Aceasta poate, într-adevăr, să fie o problemă. Depinde demodul în care a survenit pierderea conştiinţei fizice - sau de modulîn care persoana a fost obişnuită să considere moartea. Moarteaeste doar o trecere printr-o altă uşă divină. Că există continuitateaconştiinţei este evident, aşa cum o arată aptitudinea entităţilor de ase proiecta sau de a crea impresii prin senzitivitatea mediilor şi aaltor persoane receptive.
Cât despre durata morţii, mai mulţi indivizi au rămas înaceastă stare ani de zile, fără să realizeze că muriseră.
Sentimentele, dorinţele, poftele sunt modificate sau defunctul nu-şidă seama de nimic. În mod obişnuit, aptitudinea lui de a comunicaîi tulbură sau îi supără pe ceilalţi (viii). Cât durează? Asta depindede entitate. Căci, aşa cum am spus-o, forţele psi ale unei entităţisunt în mod constant active, fie că acest suflet-entitate esteconştient de asta sau nu [...].
ŞI DACĂ SE ARDE CORPUL PRIN INCINERARE, EL SIMTE?
Care corp? Corpul fizic nu este conştiinţa care gândește.
Conştiinţa corpului fizic este un lucru diferit. Există corpul mental,corpul fizic, corpul spiritual. Cum am spus-o deseori, spiritul esteconstructorul. Puteţi să ardeţi sau să incineraţi un spirit? O
inteligenţă? Puteţi să distrugeţi uşor corpul fizic. Şi a fi absent [...]
din corpul fizic înseamnă a te afla cu Domnul, El care esteConştiinţa Universală, Idealul. Absent de unde? Care absenţă?
Absenţa conştiinţei fizice, da. Şi cât timp este necesar pentru apierde conştiinţa fizică? Ei bine, aceasta depinde de putereapoftelor şi dorinţelor corpului fizic! (Lectura 1472-2).
Grupurile = avantaje şi dezavantaje...
Există în America o reţea de „study groups”, unde oamenii se întâlnesc pentru a citi opera lui Cayce şi a o discuta, În concepţia fondatorului său, grupul de vindecare prin rugăciune nu era decât un complement al acestor grupuri de studiu. În cadrul acestora se studiază textele lui Cayce regrupate sub titlul de „Search for God”
(„În căutarea lui Dumnezeu”) - şi care sunt sublime.
Dar trebuie neapărat să fii în grup pentru a le aprecia? Dacă
sunteţi american, probabil că da. Dacă sunteţi european de expresie franceză, este discutabil... În aceste grupuri nu veţi afla mai mult decât aţi face-o citind „The Search for God”, singur, în pat... Din punctul nostru de vedere european, aceste grupuri sunt de un plictis mortal, oamenii petrec acolo majoritatea timpului lor discutând fără noimă problemele lor intime, pe care ceilalţi le ascultă politicos, ca şi cum ar fi la teatru (cu diferenţa că replicile sunt rareori bune...).
Nu discut necesitatea grupurilor în contextul american. Dacă
Cayce a creat aceste study groups, avea motive întemeiate. Căci în America, spre deosebire de Europa de vest, oamenii au o viaţă
socio-culturală extrem de săracă. Iată de ce: în America de nord, nu se ştie ce înseamnă „oraş” („cită” in original, n.tr.) în sensul grec şi latin al termenului. Oraşul este un spaţiu privilegiat, unde oamenii merg pe jos, beneficiind astfel de contactele culturale, sociale, artistice, religioase multiple oferite de stradă. Oraşul se ordonează la noi în jurul unui spaţiu liber, „forumul”, care permite schimburi intense... În latină, acest lucru minunat se numea „civis”, cetatea, de unde cuvântul „civilizaţie”. Şi în greacă,
„polis”, de unde politeţea şi politica...
Or nu mai există cetăţi, în acest sens, în Statele Unite, cu excepţia lui New York City! Automobilul a ucis cetatea: oraşele nu mai sunt decât alinieri de blocuri aşezate unele lingă altele, pe spaţii atât de vaste; încât nici nu mai poate fi vorba de a merge pe jos. Frica, violenţa, rasismul au făcut restul... Constatând această
sărăcire a schimburilor culturale în cetate; trebuia inventat altceva: şi acest altceva a fost „dinamica de grup”, care este de mare ajutor în Statele Unite.
Eu însămi plictisită, seara, în periferia unde locuiam, eram încântată să particip la un study group, pentru că asta mă făcea să văd lume! Îmi ţinea loc de cina cu prietenii la bistrou de care aş
fi beneficiat la Paris -unde viaţa culturală intensă (prin tradiţie şi
de cel puţin douăzeci de secole) abundă în ocazii de schimburi libere, spontane şi pasionante. Acolo, nu aveam nevoie de grupuri artificiale pentru a ne informa...
Iată două opinii ale lui Cayce despre utilitatea - dar şi limitele
- grupului:
Imprimaţi întotdeauna mai puternic în mintea oamenilor faptulcă această forţă care trebuie să aducă purificarea, credinţa şisperanţa în spirite, inimi şi suflete vine de la El. Şi că toată
încrederea trebuie să fie pusă în El, NU în grup. Grupul permitefiecărui individ doar să-şi dezvolte forţa, capacitatea de a vindecaşi de a fi mai conştient de nevoile fiecăruia în această căutare.
(Lectura 281-9).
Grupul poate să fie un alibi comod pentru a fugi de adevărul său interior:
Unde a promis El să te întâlnească? În propriul tău tabernacol!
Căci propriul tău corp este Templul lui Dumnezeu Viu. (Lectura1861-12).
Biserica este acolo, în interiorul tău şi nu într-un papă sau învreun predicator. Nici într-o clădire, ci în tine însuţi. Pentru că trupultău este Templul lui Dumnezeu Viu... (Lectura 5125-1).
Baza a ceea ce ne-a învăţat El este că drumul, adevărul,lumina trebuie să fie accesibile tuturor. Şi că alegerile - astăzi ca şiieri - trebuie să fie făcute de fiecare individ în forul său interior şi nula indicaţiile unui grup. (Lectura 1767-2).
DAR SPUNEŢI-NE, DOMNULE CAYCE, ACŢIUNEA DE
VINDECARE ÎN GRUP ESTE MAI EFICACE DECÂT VINDECAREA
OPERATĂ DE UN INDIVID IZOLAT? ŞI DACĂ DA, DE CE?
Când doi sau trei se adună în numele meu, Eu sunt în mijlocullor. Aceste cuvinte au fost pronunţate de Viaţa, Lumina, Nemurireaşi se bazează pe o lege. Căci unirea nu face ea forţa? Şi de ce?
Pentru că unitatea de scopuri, de dorinţe dinamizează energiile caresălăşluiesc în corp şi le pune în mişcare. Diversitatea de idei poateaduce confuzia, dar liniile de forţă adunate asupra unei persoanesunt de natură să crească eficacitatea şi influenţa acestei legiuniversale care produce vindecarea. (Lectura 281-24).
Există în Franţa un sindicat al vindecătorilor cunoscut pentru competenţa şi onestitatea membrilor săi. Este vorba de G.N.O.M.A., 12, rue Grange-Bateliere, 75009 Paris, Tel.
(1)47.70.86.70. Am recurs-foarte des la G.N.O.M.A. pentru a primi