"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Add to favorite „Ghidul complet al plantelor medicinale” de David Hoffmann

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Mușețelul, florile de tei și trifoiul roșu sunt deosebit de bune și din ele ies ceaiuri delicioase, care trebuie băute seara, ultimul lucru înainte de culcare, pentru a relaxa orice tensiune rămasă de peste zi și a facilita somnul.

O altă modalitate foarte plăcută și o cale excelentă de a te îmbiba cu aceste plante este prin piele, atunci când faci baie. Acesta e un mod foarte bun de a-i ajuta pe copii să doarmă mai bine. Astfel, o baie de flori de tei făcută chiar înainte de culcare induce somnul, ca și una cu mușețel, care ajută, în plus, la ameliorarea disconfortului datorat creșterii dinților.

Rețeta este pentru baia cu valeriană, dar poate să fie folosită ca recomandare pentru oricare dintre plantele menționate. Se toarnă 1 l apă clocotită peste 1–2

mâini de rădăcină uscată de valeriană, se lasă o jumătate de oră, apoi se strecoară

lichidul și se adaugă la baia fierbinte de dinainte de culcare. Poate fi o baie totală, de picioare sau de mâini. Aprinde o lumânare, lasă luminile stinse, citește o poveste frumoasă (nu romane polițiste sau ziare!) și relaxează-te.

AFECȚIUNILE NEUROLOGICE

Până acum am abordat probleme ce se manifestă mai ales din cauze psihologice.

Trecem acum la tratamentul naturist al problemelor care se manifestă la nivelul țesutului nervos propriu-zis. Pot să fie probleme organice fățișe, precum scleroza multiplă, sau doar unele funcționale minore, ca durerile de cap.

DURERILE DE CAP

Durerile de cap pot să fie provocate de multiple disfuncții psihologice și fizice, de la stres și încordare la tulburări digestive și probleme de postură. Lista de plante medicinale potențial benefice pentru dureri de cap este extinsă și include: roiniță, ardei iute, mușețel, flori de soc, rotunjoară, Piscidia erythrina, papucul-doamnei, lavandă, sovârf, mentă, rozmarin, virnanț, gura-lupului, vetrice, cimbru, valeriană, vindecea și pelin. Din această listă, este evident că și alte acțiuni pe lângă cea de calmare a durerii (remediu anodin) vor ajuta la ameliorarea durerilor de cap. Asta, desigur, reflectă diversitatea posibilelor cauze care se întind de la poluare, luminozitate proastă sau scurgeri domestice de gaz (oricât de mici) la încordarea gâtului, eforturi oculare, probleme posturale, alimentație proastă, alergii sau alți factori.

În primul rând, câteva recomandări generale. Poți face o baie relaxantă cu oricare dintre plantele medicinale de mai sus, incluzând și lavanda printre ingrediente, dacă se poate. Sau poți să folosești una dintre plantele bogate în uleiuri volatile (cele mai bune pentru dureri de cap fiind lavanda, sovârful, menta și rozmarinul), care pot fi utilizate sub formă de uleiuri sau ca infuzii puternice.

Se pot freca fruntea și tâmplele cu ele sau se pot inhala vaporii lor, ambele metode calmând adesea durerile surprinzător de repede. Pe lângă folosirea de plante medicinale, tehnicile de relaxare pot fi și ele de ajutor: o plimbare prin pădure sau o meditație, sau orice altceva te ajută să te simți bine.

Cele mai obișnuite cauze fizice ale durerilor de cap sunt tulburările digestive, cum ar fi indigestia și constipația, tensiunea musculară și nervoasă și problemele menstruale.

Pentru dureri de cap legate de digestie, este indicată folosirea de carminative și bittere, următorul amestec fiind adesea util:

roiniță

1 parte

lavandă

1 parte

crețușcă

1 parte

Se bea acest ceai la nevoie.

Dacă este necesar, frecvent digestia și alimentația au nevoie de atenție. Când problema este constipația cronică, trebuie urmate recomandările din partea despre sistemul digestiv.

Tensiunea de la nivelul gâtului și umerilor, cauzată fie de stresul psihologic, fie de problemele de postură (de regulă, de ambele), generează adesea dureri de cap.

Folosirea de relaxante nervoase calmează astfel de dureri de cap, valeriana fiind adesea cea mai eficientă.

Problemele menstruale pot, la rândul lor, să provoace dureri de cap și sunt cel mai bine tratate prin corectarea dezechilibrului hormonal, așa cum este recomandat în capitolul despre sistemul reproducător. Cu toate acestea, pentru un tratament pe termen scurt, e foarte bun un ceai de: gura-lupului

1 parte

valeriană

1 parte

Se bea o ceașcă din acest ceai ori de câte ori este nevoie.

MIGRENA

Această durere de cap intensă și chinuitoare este însoțită adesea de tulburări digestive, cum ar fi grețuri și stări de vomă, de tulburări vizuale și de fotofobie.

Ea poate să dureze ore sau zile întregi.

Asemenea durerilor de cap, migrenele pot fi declanșate de o mulțime de factori.

Tratamentul lor presupune adesea și o atenție pe termen lung la cauza lor, și medicamente specifice pentru fiecare criză individuală. Pentru a le descoperi cauza este uneori nevoie să consulți un specialist, căci autodiagnosticarea poate să fie dificilă.

Spilcuța, această plantă prețioasă, trebuie amintită aici. Chiar dacă nu este remediul miraculos pe care ne-a făcut să-l credem mass-media, printr-o utilizare regulată, fie verde, fie sub formă de tablete sau de ceai, te scapă de cele mai multe ori de migrene după circa o lună de tratament. Dacă ai migrene, plantează

în grădină spilcuță!

Mai multe plante medicinale calmează durerile unei crize dacă sunt administrate de la primul semn. Acestea sunt: salcia neagră, Piscidia erythrina, pasiflora, valeriana și vindecea.

Dacă există și simptome digestive precum grețuri, stări de vomă, aciditate, pot fi de folos plante medicinale precum cătușa, mușețelul, gențiana sau crețușca.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com