eternitateDracu/a: Bela Lugosi. Deocamdată, realizează pentru TVR (campania „MariRomâni") un documentar despre Ion Antonescu.
La trântă
cu societatea
De ce faci filme documentare?
La început, din vocaţie; acum, pentru bani, din obişnuinţă şi pentru că nu ştiu să fac altceva. Totuşi, cred că mă mai preocupă, din când în când, să spun câte ceva celor din jur.
Cum ai putea caracteriza documentarele pe care le faci?
Filmele pe care le fac acum se adresează în special publicului de televiziune şi de aceea respectă toate standardele documentarelor de televiziune: au în jur de 52 de minute, comentariu din off (voice over), tehnici specifice de montaj etc. Aceste elemente vin dintr-o cultură a micului ecran, şi nu din zona filmelor de autor, dar asta nu înseamnă că ele sunt mai puţin personale sau depersonalizate; eu cred că sunt mai accesibile, mai uşor de acceptat de marele public.