Consultă „Atlasul botanic“ înainte de a decide care este cea mai potrivită
combinație de plante medicinale pentru cazul tău.
Cauza de la baza migrenelor poate să fie un singur factor, dar adesea sunt multe elementele care contribuie la apariția unei migrene. Aceste elemente se regăsesc, de cele mai multe ori, într-una dintre categoriile prezentate în continuare.
Alimentația. Reacția alergică la anumite alimente este factorul cel maicomun care provoacă migrene. O listă cuprinzătoare de alimente alergeneinclude tot ce ar putea fi mâncat. Cu toate acestea, cei mai obișnuiți factorideclanșatori sunt carnea roșie, carnea de porc, ciocolata, produsele lactate,cafeaua, ceaiul tare, zahărul alb, produsele dospite, suplimentele cuvitamina B, murăturile, alimentele acide, grăsimile animale, alcoolul (înspecial vin roșu, sherry, porto etc.). Adesea, reacția nu este declanșată de unsingur aliment alergen, ci de mai multe reacții la diverse alimente ce seacumulează și ating un prag critic. Dacă suspectezi o singură alergie sau oastfel de acumulare ca fiind cauza, ține post timp de două zile și reintroduapoi treptat diverse alimente. Dacă unul dintre ele declanșează o migrenă, aiidentificat factorul declanșator și-l poți evita pe viitor. Pentru susținereasistemului digestiv, e nevoie de un tratament regulat cu Chelone glabra,gențiană, crețușcă sau pelin timp de câteva luni. După o vreme, ține din noupost timp de două zile, apoi reintrodu treptat alimentele și vezi dacă reacțiaeste aceeași.
Stresul. Stresul care duce la încordare este un alt declanșator comun și
foarte puternic al migrenelor. Cel mai bine e să fie abordat prin terapie derelaxare, necesitând uneori chiar o anumită formă de psihoterapie, gestaltterapie, psihosinteză sau alte tehnici adecvate. Exemple tipice de persoanepredispuse la migrene induse de stres sunt cele care nu reușesc să facă față
responsabilităților pe care le au, ceea ce le induce o stare constantă defrustrare sau, la cealaltă extremă, cele care sunt perfecționistesuperconștiincioase. La ambele categorii tensiunea nevrotică poate să ducă
la migrene. În astfel de cazuri, plantele medicinale potrivite sunt relaxanteleși tonicele nervoase ca hameiul, vâscul, ovăzul, gura-lupului sau verbina.
În schimb, dacă migrena este legată de o stare de slăbiciune, sunt potrivite stimulatoarele nervoase ca damiana sau arborele de cola.
O plantă medicinală aplicabilă în toate cazurile de migrenă provocate de stres este ginsengul. Acesta trebuie totuși administrat mai multe săptămâni înainte de a avea un efect concret.
Problemele hormonale. O cauză comună a migrenelor la femei suntproblemele hormonale asociate cu debutul ciclurilor sau poate almenopauzei. Poate fi de ajutor un tratament pe termen lung menit să
echilibreze sistemul hormonal cu plante medicinale ca Cimicifuga racemosa,mielărea, rădăcină de unicorn, Senecio aureus sau ignamă sălbatică. Pentruinformații mai specifice, citește secțiunea despre sistemul reproducător.
Problemele structurale. O migrenă poate fi declanșată de problemestructurale la gât și coloana vertebrală, ceea ce duce la probleme muscularesau nervoase. Dacă sunt suspectate asemenea probleme, este foarte nimerită
o consultație la un osteopat competent sau la un chiropractician.
NEVRALGIA
Nevralgia — sau durerile nervoase — poate să însemne dureri îngrozitoare de-a lungul unui nerv sau dureri locale acolo unde nervul ajunge la piele. Durerea poate să fie provocată de o infecție sau de o problemă de osteopatie, dar, de cele mai multe ori, se datorează unei stări generalizate de slăbiciune din cauza unei
alimentații proaste, a stresului și a lipsei de odihnă.
Pentru vindecarea nevralgiei, trebuie avută în vedere cauza fundamentală. Dacă
se datorează slăbiciunii, trebuie îmbunătățită alimentația, care să includă multe legume verzi și fructe, plus suplimente cu complex de vitamine B, administrate o perioadă. De asemenea, sunt necesare odihna și relaxarea adecvată.
Plantele medicinale ca ginsengul, hameiul, Piscidia erythrina, dedițelul, pasiflora, sunătoarea și valeriana sunt deosebit de folositoare și, pe lângă acestea utilizate sub formă de ceai, durerea poate fi diminuată și de preparate naturiste precum alifia de rozmarin și de lavandă și uleiul de sunătoare cu care se freacă
partea afectată.
În orice afecțiune nervoasă, utilizarea fără restricții a ovăzului, în alimentație și poate și sub formă de infuzie pentru baie, este recomandată cu căldură. Dacă
nevralgia se asociază cu zona zoster, se ia echinacea și gălbenele cel puțin trei luni, sub formă de ceai sau de tincturi.
SCLEROZA MULTIPLĂ
Scleroza multiplă este o boală degenerativă cronică a axonilor nervilor. Medicina nu a identificat cu certitudine cauza sa; s-a afirmat că problemele virale sau imunologice au rolul lor. Din punctul de vedere al vindecării holistice, este evident o boală care apare când armonia interioară este dezechilibrată, ducând la schimbări degenerative. Ca urmare, abordarea holistică vizează refacerea acestui echilibru. Cu ajutorul plantelor medicinale potrivite și al controlului atent al alimentației se poate ameliora considerabil scleroza multiplă.
Recomandări alimentare detaliate se găsesc în orice carte bună de bucate din domeniul nutriției holistice; factorul principal este eliminarea totală a produselor lactate și probabil și a alimentelor care conțin gluten. Mai mult, grăsimile saturate trebuie menținute la minimum și trebuie înlocuite cu cele polinesaturate din legume.
La o boală ca scleroza multiplă e evident că simptomele sunt manifestarea unui
lung proces de degenerare și că tratamentul naturist holistic trebuie să vizeze întărirea și refacerea sistemului nervos. Astfel, tratamentul variază de la un individ la altul și trebuie centrat pe folosirea de tonice și stimulatoare nervoase, precum și de tonice digestive. Singurul remediu naturist recomandat în toate cazurile este uleiul de primulă bogat în grăsimi polinesaturate, care trebuie administrat sub formă de capsule pe o lungă perioadă de timp pentru a permite reconstrucția tecilor de mielină.
Întrucât scleroza multiplă este o afecțiune complexă, cel mai bine e să consulți un specialist.
ZONA ZOSTER
Zona zoster este provocată de o infecție virală a ganglionilor și, dacă nu este tratată corespunzător, poate să fie extrem de dureroasă și să dureze mult. Infecția este însoțită, de regulă, de vezicule pe piele.
Pentru a trata zona zoster este nevoie de întărirea celulelor nervoase cu ajutorul tonicelor nervoase. Trebuie să fie folosite și antimicrobiene pentru a susține organismul să lupte cu infecția și să fie incluse și calmante sub forma relaxantelor nervoase, pentru a face să scadă durerile. Un amestec util este următorul:
echinacea
2 părți
Piscidia erythrina
1 parte
ovăz
1 parte
pasiflora
1 parte