Constantin Popescu
149
tip foarte experimentat şi nu se stresează când îi ceri o chestie nouă. EI încearcă mereu, nu zice niciodată: ,,Nu, e o idee proastă".
Şi, în momentele în care am avut mare nevoie de el, Mihai a fost un sprijin excelent pentru mine.
Care este următorul vostru proiect?
Următorul proiect este un film pe care am vrea să-l facem în vara asta, sper că în august. Este al treilea scurtmetraj al nostru, se numeşte Apă şi va avea, probabil, 20-25 de minute. Scenariul meu are la bază o povestire de prin 1960 a lui D.R. Popescu, care face parte din volumul Iepurele ţchiop. Am găsit cartea întâmplător, într-un pod. Dar ideea filmului îi aparţine, de fapt, lui Cătălin Saizescu. Eu am găsit povestirea, dar nu era toată
în cartea aia, lipseau pagini. N-am băgat de seamă, dar m-am întâlnit odată cu Cătălin şi el a început să povestească ce subiect extraordinar a găsit; era tocmai povestirea aia. Eu am rămas cu gura căscată când mi-a spus cum se termină cu adevărat textul. După un timp, i-am dat telefon lui Cătălin şi i-am zis:
„Măi, vreau neapărat să fac filmul ăsta, îl faci tu sau mi-l dai mie?". Cătălin a fost foarte de treabă, a zis: ,,Bine, măi, fă-l tu".
Mai mult, el mi-a dat şi cartea, aşa că am citit textul întreg, iar a doua zi am scris scenariul. Apoi am trimis textul unor actori, am obţinut acordul maestrului D.R. Popescu şi al producătorului şi vreau neapărat să-l fac. Acţiunea se petrece în iulie-august 1944, pe când noi luptam încă alături de germani. E o idee simplă, dar absolut senzaţională.
Vrei să trimiţi filmul la vreun festival important?
Nu cred că am să-l trimit la nici un festival mare (Cannes, Berlin etc.), cum n-am putut nici cu Apartamentul sau Canton,
pentru că ei nu acceptă decât scurtmetraje până în 15 minute.
Petre Nicolae şi
Nicodim Ungureanu
în Canton