ţii în masă ce ar putea determina dispari
ţia a 90% din specii, care au apărut, după
unii, acum mai bine de 250 de milioane de ani.
Lumea se va cufunda tot mai mult într-un haos politic
Dezordinea climatică, concentrarea bogăţiilor şi a puterii, creşterea penuriilor nu vor duce decît la exacerbarea situaţiei politice mondiale.
Ambalarea
73
În special supraexploatarea resurselor şi repartiţia din ce în ce mai inegală a bogă
ţiilor ar putea să provoace o prăbuşire a imperiului occidental, cum s-a întîmplat, printre altele, în cazul I91periilor Roman, Mesopotamian, Gupta.
Nimeni nu va înlocui Statele Unite ca putere mondială dominantă. China nu va fi, în orice caz nu înainte de a trece multă
vreme, în situaţia de a prelua poziţia Statelor Unite: rămînerea ei în urmă este prea mare. Populaţia ei activă începe să intre în declin şi îmbătrîneşte înainte de a se fi îmbogăţit. Iar problemele ecologice o vor afecta direct. În plus, nu este sigur că ea va dori vreodată să devină o supraputere care să influenţeze ordinea mondială.
În acest context, conflictele dintre puterile rivale se vor înmulţi. În beneficiul celorlalte -ţări, libere de orice control. Se va merge spre o economie de piaţă globală fără stat de drept, ceea ce va duce la agravarea concentrării bogăţiilor, la o ocupare insuficientă
a forţei de muncă, la un mediu din ce în ce mai neglij at, la jefuirea tuturor materiilor prime, provocînd o exacerbare_ a dezordinilor sociale, ideologice, politice, geopolitice şi climatice. O ambalare glo]?ală.
7 4
Cum sd ne apdrdm de crizele urmdtoare Cele opt crize posibile
În ansamblu, toate acestea vor duce la o serie de crize, ce se încadrează în opt categorii diferi te : financiară şi economică pe termen scurt, socială, politică şi geopolitică
pe termen mediu, tehnologică, ecologică şi ideologică pe termen mai lung. Aceste opt crize, ai căror parametri se , întrepătrund, se definesc după cum urmează :
•
Financiară: cînd sistemul financiar, prea îndatorat, pierde încrederea investitorilor.
•
Economică : cînd economia se prăbuşeşte, în lipsa unei cereri suficiente.
•
Socială: cînd şomajul explodează şi inegalităţile se acumulează, elitele devenind ilegitime, iar meritul nemaiconstituind un factor de reuşită.
•
Politică: cînd sistemul politic este contestat pentru că nu a ştiut să gestioneze crizele precedente.
•
Geopolitică: cînd raporturile de forţă dintre naţiuni se răstoarnă.
•
Tehnologică: cînd omul este depăşit de tehnologii care îi pot dăuna.
•
Ecologică: cînd se iveşte o penurie majoră
sau o dereglare sistemică a mediului
Ambalarea
75
înconjurător, provocate de dereglările precedente.
•
Ideologică: cînd valorile pe care sînt întemeiate societăţile sînt contestate.
Toate crizele acestea, indiferent care este natura lor, îşi au originea într-o unică cauză: prioritatea acordată beneficiilor pe termen scurt în detrimentul mizelor pe termen lung, fluxurilor în detrimentul stocurilor, plăcerii imediate în detrimentul constituirii patri-moniilor.
\
În general, ace�te opt crize se înlănţuie unele după altele, în ordinea de mai sus.