Chiar dacă există anumite plante medicinale indicate în mod tradițional pentru psoriazis, este important un diagnostic corect și cunoașterea nevoilor individuale. Cele mai multe plante sunt alterative și sunt eficiente împreună cu alte plante medicinale și numai dacă este modificat adecvat și stilul de viață.
Acestea sunt: rădăcina de brusture, lipicioasa, păpădia, bubericul, Berberis aquifolium, trifoiul roșu, salcea, tuia și dragaveiul.
Unele dintre aceste plante sunt și hepatice, precum păpădia și dragaveiul, altele sunt diuretice, ca lipicioasa sau bubericul. Adesea, este adecvată folosirea de
tonice nervoase care să întărească răspunsul nervos la stres și la încercările vieții, mai ales dacă există și hipertensiune arterială sau semne cardiace precum palpitațiile. Îmi vin în minte florile de tei și talpa-gâștei, dar sunt bune și vâscul, gura-lupului sau valeriana.
Ținând cont de tot ceea ce am afirmat, o abordare naturistă ce poate fi modificată
și adăugată este formată din părți egale de:
brusture
lipicioasă
salce
dragavei
Acest ceai trebuie băut de trei ori pe zi. Tratamentul trebuie continuat o perioadă
lungă de timp, acordându-se atenție unei alimentații integrale și exercițiilor fizice.
Soarele și apa mării fac, de regulă, să dispară psoriazisul, dar asta nu este ceva permanent. La fel, remediile externe calmează iritațiile și ajută la îndepărtarea scuamelor, însă nu oferă o ameliorare permanentă. În acest scop, se recomandă
alifii de răcovină, tătăneasă sau nalbă-mare. Dr. Cristopher recomandă și o alifie făcută din Populus gileadensis.
ECZEMA
Termenul „eczemă“ acoperă o gamă largă de afecțiuni ale pielii și, chiar dacă
medicina convențională le prezintă sub diverse forme, diferențele nu contează cu adevărat din punctul de vedere al tratamentului holistic.
Ca și în cazul psoriazisului, este necesară căutarea rădăcinilor interne. Dacă e vorba de o reacție alergică, trebuie identificat și eliminat alergenul, căci altfel organismul nu are nicio posibilitate să se vindece sau să profite de avantajul sprijinului naturist care îi este oferit. Dacă alergia se datorează unui obiect atins, se poate să provoace o erupție pe mâini, pe față sau pe organele genitale. Adesea, eczema este cauzată de o reacție alergică la laptele de vacă, mai ales dacă
bebelușii sunt hrăniți cu biberonul. Oricine are eczemă trebuie să evite laptele și produsele lactate, înlocuindu-le, la nevoie, cu lapte de capră sau cu produse lactate pe bază de soia.
Remediile naturiste vor fi selectate în funcție de nevoile individuale, însă trebuie examinat și procesul digestiv și avută în vedere folosirea de bittere, carminative sau laxative. Dacă se bănuiește că ficatul nu funcționează bine, s-ar putea să fie nevoie de colagoge sau hepatice și, dacă rinichii sunt cei care nu-și îndeplinesc responsabilitățile vitale, sunt indicate diureticele. Se poate să fie nevoie și de nervine.
În mod tradițional, plante medicinale ca rădăcina de brusture, bubericul, fumărița, Berberis aquifolium, urzicile, trei-frați-pătați și trifoiul roșu au o bună
reputație în tratamentul eczemei ca remedii interne.
Un bun amestec poate fi obținut din părți egale de: buberic
urzici
trifoi roșu
Se bea acest ceai de trei ori pe zi; este deosebit de bun pentru eczemă la copii.
S-ar putea ca la început simptomele să pară că se înrăutățesc, dar nu trebuie să-ți faci griji, căci va urma curând o ameliorare semnificativă. În conjuncție cu tratamentul intern, pot fi folosite și remedii externe pentru reducerea iritațiilor și a disconfortului. Pentru comprese și alifii, pot fi folosite plante medicinale ca: brusture, răcovină, tătăneasă, gențiană, gălbenele, trei-frați-pătați sau hamamelis.
De exemplu, se poate face o compresă cu gălbenele: se toarnă 0,5 l apă clocotită
peste 2 linguri flori uscate (sau 3 flori proaspete) și se lasă să se răcească. În acest amestec se udă o compresă, apoi se așază peste zona afectată. Compresa se umezește încontinuu și se ține timp de o oră. Se aplică de cel puțin două ori pe zi.
Din brusture se poate face o alifie foarte bună și simplă. Se stoarce seva dintr-o rădăcină proaspăt culeasă și se amestecă cu vaselină până se obține consistența potrivită. Se poate folosi pentru zonele iritate, aplicându-se de câteva ori pe zi.
ACNEEA
Această problemă comună a adolescenței are la bază două cauze: una hormonală
și una alimentară. Cea hormonală este legată de nivelul de hormoni masculini și este mai evidentă la pubertate, când debutează schimbări corporale profunde, ca urmare a unor declanșatori hormonali. Prevalența acneei la tinerii bărbați în
această perioadă și la tinerele femei înainte de menstruație ilustrează această
legătură. Factorul alimentar este legat de capacitatea organismului de a metaboliza grăsimi și carbohidrați. Dacă există vreo problemă metabolică sau preponderența unor astfel de produse în alimentație, poate să apară sau să se agraveze acneea. Abordarea naturistă vizează să susțină metabolizarea acestor produse și să ajute drenajul limfatic și eliminarea. Din punct de vedere alimentar, trebuie reduse drastic grăsimile, zaharurile și carbohidrații, fiind nevoie să se consume mai multe fructe și legume. Alterativele precum lipicioasa, bubericul, Berberis aquifolium, trifoiul roșu și dragaveiul sunt deosebit de bune, dar trebuie să fie avute în vedere și limfatice precum echinacea și rădăcina de cârmâz și să
fie luate în considerare hepatice cum ar fi stânjenelul și păpădia.
Pentru o perioadă, se poate administra un amestec precum cel de mai jos: stânjenel
1 parte