274 care secretul profesional psiholog-pacient este similar secretuluiavocat-client, psihologilor le este permis să facă excepţii în anumite limite de la regula confidenţialităţii atunci când apare odispută legală cu un pacient.
În unele circumstanţe, încetarea terapiei sau trimiterea înjudecată a pacienţilor este o opţiune, dar aceste situaţii sunt complexe. Când psihologii sunt confruntaţi cu atacuri, ameninţări,hărţuieli, furturi şi alte comportamente asemănătoare, ei trebuienu doar să caute sprijin legal, ci şi să fie atenţi şi să aibă grijă deei înşişi apelând la consiliere psihologică sau psihoterapie.
Să considerăm următoarea situaţie:
O ameninţare serioasă
O tânără psihologă care lucra singură în cabinetul său individual trata o femeie victimă a violenţei domestice care se gândea să-şi părăsească soţul. Într-o zi, psihologa a găsit un mesaj pe robotul telefonic conţinând o ameninţare mai mult sau mai puţin voalată din partea soţului pacientei, care o atenţiona că avea să păţească ceva grav dacă soţia lui l-ar fi părăsit. El repeta rar şi cu subînţeles adresa de acasă a psihologei, în timp ce spunea că speră ca ei să nu i se întâmple vreo nenorocire.
Articolul 10.10 al APA permite psihologului aflat într-oasemenea situaţie să înceteze tratamentul cu pacientul în cauză.
Totuşi, decizia de a înceta terapia poate produce vătămaremorală sau sentimente de vinovăţie. Spiritul ei de corectitudineşi justiţie, îmbinat cu principiile primatului stării de bine şi alfidelităţii faţă de pacient, o puteau obliga să continue să îşitrateze pacienta, chiar dacă, făcând acest lucru, ar fi atras riscuri SAMUEL). KNAPP, MICHAEL C. GOTTLIEB, MITCHELL M. HANDELSMAN